Het onderzoeksproject ‘Bio-Iso - Biobased isoleren: energie, duurzaamheid en comfort’ van het lectoraat Biobased Bouwen van HZ University of Applied Sciences is genomineerd voor de RAAK Award. Het is één van de zes genomineerde projecten voor de prijs van Regieorgaan SIA. Er is een jury- en een publieksprijs. Stemmen voor de publieksprijs kan via deze website.

Het lectoraat Biobased Bouwen valt onder MNEXT, een samenwerkingsverband tussen de HZ en Avans. Biobased Bouwen-onderzoeker Marijn Heeren van de HZ is kartrekker van het project. Samen met onderzoekers zoals Svebor Heruc, lector Frank Huijben, producenten en bouwers en met steun van Bouwend Nederland hebben ze een proefopstelling ontwikkeld en gebouwd om biobased gevelmaterialen te testen.

Toegevoegde waarde

Internationale onderzoeken hebben namelijk laten zien dat biobased isolatiematerialen toegevoegde waarde kunnen hebben, omdat zij thermohygrische eigenschappen hebben. Deze materialen kunnen warmte en vocht vasthouden en weer laten gaan. In de Nederlandse bouwsector is er echter nauwelijks gevalideerde kennis beschikbaar over het toepassen van deze materialen.

De opstelling bestaat uit twee containers. Hierin kan tegelijkertijd het binnen- en buitenklimaat worden nagebootst. Tussen de containers kunnen onderzoekers gevels van biobased materialen maken en onderzoeken. Ook heeft de opstelling een bevochtigings-, droog- en opwarmunit en tien sensoren die het volumetrische vochtgehalte meten. Hierdoor kunnen ze op verschillende dieptes van de gevel meten hoeveel vocht het materiaal absorbeert en vrijgeeft over een langere periode en bij meerdere relatieve vochtigheidsniveaus. De gegevens die hieruit voortkomen kunnen helpen om te bepalen wanneer je welke materialen kunt toepassen in de bouw.

Zes genomineerden

De RAAK Award is een jaarlijkse prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek. De jury staat dit jaar onder leiding van Maaike van de Kamp-Romijn. Naast Bio-Iso zijn er in totaal vijf projecten van Hogeschool Leiden, Zuyd Hogeschool, HAN University of Applied Sciences, Hogeschool van Amsterdam en Windesheim genomineerd.

De winnaars van de eerste, tweede en derde prijs en de publieksprijs worden bekend gemaakt op het SIA-congres op 28 november. Meer informatie over de andere genomineerden vind je hier.