Na zijn mbo-opleiding en een jaartje werken, zette Sven zijn zinnen op de hbo-opleiding Social Work aan de HZ. “Veel mbo’ers denken dat de stap naar het hbo enorm is. Dat valt echt wel mee. Volgens mij moet je jezelf niet de vraag stellen of je slim genoeg bent voor het hbo, maar of je volwassen genoeg bent.”

Waarom heb je na je mbo voor de stap naar het hbo gekozen?

“Ik deed het CIOS met het profiel Sociaal Bewegingsagoog. Het waren 4 heel toffe jaren. Tijdens die opleiding zat hbo-Social Work al een beetje in mijn hoofd, vanwege het maatschappelijke en sociale karakter. Het was dát of een baan zoeken. Om mijzelf nog wat tijd en werkervaring te gunnen, heb ik eerst nog een jaar gewerkt in de kinderopvang. Dat was leuk, maar ik miste de uitdaging van het werken met gedragsproblematiek. Toen heb ik de stap naar het hbo alsnog genomen.”

Wat verwachtte je van het hbo vergeleken met het mbo? En kwam je verwachting uit?

“Veel mbo’ers lopen rond met het beeld dat de stap naar hbo echt ‘huge’ is. Dat idee had ik zelf ook in die periode. Maar dat valt echt wel mee. Volgens mij moet je jezelf niet de vraag stellen of je slim genoeg bent voor het hbo, maar of je volwassen genoeg bent. Het grootste verschil zit namelijk in het zelfstandig werken en het kunnen reflecteren op je eigen handelen. Mijn tussenjaar is wat dat betreft heel nuttig geweest. Ik was weer een jaartje ouder en wijzer. Ik heb werkervaring kunnen opdoen en zat veel meer in de fase dat ik over de wereld ging nadenken.”

Welke eigenschappen helpen je om goed mee te draaien in het hbo?

“Het allerbelangrijkst is het kennen van je sterke en zwakke punten. Zelfkennis helpt je daar natuurlijk erg bij. Mijn zwakke punt is bijvoorbeeld planning. Dat is altijd al zo geweest. Juist op het hbo is structuur heel belangrijk. Doordat ik weet dat ik er van nature minder goed in ben, besteed ik er extra aandacht aan. Ik dwing mijzelf om goed vooruit te plannen en om het overzicht te bewaren. Uitstellen is gewoon geen optie. Wanneer je je eigen valkuilen herkent, dan kun je gemakkelijker voorkomen dat je erin stapt.”

Wat is voor jou de belangrijkste toegevoegde waarde van een hbo-opleiding?

“Deze stap is goed voor mijn ontwikkeling, maar ook voor mijn mogelijkheden op de banenmarkt. In de zorg kom je verder met een hbo-diploma. De wereld wordt steeds complexer en vraagt om meer professionals met hbo-denkniveau. Qua kennis is het natuurlijk ook een grote toegevoegde waarde. In het hbo is veel aandacht voor je handen, maar ook voor je hersens. Je leert bijvoorbeeld veel over de psychologie achter gedrag, hoe je gesprekken voert en hoe je op je eigen gedrag en karakter reflecteert. Door dit soort vakken denk ik veel bewuster na over wat wel en niet helpt bij het begeleiden van kinderen en jongeren.”

Ben je tijdens je opleiding ergens tegenaan gelopen en wat leerde je daarvan?

“Natuurlijk loop je wel eens tegen een muur aan tijdens de opleiding. In mijn geval was dat er eentje die ik zelf had opgetrokken. Ik liep stage bij een woongroep voor mensen met een psychische achtergrond. In het begin vond ik het lastig om echt onderdeel van het team te worden. De taken die ik had waren redelijk vrij in te vullen. Ik merkte dat ik daardoor ging zwemmen. Ik ben iemand die beter functioneert als je me een duidelijke opdracht geeft. Toen ik dat inzag, heb ik dit aangegeven binnen het team. Vanaf dat moment ontstond er een beter onderling begrip en liep alles een stuk fijner. Ik heb daar wel een goede les uit getrokken: blijf niet zwemmen in de hoop dat je het zelf wel oplost, maar spreek je uit. Je collega’s zijn daar alleen maar blij mee en jijzelf uiteindelijk ook.”


Heb je nog een belangrijke tip voor mbo’ers die nadenken over een stap naar het hbo?

“Als je voelt dat je er in je ontwikkeling klaar voor bent, doe het! Voel je dat je nog wat moet groeien? Neem dan even een tussenjaar en ga aan het werk. Ik heb daar enorm veel van geleerd. Ik kwam er als een volwassener mens uit. Die bagage helpt me nu enorm. Je bent na het mbo nog hartstikke jong, dus de ruimte is er. Hoe je weet of je er klaar voor bent? Praat erover met mensen die jou goed kennen, ga naar open dagen en spreek met docenten en studenten. Sluit de deur naar een nieuwe uitdaging hoe dan ook nooit. Is het nu niet het moment, dan ben je er een jaar later misschien wél klaar voor.”

Lees meer over de hbo-opleiding Social Work aan de HZ