Je leest dit omdat je een parel hebt gehad in het paviljoen van HZ University of Applied Sciences op Concert at SEA. Het is één van de vele toepassingen van eetbaar plastic, gemaakt van zeewier.

De HZ-onderzoeksgroep Marine Biobased Chemie (MBC) doet veel onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van zeewier. In het project Fresh Layer heeft ze bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van duurzaam verpakkingsmateriaal dat eetbaar is. De belangrijkste problemen met plastic zijn bekend: het is nauwelijks te recyclen en als het in zee komt ontstaat er een plasticsoep die schadelijk is voor flora en fauna.

Een alternatief

Er moet dus een alternatief komen voor plastic. In Fresh Layer onderzoeken de HZ en partners of en hoe je duurzaam, eetbaar verpakkingsmateriaal kunt ontwikkelen. Het HZ-lectoraat Marine Biobased Chemie kijkt met name naar onzichtbare, eetbare beschermingslagen rondom voedselproducten, een zogenaamde fresh layer.

Zo’n fresh layer moet functioneel, afbreekbaar en bovenal eetbaar zijn. De MBC-onderzoekers kijken naar de criteria voor de toepasbaarheid van dit soort verpakkingen. Alginaat is hiervoor de basis. Het is een stof die voorkomt in bruin zeewier. Eerder onderzoek heeft uitgewezen welke combinaties van natuurlijke stoffen je moet gebruiken om een coating te maken met de goede eigenschappen. In een vervolgonderzoek wordt onderzocht hoe we de fresh layer kunnen toepassen, bijvoorbeeld op appels en peren.

Houdbaarheid verlengen

Een belangrijk punt is of je met zo’n fresh layer de houdbaarheid van voedselproducten kunt verlengen. Kun je op een natuurlijke manier het rijpingsproces vertragen waardoor fruit langer vers blijft en we minder hoeven weg te gooien? Hierdoor voorkomen we niet alleen een heleboel plastic afval, maar gaan we ook verantwoord met voedsel om. Associate lector Tanja Moerdijk van de onderzoeksgroep Marine Biobased Chemie vertelt in onderstaande video meer over haar onderzoek

Meer weten over praktijkgericht onderzoek?

Kijk op www.hz.nl/onderzoek voor meer informatie over het project en andere onderzoeksprojecten van de HZ.