Bedrijfskunde: Anthony over zijn studieswitch

Kun je vertellen waarom je voor de opleiding Bedrijfskunde hebt gekozen?
"Hiervoor heb ik de mbo-opleiding Manager Havenlogistiek gedaan, maar er is geen hbo-opleiding Havenlogistiek. Dus toen moest ik verder zoeken. Ik ben bij diverse opleidingen gaan kijken die aansloten op mijn vooropleiding, waaronder Logistics Engineering. Uiteindelijk heb ik eerst een jaar Finance & Control gestudeerd, omdat ik Management & Organisatie op het mbo heel leuk vond. Na het eerste studiejaar ben ik vervolgens doorgestroomd naar het tweede jaar van Bedrijfskunde. Dat was redelijk simpel aangezien het eerste jaar overkoepelend is en je dus dezelfde vakken volgt voor beide opleidingen."

Waarom ben je gewisseld van opleiding?
"Ik vind cijfers wel leuk, maar ik merkte dat dit toch niks voor mij was. Tijdens mijn eerste jaar kregen wij een blok Bedrijfskunde en dat trok mij wel heel erg aan."

Bedrijfskunde Anthony 670X450

Kun je uitleggen wat het verschil is tussen Bedrijfskunde en Finance & Control?
"Bij Bedrijfskunde gaat het om de processen binnen een bedrijf, zoals de productie, inkoop of logistiek. Waar kan het beter? Waar gaat het fout? Hoe kunnen we het optimaliseren? Je kijkt echt naar het totaal plaatje. Bij Finance & Control gaat het om hoe je de verschillende processen goedkoper maken."

Hoe is het om te studeren aan de HZ?
"Ik vind het fijn op de HZ. Het is nu wel wennen dat we meer online leskrijgen en ik ben het liefst gewoon op school."

Waarom heb je gekozen om na je mbo verder te studeren?
"Na mijn afstuderen kon ik bij mijn stageplek gaan werken. Ik ben alleen nog jong en wil ik dan al direct gaan werken? Zolang ik door kan leren, blijf ik liever nog wat langer student. Daarbij levert het mij straks ook voordelen op de arbeidsmarkt op. Zo kan ik straks direct hogerop instappen in mijn carrière."

Hoe vond je de overgang van het mbo naar het hbo?
"
Ik had het zwaarder verwacht. De overgang van het vmbo naar het mbo vond ik zelf lastiger. Wel merk je verschil in de manier van lesgeven en de manier van opdrachten maken. Op het hbo is het meer je eigen verantwoordelijkheid. Op het mbo werd nog achter je vodden aangezeten, waardoor je eigenlijk geen deadline kon missen. Dat is toch anders op het hbo."

"Maar zolang je goed plant en er 100 procent voor gaat, dan komt het wel goed. Stel dus niet uit. Om deze manier kun je ook nog even om feedback vragen. Dat heeft mij heel veel geholpen."

Waar zie jij jezelf in de toekomst?
"In het ideale plaatje zie ik mezelf later als adviseur in de scheepsvaart. Het lijkt mij verder leuk om binnen een havenbedrijf te werken, bijvoorbeeld in de sales. Ik wil mijn minor dan ook doen richting de sales of commerciële economie. Maar ik wil sowieso graag in de haven aan de slag. Al sluit ik ergens anders in het bedrijfsleven ook niet uit, want ik volg nu ook echt een opleiding die ik super leuk vind."

Heb je nog tips voor de studiekiezer?
"Als je twijfel tussen meerdere opleidingen, loop dan met allemaal een dag mee. Dan kom je er beter achter wat nu het verschil is tussen de opleidingen en kun je zelf ervaren welke je leuker vindt."

Gerelateerd

Rowena

Vierdejaarsstudent Social Work

“Social Work draait niet zozeer om mensen helpen, maar meer ondersteunen, op weg helpen. De opleiding werd ook zo gepresenteerd en dat sprak mij erg aan. ”

Lees de studentervaring van Rowena

Angelique

Derdejaarsstudent Leraar Basisonderwijs

“Ik heb daar de kans gekregen om te ontdekken wie ik ben en hoe ik zou willen zijn als leerkracht.”

Lees het hele verhaal van Angelique

Ikrame

Alumnus Social Work

“'Je krijgt op de HZ ook echt de kans om jezelf te ontwikkelen en wordt goed begeleid.'”

Lees het hele verhaal van Ikrame
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×