Engineer, ontwerper, vernieuwer en ondernemer. Alexander Bol is het allemaal ineen. De oud-HZ-student wil met zijn circulaire titanium oestermes de wereld veroveren. “Het is een oestermes in het hogere segment”, vertelt hij in zijn werkplaats in Vlissingen, op een steenworp afstand van de HZ University of Applied Sciences. “Als mensen tegen me zeggen dat zo’n hoger segment oestermessen niet bestaat, dan geef ik ze gelijk. Ik ben dat aan het ontwikkelen.”

Alexander Bol van Emergo Designs, zoon van een gepensioneerde oesterkweker uit Yerseke, is trots op het eindresultaat. Terecht. Hij heeft er meer dan een jaar aan gewerkt, ups-and-downs gekend tijdens het proces, maar er ligt nu een meer dan bijzonder product. Traditionele, goedkopere oestermessen hebben vaak gelijmde, plastic handvatten en zijn gemaakt met behulp van allerlei chemicaliën zoals lijm, aceton en vernis. “Dat betekent dat je ze end of life niet uit elkaar kunt halen.” Zijn nieuwe mes ‘Hugo’ is circulair. “Dit is gemaakt van een massief blok titanium. Het is sterk genoeg om er je hele leven mee te doen, maar stel dat je het weg wil doen, kun je het inleveren”, legt Alexander uit. “Dan smelten ze het om en gebruiken ze het titanium bijvoorbeeld voor een landingsgestel van vliegtuigen.” Ook voor het chique, houten kistje met het gebrande bedrijfslogo dat je bij het mes krijgt, is geen lijm gebruikt.

Enthousiaste reacties

De reacties op het mes zijn enthousiast. Onder de door hemzelf gemaakte productfilm op social media staan tientallen reacties en de populaire Amerikaanse foodblogger Virginia Schaffer, alias Lady Oyster, heeft een groot stuk aan het mes én Alexander gewijd. ‘Meet the world’s first full-titanium oyster knife’, is de titel. “Het is een aandenken, een herinnering aan mijn liefde voor oesters, een symbool van duurzame keuzes, een toonbeeld van passie en vakmanschap”, schrijft zij in dat stuk.

MKB-voucher

Alexander heeft het mes mede kunnen ontwikkelen dankzij een MKB-voucher van Impuls Zeeland voor innovatieve ondernemers in de circulaire economie. Momenteel volgt hij het Kickstart-programma van Dockwize. Kickstart is een programma waarin jonge en meer ervaren ondernemers met elkaar werken aan goede businessplannen.

Van de voucher, de verkoop van oudere machines en zijn volledige spaarrekening heeft hij een computergestuurde freesmachine kunnen kopen. Daarmee heeft hij grote stappen gezet. “Ik heb ontzettend veel tijd gestoken in het bedenken, ontwikkelen en programmeren van dit mes, maar nu is het er. Als er bestellingen komen, kan ik deze met de machine vrij makkelijk maken. De machine zorgt voor een ander businessmodel dan met mijn eerdere, handgemaakte messen.”

Sieraad

Hij heeft er vertrouwen in dat zijn mes van 475 euro per stuk (‘met worldwide free shipping’) de wereld gaat veroveren. “De eerste contacten in binnen- en buitenland zijn gelegd. Er zijn zelfs al meer dan 120 messen naar mensen in achttien verschillende landen gegaan. Mensen die van oesters houden, willen die niet met een goedkoop mes vol plastic openen. Dit zit in het hogere segment. Het is met het houten doosje bijna een sieraad. Als mensen tegen me zeggen dat een hoger segment oestermessen niet bestaat, dan geef ik ze gelijk. Ik ben dat nu aan het ontwikkelen.”

Minor Ondernemerschap

Alexander hoopt dat hij met ‘Hugo’ een volwaardig bedrijf kan maken van zijn passie voor oestermessen. Hij is ruim zeven jaar eigenaar van Emergo Designs. Toen hij aan zijn studie Engineering begon had hij nog geen moment gedacht aan het ondernemerschap. Het eerste zaadje werd gekiemd tijdens het project Student Company waarvoor Alexander een ventilator voor een skibril ontwierp. In het jaar erna volgde hij de minor Ondernemerschap. “Daar heb ik ontzettend veel geleerd, ook zaken waarin ik niet goed was en waarvoor ik een zetje nodig had om toch te doen. Boekhouding en marketing zijn voorbeelden. Met zo’n minor voorkom je het zolderkamersyndroom, dat je als techneut op je zolderkamer iets geweldigs bedenkt, maar verder niet weet wat je daarmee moet doen. Zonder die minor was ik niet geweest waar ik nu ben.”