Hoedjes, de gouden koets, het koffertje. Net als de jaaropening op de HZ rituele momenten kent, geldt dat in Den Haag. De derde dinsdag in september, Prinsjesdag, mag voor sommigen ieder jaar precies hetzelfde lijken. Toch was ik, met veel andere collega’s, dit jaar heel erg benieuwd wat er in dat koffertje met de begroting zat.
Benieuwd, hoewel je ook beducht kunt zeggen. Het hele hoger onderwijs is heel erg bezorgd over de in het hoofdlijnenakkoord aangekondigde bezuinigingen. Tijdens de protesten in Utrecht, in opiniestukken, tijdens alle jaaropeningen van hogescholen klonk dan ook dezelfde boodschap: ‘Kies voor de verstandige route, zie af van de langstudeerdersboete’. Toon lef en investeer in het hbo. Juist het hbo leidt direct op voor de arbeidsmarkt. Het praktijkgericht onderzoek is kennisversneller van de economie. Waar het gaat om internationale studenten is het hbo niet het probleem en wij gaan het ook niet worden.
Dubbel krimp
Het is zo belangrijk dat deze boodschap ook in Den Haag doorklinkt. Juist voor het hbo. En al helemaal voor een hogeschool als de onze. Wij boksen nu eenmaal op tegen een dubbele krimp: er gaan landelijk steeds minder mensen naar het hbo en er zijn in de afgelopen jaren steeds minder jongeren geboren in Zeeland. Als wij willen blijven doen wat wij zo goed doen, voor het behoud van jongeren in Zeeland en de regio, dan vraagt dat extra investering in plaats van bezuiniging.
Daarbij heb ik, al lezend in het regeerprogramma, over sommige onderwerpen wel degelijk hoop. Al die bezoeken uit en naar Den Haag. Al die keren dat wij verteld hebben dat de regio de Randstad niet is. Hoe belangrijk onze regiorol is, het praktijkgericht onderzoek, onze samenwerking met mbo en wo en hoe dat juist een extra investering waard is.
Regionale innovatie
Je ziet er wel degelijk iets van terug in de plannen. Er is echt aandacht voor het belang van regionale innovatie. De bezuinigingen op het praktijkgericht onderzoek lijken afgewenteld. Er wordt gesproken over een andere vorm van bekostiging. Waar het gaat om internationale studenten is er de belofte van aandacht voor de regio.
Allemaal woorden. Wij weten wat ze daar in Rotterdam van zeggen. Maar ze laten mij wel één ding zien. Het loont de moeite om ons verhaal waar mogelijk te vertellen. Net zoals met dubbele krimp kampen wij soms met dubbele bescheidenheid: de bescheidenheid die Zeeland eigen is en die van het hbo. Twee keer afkeer van borstklopperij en hulp vragen.
Veel aandacht
Toch blijkt dat de enige manier: van ons laten horen. In de protesten, tijdens werkbezoeken, op de social media en in een-op-eengesprek. Het is niet voor niets dat er zoveel belangstelling is vanuit de politiek. Op die momenten laten we zien welke prachtige dingen wij hier doen en waarom deze aandacht en steun verdienen. Natuurlijk in de hoop op een ‘petje af’, maar we hopen vooral dat het wordt vertaald naar meer dan mooie woorden over de regio.