Ben je je aan het oriënteren op een hbo-opleiding? En wil je graag iets betekenen in de ontwikkeling van kinderen? Veel mensen overwegen de hbo niveau 5 Pedagogisch Educatief Professional (PEP) en hbo niveau 6 Leraar Basisonderwijs. Maar wat zijn nu de verschillen? In deze blog leggen we het uit.

 • De Associate degree opleiding Pedagogisch Educatief Professional (Ad PEP) leidt professionals op die werken binnen een pedagogische of educatieve setting.
 • De Ad PEP werkt met kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van 0-14 jaar en kan ook binnen het speciaal (voorgezet) onderwijs werkzaam zijn.
 • De opleiding Leraar Basisonderwijs is gericht op het (speciaal) basisonderwijs (groep 1 t/m 8).
 • Beide opleidingen sluiten goed aan bij een mbo-4 diploma.

Taken en verantwoordelijkheden
Als je afgestudeerd bent, heb je wezenlijk andere taken en verantwoordelijkheden.

 1. Als Ad PEP professional observeer jij zelfstandig kinderen, maak je een plan van aanpak en voert dit uit. Je werkt samen met collega’s, opvoeders en deskundigen. Daarnaast ben je ook opgeleid om andere onderwijsassistenten of pedagogisch medewerkers te coachen en te begeleiden.

 2. Na de Ad PEP werk je binnen de basisscholen meestal op het niveau van lerarenondersteuner. Óf je begeleid kinderen individueel of in (sub)groepsverband op een buitenschoolse opvang (bso) maar dit kan ook op een basisschool zijn.

 3. Bij de opleiding Leraar Basisonderwijs word je opgeleid tot een creatieve, ondernemende en kritische leerkracht die kinderen van alle niveaus kan lesgeven in het basisonderwijs.

 4. Als leerkracht ben je in vergelijking met onderwijsassistenten en lerarenondersteuners meer gericht op de groep als geheel. Na de opleiding Ad PEP krijg je niet de lerarenbevoegdheid en ga je niet zelfstandig voor de groep staan.

 5. Als leerkracht ben je inhoudelijk eindverantwoordelijk voor de lesinhoud en moet je dus op een hoger niveau functioneren, zowel op inhoud als pedagogiek en vakdidactiek.

  basisschool kinderen, lesgeven, pedagogiek

Deeltijd of voltijd studeren: wat spreekt jou aan?

De Pedagogisch Educatief Professional is een deeltijdopleiding waarbij je gaat werken en studeren. De opleiding Leraar Basisonderwijs kan je zowel in voltijd als in deeltijd volgen. Als je een mbo-diploma hebt, raden we je aan om eerst een paar jaar te gaan werken om ervaring op te doen, voordat je start met de deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs.

Duur

De Associate degree (Ad) opleiding Pedagogisch Educatief Professional duurt 120 EC en de bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs (voltijd of deeltijd) 240 EC.

Bezoek de Open Dag

Meer weten over de verschillen? Kom naar een Open Dag en stel je vragen.

Advies deeltijd of voltijd studeren

Vraag jij je af of je liever in deeltijd of voltijd wilt studeren?{{cta('85642843-2f78-475a-9475-7fc6c66a1331')}}
Zij kunnen jou persoonlijk advies geven over jouw studiemogelijkheden.

Vragen? Chat met een student

Als iemand je alles over onze opleidingen kan vertellen dan zijn het onze studenten wel. Zij staan voor je klaar om al jouw vragen over specifieke opleidingen te beantwoorden. In de chat gaan zij graag het gesprek met je aan om ervaringen met je te delen! {{cta('6d9b5b0b-1deb-406c-9661-b93de5eddc47')}}

{{cta('0fc67eee-6c7d-44d3-bf01-fd233ef23392')}}


Laatst aangepast op: 10-07-2024
Delen: