Net als andere hogescholen en universiteiten in Nederland heeft HZ University of Applied Sciences te maken met een aantal maatregelen en ontwikkelingen die gevolgen hebben voor de financiën van de kennisinstelling. De HZ neemt nu een aantal maatregelen, zodat ze in de toekomst financieel gezond blijft.

De HZ heeft te maken met de landelijke bezuinigingen van in totaal anderhalf miljard euro op het onderwijs, de gevolgen van de Wet Internationalisering in Balans (WIB), een terugloop van het aantal jongeren in de provincie, een tegenvallende instroom in 2024 en het op termijn wegvallen van krimpgelden voor kleine opleidingen. Met een eigen vermogen van ruim 40 miljoen euro en een solvabiliteitsratio[1] van 51 procent is de HZ momenteel financieel zeer gezond. Dat wil ze zo houden. De hogeschool wil daarom volgend jaar al 2,5 miljoen euro besparen. Dit bedrag loopt op tot structureel 7 miljoen euro vanaf 2029. De totale begroting van de HZ is ongeveer 80 miljoen euro.

Efficiënter en slimmer

De HZ realiseert de besparingen in de eerste plaats door efficiënter en slimmer te gaan werken, scherper op de uitgaven te letten en keuzes te maken. Denk bijvoorbeeld aan meer samenwerking tussen de opleidingen, het clusteren van activiteiten en door als zelfstandige hogeschool (nog) nauwer samen te werken met andere onderwijsinstellingen, zowel binnen als buiten de provincie.

De komende jaren gaat de HZ terug van 548 fte naar 494 fte in 2029, een krimp van 54 fte. Deze daling is deels op te vangen door natuurlijk verloop - tot 2031 gaan er 85 medewerkers (58 fte) met pensioen - en door kritischer te kijken naar welke vacatures wel of niet moeten worden ingevuld en welke tijdelijke contracten wel of niet moeten worden verlengd.

Meer inkomsten

Aan de andere kant blijft de HZ inzetten op de groei van het cursorisch en deeltijdonderwijs en het praktijkgericht onderzoek. Projectsubsidies zijn nu al goed voor zo’n 15 procent van de begroting. Dit biedt zeker kansen, maar geen garanties. Verder blijft de HZ in Den Haag lobbyen voor de zogenaamde capaciteitsbekostiging[2] en een uitzonderingspositie voor regionale hogescholen op de WIB.

Binnen de HZ is een stuurgroep aan het werk, die onderzoek doet naar de mogelijkheden om te besparen op de uitgaven. Hierin zitten onder anderen het bestuur, de domeindirecteuren, het hoofd financiën, hoofd P&OO en de nieuwe directeur bedrijfsvoering, per 1 juni, Joeri Versluis. “We staan er financieel gezond voor en dat willen we natuurlijk graag zo houden. Dat vraagt om doordachte keuzes. Daarom nemen we al onze structuren, activiteiten en processen kritisch onder de loep en letten scherp op onze uitgaven. We zijn er op tijd bij. Dat geeft ons de ruimte om zorgvuldig te werken aan een goed onderbouwd pakket van maatregelen", zegt Versluis. “De HZ is al jaren een stabiele organisatie met een sterke kwaliteitsbasis. Audits bevestigen keer op keer dat ons onderwijs, onderzoek en de kwaliteitszorg op orde zijn. We behoren niet voor niets al geruime tijd tot de top van beste hogescholen in Nederland. Dat is een belangrijke uitgangspositie. Dat geeft ons het vertrouwen dat we deze uitdagingen succesvol het hoofd kunnen bieden."


[1] Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen. Een ratio van tussen de 25 en 40 procent is normaal voor onderwijsinstellingen

[2] Een financieringsmodel met een vaste voet, zodat onderwijsinstellingen minder afhankelijk zijn van het aantal studenten.