Je leest dit omdat je net energie hebt opgewekt op één van de fietsen in het HZ-paviljoen op Concert at SEA. Al fietsend wek je een beetje stroom op, genoeg om een elektrische tandenborstel of je telefoon op te laden. Voor de Zeeuwse energiebehoefte is er veel, heel veel meer nodig.
De energievraag in Zeeland is enorm: 130 petajoule. Dit is net zoveel als Friesland en Groningen samen. Die enorme vraag is vooral te danken aan de industriële bedrijven in het Sloegebied en de North Sea Port-regio. 77 procent van de energievraag in Zeeland komt daar vandaan.
Van de 130 petajoule wordt momenteel zo’n zeven procent duurzaam opgewekt. Zeeland biedt veel kansen om dit aandeel te vergroten. De kansen liggen met name op het water. Er zijn zeer veel vierkante kilometers ondiepe zee vlakbij. Dit is gunstig, want hoe dieper de zee, hoe duurder de bouw van een windmolenpark is, zo luidt de regel. Daarnaast zijn de windomstandigheden voor de Nederlandse kust gunstig (het waait hier vaak en stevig), ligt de industrie grotendeels aan de kust en Zeeland is van oudsher sterk in offshore werk.
Delta Power
De onderzoeksgroep Delta Power van HZ University of Applied Sciences doet onder meer onderzoek naar offshore renewable energy. Ook hebben de onderzoekers, die onder leiding staan van lector Jacob van Berkel, veel aandacht voor het verduurzamen van de industriesector in Zeeland en is waterstof een actueel topic. Zo is in juni een waterstoflab geopend op de HZ in Vlissingen. Hier krijgen mbo- en hbo-studenten prakijktonderwijs in groene waterstof. Er staan onder meer een fuel cell demoset (die laat zien hoe je waterstof via een brandstofcel kunt omzetten in elektriciteit), sets voor waterstofpracticums, een duurzame simulatiewoning op schaal, brandstofcellen en meerdere typen elektrolysers.
Zelf meewerken
In het kader van het Just Transition Fund-project HCA Groene Waterstof krijgen acht mbo- en acht hbo-opleidingen nieuwe modules over groene waterstof. Hiermee worden de studenten opgeleid tot professionals van de toekomst. Ook kun je een Associate degree-opleiding volgen tot Energietransitie Engineer. Je wordt opgeleid tot een energiespecialist die duurzame oplossingen bedenkt op het gebied van elektriciteit, waterstof en warmte.