Een kinderboek over het redden van de natuur met daarin groeipapier om zelf te tuinieren. Dat is het concept van Kleine Tuinhelden, bedacht en opgericht door zeven HZ-studenten tijdens het project HZ Impact Studio. In dit artikel vertellen Marjolein (student Communicatie) en Sigsten (student Bedrijfskunde) over het boek, de samenwerking en over de toekomstplannen van het team.
HZ Impact Studio is een programma waarin studenten van verschillende economische HZ-opleidingen gedurende een semester lang samenwerken aan het opzetten van een bedrijf met een duurzaam product. Ieder team bestaat uit tweedejaarsstudenten van Bedrijfskunde, Commerciële Economie, Communicatie, Human Resource Management en Finance & Control. Zij vervullen allemaal hun eigen rol, zoals algemeen directeur, salesmanager, manager personeelsbeleid, financieel directeur of marketing- of communicatiemedewerker.
Wat is Kleine Tuinhelden precies?
Marjolein: “Kleine Tuinhelden is een geïllustreerd kinderboek met vijf verhalen over kleine helden die de natuur willen redden door de wereld te vergroenen. Kinderen leren op speelse wijze over het belang van de natuur, maar ook hoe ze zelf een kleine tuinheld kunnen zijn. Achter in het boek zit groeipapier waarmee ze zelf bloemen kunnen planten. Bijvoorbeeld wortel, phacelia en een bijen- en vlindermix met verschillende soorten bloemen waaronder klaproos en gipskruid."
Marjolein, het idee kwam van jou vandaan. Hoe kwam je erop?
Marjolein: "Het idee van groeipapier leek me een mooie manier om kinderen de natuur een beetje te leren begrijpen en leren waarderen. In een nieuwsartikel las ik dat kinderen die tuinieren later vaak meer zorg dragen voor natuur en ook gezonder eten. Zo kwam ik op het idee om groeipapier te combineren met een kinderboek."
Sigsten: "Het idee is dat kinderen niet alleen lezen, maar ook zelf aan de slag gaan. Dat maakt het educatief, maar ook leuk om te doen. Heel eerlijk: toen ik het idee van Marjolein voor het eerste hoorde, dacht ik: is dit wel iets voor mij? Maar toen ik me erin verdiepte, begon ik te zien hoe waardevol het is voor de nieuwe generatie om op een leuke speelse manier in aanraking te komen met bloemen en planten. Al snel vond ik het een superleuk en uniek idee, en ook wel een gat in de markt."
Het boek is net uit: hoe voelt het om het nu echt in handen te hebben?
Sigsten: Dat was een bijzonder moment. We hebben er met z'n zevenen keihard aan gewerkt. Je hebt voor dit project maar zes maanden de tijd. Daarin moet het allemaal gebeuren, dus je hebt geen tijd te verliezen. Bij het opstarten van een bedrijf, maar ook bij het maken en publiceren van een boek, komt echt veel kijken. Toen we tijdens een vergadering het eerste exemplaar vasthielden, waren we met z'n allen – inclusief begeleiders – echt trots."
Jullie doen het niet alleen. Wat is de samenstelling van het team?
Marjolein: "We doen het samen met Brent (salesmanager), Salma (marketingmanager), Sri (HR-manager), Stijn (inkoopmanager) en Steve (financieel manager). Sigsten is algemeen directeur en ik verzorg de communicatie."
Sigsten: "Een ontzettend leuk en enthousiast team, met uiteenlopende karakters en talenten. Je kiest elkaar niet uit, dus het is de uitdaging om iedereen in korte tijd goed samen te laten werken."
Zeven studenten die elkaar nog niet kennen: hoe maak je er in korte tijd een team van?
Sigsten: “Als algemeen directeur heb ik me hier vanaf het begin mee bezig gehouden, samen de collega van HRM. Ik kijk altijd naar de kwaliteiten van de ander en deel daar de taken op in. En ik zorg dat iedereen zich gehoord en gezien voelt. Het is ook belangrijk om tussen het harde werken door af en toe samen iets te gaan drinken. Er moet een positieve vibe ontstaan. Met wie je in de groep zit is een kwestie van toeval, maar op de samenwerking heb je echt invloed.”
Marjolein: “Het is ook heel leerzaam om zo nauw samen te werken met studenten van andere opleidingen. Ik werkte veel met studenten Commerciële Economie en stak daar veel van op, bijvoorbeeld over sales en promotie.”
Jullie wonnen met dit idee eerder al de HZ Pitch Battle. Wat betekende dat voor jullie?
Sigsten: “Dat gaf ons veel vertrouwen. We wisten zelf dat we een mooi idee hadden, maar dat wil niet zeggen dat anderen er ook zo over denken. De jury was gelukkig ook heel enthousiast. Dat gaf motivatie om door te pakken.”
Marjolein: “Het liet zien dat we echt impact konden maken. We kregen veel enthousiaste reacties.”
Welke belangrijke vaardigheden hebben jullie tijdens het project opgedaan?
Marjolein: “Ik heb voor het eerst een website gebouwd, inclusief webshop. Dat was nieuw voor me, maar ook superleuk. Het zou goed kunnen dat ik daar na mijn opleiding meer mee wil doen.”
Sigsten: “Voor mij was het vooral de leiderschapsrol. Overzicht houden, mensen motiveren, kansen signaleren. Het lijkt me heel leuk om de ondernemende kant op te gaan."
Zouden jullie graag doorgaan met het bedrijf?
Marjolein: “Het project is nog niet helemaal afgerond, dus als team moeten we het daar nog over hebben. We denken wel aan uitbreiding. Nieuwe verhalen, losse groeipapiertjes, of andere duurzame producten. We merken dat er echt interesse is.”
Verkoopinformatie
Kleine Tuinhelden redden de wereld is te bestellen op www.kleinetuinhelden.nl en ook te koop bij sommige Zeeuwse boekhandels, zoals boekhandel de Drvkkery in Middelburg.