Tijdens de recente Kennisdag Zuidwestelijke Delta hebben onderzoekers Jaco de Smit en Wietse van de Lageweg een sessie georganiseerd over 'Suppleties voor Natuurbeheer'.

Suppleties zijn interventies waarbij kunstmatig sediment wordt aangebracht om bijvoorbeeld een afkalvende zandplaat weer op hoogte te brengen. Deze methode wordt niet alleen langs de zandige kust toegepast, maar is ook essentieel in de Oosterschelde om het intergetijdengebied te behouden.

De aanleg van de Oosterscheldekering heeft de natuurlijke dynamiek van de getijstroming verminderd, waardoor er zandhonger ontstaat: het zand van de hogere zandplaten verplaatst zich langzaam naar de diepere geulen. Dit probleem verkleint het voedselaanbod voor vogels en vermindert de bescherming tegen hoge golven. Lagere zandplaten zijn minder effectief in het breken van golven, wat de druk op de dijken verhoogt.

Veelbelovende maatregel

Suppleties voor natuurbeheer worden gezien als een veelbelovende maatregel om uitdagingen zoals biodiversiteitsverlies en klimaatverandering aan te pakken. Tegelijkertijd is de kennis hierover versnipperd en verspreid over verschillende partijen, zoals water- en terreinbeheerders, kennisinstituten en maatschappelijke organisaties. De breakout was daarom gericht op het in kaart brengen van kennisleemtes en het zoeken naar concrete handelingsperspectieven.

Tijdens de sessie bespraken drie sprekers verschillende aspecten van suppleties. Daan Rijks van Boskalis sprak over de aanleg van de Roggenplaat-suppletie en de uitdagingen van werken in een getijdensysteem. Jim van Belzen van Wageningen Marine Research gaf een update over biodiversiteit en herkolonisatie van de Roggenplaat drie jaar na de aanleg. Rutger Blok van Rijkswaterstaat belichtte het ontwerp van de toekomstige Galgeplaat-suppletie en de technische, ecologische en juridische aspecten hiervan. De deelnemers werkten vervolgens aan het prioriteren van belangrijke thema’s en onderzochten kansen voor suppleties op de korte, middellange en lange termijn.

Betrokken bij kenniscommunity

De onderzoeksgroep 'Building with Nature' is sinds 2023 betrokken bij de Kenniscommunity Suppleties voor Natuur, met als doel kennis en ervaring rond natuurgerichte suppleties te waarborgen, met de Oosterschelde als showcase. Dit gebeurt door monitoring, modellering, experimenten en samenwerking in de praktijk. De focus ligt op het ontwikkelen van kennis om bijvoorbeeld de effecten van zandhonger op de natuur te verzachten.

Het thema van de Kennisdag Zuidwestelijke Delta 2024 was natuurherstel. Deze jaarlijkse dag wordt georganiseerd door de Kenniscommunity Zuidwestelijke Delta, waarin onder andere Rijkswaterstaat, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Zeeuwse Milieufederatie en verschillende kennis- en onderzoeksinstellingen samenwerken.

Meer informatie over suppleties voor natuurbeheer en de Kennisdag Zuidwestelijke Delta is beschikbaar op deze website .