De founders van het Delta Climate Center (DCC) hebben dinsdagavond 21 maart tijdens een informatieavond de plannen voor het centrum gepresenteerd en vragen beantwoord van belanghebbenden en geïnteresseerden.

Wethouder van de gemeente Vlissingen Geoffrey Sips en gedeputeerde Harry van der Maas zeiden trots te zijn op de ambitieuze plannen voor het DCC. Niet alleen omdat het zes partijen (HZ, Scalda, WUR, UU, NIOZ en UCR) samenbrengt voor onderzoek en onderwijs op het gebied van water, voedsel en energie, maar ook omdat het DCC wordt gehuisvest op de Kenniswerf in Vlissingen.

Relevante vraagstukken

Het echte werk begint nu, benadrukte Scalda-directeur Hendrik-Jan van Arenthals. "We moeten verbindingen leggen tussen partners en de meerwaarde vinden binnen de samenwerking." Het DCC pakt voor de regio relevante maatschappelijke vraagstukken aan waarbij het niet moet blijven bij onderzoek. Met een interdisciplinaire aanpak waarin alfa, bèta en gamma worden verbonden en de combinatie van wo, hbo en mbo worden onderzoek en onderwijs geborgd in de praktijk binnen organisaties. Hierdoor verzanden projecten binnen het DCC niet in jarenlang onderzoek, maar zijn deze toepasbaar zijn op urgente problemen in de praktijk. 

Voedselschaarste, stijging van de zeespiegel en gebrek aan schoon drinkwater zijn mondiale problemen. Het DCC werkt aan complexe problemen zoals duurzame eiwittransitie uit zeewier, waterbergende landschappen en ontzilting van zout water. “De kennis die het DCC creëert, wordt gedeeld met de rest van de wereld en zet Zeeland op de kaart.” Om ambitieuze doelen te bereiken, moeten de partners misschien moeilijke keuzes maken over de te volgen paden, zei Edward Nieuwenhuis, decaan van University College Roosevelt. "We moeten individuele doelstellingen en kortetermijnwinsten overstijgen om van het DCC het expertisecentrum te maken dat het volgens ons kan zijn." 

Kenniswerf

De start van het DCC heeft ook een directe impact op de regio. "Op korte termijn zullen we veel nieuwe mensen naar Vlissingen zien komen", aldus Van Arenthals. De studenten, onderzoekers, docenten en werknemers vinden een plek op de Kenniswerf. Het DCC opent op 1 juli zijn deuren. Vanaf volgend studiejaar gaan de eerste projecten van start.