Je leest dit omdat je een eetbare waterbubbel hebt gegeten (of is het gedronken?) in het paviljoen van HZ University of Applied Sciences op Concert at SEA. Het is één van de vele toepassingen van eetbaar plastic, gemaakt van zeewier.

Het HZ-lectoraat Marine Biobased Chemistry (MBC) doet in het project Fresh Layer onderzoek naar de ontwikkeling van duurzaam verpakkingsmateriaal dat eetbaar is. De belangrijkste problemen met plastica zijn bekend: het is nauwelijks te recyclen en als het in zee komt ontstaat er een plasticsoep die schadelijk is voor flora en fauna.

Een alternatief
We moeten dus een alternatief verzinnen voor plastic. In Fresh Layer onderzoeken de HZ en partners of en hoe je duurzaam, eetbaar verpakkingsmateriaal kunt ontwikkelen. Het HZ-lectoraat MBC kijkt met name naar onzichtbare, eetbare beschermingslagen rondom voedselproducten, een zogenaamde fresh layer.

Zo’n fresh layer moet functioneel, afbreekbaar en bovenal eetbaar zijn. De MBC-onderzoekers kijken onder meer naar de criteria voor de toepasbaarheid van dit soort verpakkingen. Alginaat is de basis. Het is een stof die voorkomt in bruin zeewier. Eerder onderzoek heeft uitgewezen welke combinaties van natuurlijke stoffen je moet gebruiken om een coating te maken met de goede eigenschappen. In een vervolgonderzoek wordt onderzocht hoe we de fresh layer kunnen toepassen, bijvoorbeeld op appels en peren.

Een belangrijk punt is of je met zo’n fresh layer de houdbaarheid van voedselproducten kunt verlengen. We kijken bijvoorbeeld of we op een natuurlijke manier het rijpingsproces kunnen vertragen waardoor fruit langer vers blijft en we minder hoeven weg te gooien. Op die manier voorkomen we niet alleen een heleboel plastic afval, maar gaan we ook verantwoord met voedsel om.

Kijk op www.hz.nl/onderzoek voor meer informatie over het project en andere onderzoeksprojecten van de HZ.