Marjoleine is docent aan de deeltijd Associate degree Energietransitie Engineer aan de HZ. Tijdens deze opleiding leer je alles over duurzame oplossingen voor de toekomst, zoals energie door middel van zonnepanelenvelden, windenergie en waterstofproductie. "Er is heel veel vraag naar deze professionals en wij hopen dit gat te dichten."

Even voorstellen: wie ben je en welke vakken geef je aan de HZ?

“Ik ben Marjoleine van Dootingh en werkt als docent Engineering aan de HZ. Vanuit mijn achtergrond als chemisch technoloog heb ik jarenlang voor Shell gewerkt. De kennis die ik daar heb opgedaan, vertaal ik nu naar het onderwijs. Ik geef les aan studenten die de specialisatie procestechniek volgen en aan afstudeerders van de opleiding Mechatronica. Daar verzorg ik vakken als scheikunde, procesontwerp en proces control, en veel projectbegeleiding. Daarnaast werk ik als onderzoeker bij het lectoraat Delta Power waar ik me bezighoud met onderzoeksvraagstukken op het gebied van duurzame energie.”

Wat is er zo bijzonder aan de opleiding Energietransitie Engineer?

“Er is veel vraag naar een opleiding in deze richting. De industrie is op zoek naar mensen die kennis hebben van vraagstukken, processen en systemen op het gebied van duurzame energie. Met name gericht op de toekomst waarin energietransitie een steeds prominentere rol gaat vervullen. Met een enorm tekort aan energiedeskundigen op alle niveaus is er gekozen om een Associate degree opleiding te ontwerpen die tussen het mbo en hbo niveau in ligt. Met deze twee jaar durende opleiding hopen we het gat te dichten.”

Wat kan een student van deze studie en van jou als docent verwachten?

“We gaan de student kennis bijbrengen op het gebied van chemische, thermodynamische en elektrische processen en systemen. Denk hierbij aan opwekking en opslag van duurzame energie door middel van zonnepanelenvelden, windenergie en waterstofproductie. Over die thema’s gaan we voldoende kennis aanbieden. Als docent vervullen wij de rol van coach en begeleider. Studenten leren voornamelijk in projectvorm en zullen weinig traditionele lessen volgen of toetsen maken. Hierbij ondersteunen wij ze in korte lessenreeksen waarin we de diverse onderwerpen toelichten en ze handvatten geven voor het projectwerk.”

Voor wie is deze opleiding geschikt?

“Deze opleiding is geschikt voor mbo’ers die al werken en voor havo-scholieren die twijfelen of ze een vier jaar durende bachelor willen volgen. Bij deze deeltijdopleiding kunnen werkende mbo’ers de kennis vanuit hun baan inbrengen in de studie en daarmee een deel van de leeruitkomsten volbrengen. Uiteraard helpt het enorm als de werkgever een meewerkende houding heeft en flexibel is wanneer er overdag activiteiten plaatsvinden. De Associate degree Energietransitie Engineer biedt een afgeronde technische basis, en kan eventueel met nog twee jaar studie uitgebreid worden naar een volledige hbo bachelor.”

Wat is jouw advies aan iemand die overweegt de opleiding Energietransitie Engineer te volgen?

“Kom naar de Open Dag aan de HZ. Hier krijg je een compleet beeld de opleiding Energietransitie Engineer, maar ook van de andere opleidingen die de HZ op dit gebied aanbiedt. Op basis hiervan kun je een beter beeld schetsen van wat bij je past. Docenten, studenten en medewerkers staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden.”

Lees meer over de opleiding Energietransitie Engineer