Met zijn hbo-opleiding Bedrijfskunde aan de HZ hoopt Anthony op een baan in de advieswereld. Het liefst in de wereld van havens en scheepvaart. Dus koos hij ervoor om na zijn mbo-opleiding door te studeren.

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Waarom koos je voor de opleiding Bedrijfskunde?

"Hiervoor heb ik de mbo-opleiding Manager Havenlogistiek gedaan. Er bestaat geen hbo-opleiding Havenlogistiek, dus toen moest ik verder zoeken. Ik ben bij verschillende opleidingen gaan kijken die aansloten op mijn vooropleiding, waaronder Logistics Engineering. Uiteindelijk heb ik eerst een jaar Finance & Control gestudeerd, omdat ik Management & Organisatie op het mbo heel leuk vond. Na het eerste studiejaar ben ik doorgestroomd naar het tweede jaar van Bedrijfskunde. Die overgang verliep heel gemakkelijk, omdat het eerste jaar overkoepelend is. Je volgt dus dezelfde vakken voor beide opleidingen."

Waarom ben je gewisseld van opleiding?

"Ik vind cijfers wel leuk, maar ik merkte dat het toch niet zo bij me paste. Tijdens mijn eerste jaar kregen wij een blok Bedrijfskunde en dat trok mij wel heel erg aan."

Kun je uitleggen wat het verschil is tussen Bedrijfskunde en Finance & Control?

"Bij Bedrijfskunde gaat het om de processen binnen een bedrijf, zoals de productie, inkoop of logistiek. Waar kan het beter? Waar gaat het fout? Hoe kunnen we het optimaliseren? Je kijkt echt naar het totaalplaatje. Bij Finance & Control gaat het er vooral om hoe je de verschillende processen goedkoper kunt maken."

Waarom heb je gekozen om na je mbo verder te studeren?

"Na mijn afstuderen kon ik bij mijn stageplek gaan werken. Ik vond me daar te jong voor. Zolang ik door kan leren, blijf ik liever nog wat langer student. Daarbij levert het mij straks ook voordelen op de arbeidsmarkt op. Zo kan ik straks direct hogerop instappen in mijn carrière."

Hoe vond je de overgang van het mbo naar het hbo?

"Ik had het zwaarder verwacht. De overgang van het vmbo naar het mbo vond ik zelf lastiger. Wel merk je verschil in de manier van lesgeven en de manier van opdrachten maken. Op het hbo is het meer je eigen verantwoordelijkheid. Op het mbo werd nog achter je vodden aangezeten, waardoor je eigenlijk geen deadline kon missen. Dat is toch anders op het hbo. Zolang je goed plant en er 100 procent voor gaat, dan komt het wel goed. Stel dus niet uit. Om deze manier kun je ook nog even om feedback vragen. Dat heeft mij heel veel geholpen."

Waar zie jij jezelf in de toekomst?

"In het ideale plaatje zie ik mezelf als adviseur in de scheepsvaart. Het lijkt mij ook leuk om binnen een havenbedrijf te werken, bijvoorbeeld in de sales. Ik wil mijn minor daarom volgen in de richting van sales of commerciële economie. Ik wil sowieso graag in de haven aan de slag. Al sluit ik een andere sector in het bedrijfsleven ook niet uit."

Heb je nog tips voor de studiekiezer?

"Als je twijfel tussen meerdere opleidingen, loop dan met allemaal een dag mee. Dan kom je er beter achter wat nu het verschil is tussen de opleidingen en kun je zelf ervaren welke je leuker vindt."

Lees meer over de opleiding Bedrijfskunde aan de HZ