In september 2023 start de HZ met de opleiding HBO-ICT in deeltijd. Arne Timmerman, mede-eigenaar van YourSurprise en verantwoordelijk voor alle software binnen het bedrijf, ziet kansen. “Er zijn steeds meer talentvolle mensen die zich willen omscholen tot ICT’er. Dankzij deze deeltijdopleiding kunnen wij hen makkelijker een plek binnen het bedrijf bieden.”

Arne, kun je iets vertellen over YourSurprise en jullie band met de HZ?

“YourSurprise is een webshop met ruim 3000 gepersonaliseerde cadeaus. We zijn begonnen op een zolderkamer in Zierikzee en uitgegroeid tot een bedrijf van ongeveer 300 medewerkers. Met de HZ werken we al zo’n 15 jaar samen. Al sinds onze beginjaren is veel van onze software gebouwd met hulp van stagiaires van HBO-ICT. Binnen ons huidige team studeerde meer dan de helft van onze software developers aan de HZ. Samen met enkele andere bedrijven uit de ICT-sector sparren we regelmatig met de HZ over de aansluiting tussen de opleiding en het beroepenveld. We kennen elkaar dus door en door.”

Waar zit voor YourSurprise de grootste meerwaarde van deze nieuwe deeltijdopleiding?

“Een deeltijdopleiding HBO-ICT in Zeeland gaat veel kansen bieden voor carrièreswitchers of doorstromers, maar ook voor ons als bedrijf. Het aantal mensen dat zich wil omscholen tot ICT’er groeit ieder jaar. Vaak barsten ze van het talent en zijn ze hobbymatig al op een behoorlijk niveau bezig met websites, programmeren of techniek. Toch kunnen we hen bij sollicitaties vaak geen plek bieden, omdat ze een belangrijk stukje opleiding missen. Een deeltijdopleiding om de hoek maakt het mogelijk om zo’n sollicitant wél een kans te bieden. Op de HZ leer je de basis en bij ons breng je je kennis in de praktijk. Ik denk dat de Zeeuwse ICT-sector dankzij deze opleiding een nieuwe groep talentvolle en gedreven mensen gaat verwelkomen.”

In wat voor rol kan een HBO-ICT’er tijdens of na de opleiding terechtkomen binnen YourSurprise?

“Dat is heel breed. We maken alles wat met software te maken heeft in eigen huis. Van de website en de personalisatiesoftware tot de systemen die de printers aansturen. Ook hebben we een aantal zelfontwikkelde machines. Dit doen we niet alleen omdat we het leuk vinden, maar vooral omdat we het dan precies zo kunnen inrichten zoals we het willen. Collega’s werken vaak in kleine groepjes aan dit soort projecten. Ze werken daarin autonoom. Ze bedenken zelf creatieve oplossingen en voeren de projecten zelf uit. In die vrijheid komen de beste innovatieve ideeën naar boven.”

Biedt de opleiding ook kansen voor jullie huidige medewerkers?

“Voor sommige collega’s kan de deeltijdopleiding een interessante manier zijn om een nieuwe weg in te slaan. Ik denk dan vooral aan medewerkers die op een andere afdeling werken en interesse hebben in een switch richting de softwarematige kant van het bedrijf. Binnen ons IT-team hebben de meeste collega’s al een voltijdopleiding ICT achter de rug. Ze verrijken hun kennis eerder via cursussen en ICT-conferenties.”

Waarom is ICT de laatste jaren zo in trek bij mensen die zich willen omscholen?

“Elke ICT’er zal natuurlijk zeggen: omdat dit het mooiste vak ter wereld is. Buiten dat is er in deze sector veel werkgelegenheid. Je hebt vaak een grote mate van vrijheid en de techniek is altijd in beweging. En terugkomend op die hobbyist: veel mensen zijn in hun eigen tijd al met ICT bezig. Dat maakt het een toegankelijk vak. De stap van tegelzetter naar deeltijd ICT-student klinkt groot. Maar als je thuis al 15 jaar aan het programmeren bent, dan neem je al aardig wat bagage mee naar je opleiding.”

YourSurprise is vanuit de zolderkamer ontzettend snel gegroeid en geïnnoveerd. Hoe lukt het jullie om ideeën technisch bij te benen?

“Ik denk dat we daar een goede harmonie in hebben, juist doordat we alles in eigen huis ontwikkelen. We bouwen alles met oog op de toekomst en zorgen dat er altijd ruimte is voor doorontwikkeling. Het is een groot voordeel dat je de techniek door en door kent. We zijn tegelijkertijd ontwikkelaar en eindgebruiker. Natuurlijk draait de wereld om ons heen ook razendsnel door. Puur conceptueel verandert het vak van ICT’er eigenlijk niet, maar het gereedschap dat we gebruiken des te sneller. Die dynamiek vraagt om flexibele en onderzoekende professionals. Juist bij een hbo-opleiding ontwikkel je dit soort belangrijke vaardigheden, naast je technische skills.”

Het vak van ICT-professional lijkt steeds complexer te worden. Meer klantgericht, meer communicatief, meer onderzoekend. Worden er inderdaad andere vaardigheden gevraagd dan 15 jaar geleden?

“Deels wel. Vroeger werd softwareontwikkeling meer georganiseerd in afgebakende fases. Heel kort door de bocht gezegd: er was een bouwtekening, de programmeur ging aan de slag en de eindgebruiker zag het resultaat wanneer het grotendeels klaar was. Dat is in de afgelopen 15 jaar echt veranderd. Nu werken we agile, staan we continu in contact met de gebruiker en zijn we creatiever in onze oplossingen. Het werk is dynamischer geworden. Dat zie je terug in de opleiding HBO-ICT. Er wordt door studenten steeds meer in projectteams gewerkt. Vaak aan echte problemen uit het bedrijfsleven. Dat maakt je als student completer.”

Op welke manier maken jullie gebruik van data?

“De laatste jaren is er een groeiende vraag naar mensen die data science beheersen. Ik denk dat dit in de toekomst alleen maar gaat toenemen. Binnen ons bedrijf is de rol van data steeds belangrijker geworden. Allereerst omdat het onze medewerkers meer inzicht geeft in resultaten. Wat zijn de omzetcijfers? Welk cadeautje zorgde voor de meeste blijdschap? Hoe efficiënt zijn we in productie en in onze klantenservice? Daarnaast werken we veel met voorspellende data. Dit doen we via algoritmes, gebaseerd op machine learning technieken. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld onze inkoop steeds nauwkeuriger bepalen. We zijn nu 5 jaar onderweg met machine learning en we worden er elke dag weer een stukje beter in. Het is uitdagend, maar bovenal heel leuk om het met onze eigen mensen op te zetten en te finetunen.”

Lees meer over de deeltijdopleiding HBO-ICT aan de HZ