Voor niets schijnt de zon. En waait de wind, maar hoe creëer je flexibiliteit in een energiesysteem om het variërende aanbod van hernieuwbare energie optimaal te kunnen benutten? Deze vraag staat centraal voor de industrie in Zeeuws-Vlaanderen en Vlissingen-Oost in het project FlexIntensity, medegefinancierd door het EU Just Transition Fund (JTF).
Op 15 oktober kwamen circa 50 geïnteresseerden naar HZ University of Applied Sciences voor de startconferentie. Na een gezamenlijke lunch volgde de inleiding door Jacob van Berkel, lector van de HZ-onderzoeksgroep Delta Power. Hij liet zien dat het snel gaat met het duurzame aanbod van energie, maar dat de gevolgen groot kunnen zijn als dit fout gaat in het elektriciteitstransport.
Vervolgens was er een lezing van gastspreker prof. Gert Jan Kramer van de Universiteit Utrecht, waarin hij een toekomstbeeld schetste van de rol van groene waterstof en elektrolysers voor de Nederlandse energievoorziening. ‘Kunnen we hiermee de Nederlandse industrie dan ook verduurzamen en op welke wijze?’ was de achterliggende vraag.
Simpele oplossingen, minimale investeringen
Na een korte pauze kwamen de projectpartners aan het woord in drie verschillende sessies. De eerste sessie werd verzorgd door Jens Baetens en Frank Alaerts van Entras over ‘dispatchable industry’. Hernieuwbare energiebronnen uit zon en wind kunnen - in tegenstelling tot conventionele elektriciteitscentrales - niet worden gecontroleerd en zijn daarom ‘non-dispatchable’. Waarom maken we de (industriële) energievraag dan niet dispatchable? En hoe kunnen we dit dan doen? Door simpele oplossingen met minimale investeringen zoals aanpassingen in de productieplanning kunnen al goede resultaten worden behaald.
Daarna was het de beurt aan Gerrit Rentier, onderzoeker en coördinator van het lectoraat Delta Power en Wiljan van Laarhoven die het project begeleid. De achtergrond en doelstelling van het project werden toegelicht aan de hand van de kenmerken van de JTF-regio enerzijds en de toekomstige groei van offshore windenergie en groene waterstofproductie ter verduurzaming van de Zeeuwse industrie anderzijds.
Model van Zeeuws elektriciteitsnet
Tot slot gaven Roel Tolle van het lectoraat Delta Power en Louis de Backere van de Universiteit Gent een kijkje in de eerste resultaten van het onderzoek. Als onderdeel van een voorstudie werd hoogover inzicht gegeven in het toekomstige flexibiliteitspotentieel voor de Zeeuwse industrie. Daarna werd dieper in detail getreden met de presentatie van een model dat is ontwikkeld van het Zeeuwse elektriciteitsnet. Aan de hand van load flow-berekeningen kan met dit netmodel het effect van verschillende flexibiliteitsmechanismen op het elektrische distributienet worden gesimuleerd en gevisualiseerd.
Het was een geslaagde middag waarbij in het kader van het project diverse onderwerpen ter sprake zijn gekomen met een inspirerende mix van deelnemers uit het bedrijfsleven, het onderwijs en beleidsvoerders. Met voor de liefhebbers als extraatje een rondleiding door het pas geopende waterstoflaboratorium onder leiding van onderzoeker Collin Bohncke van het lectoraat Delta Power.