De foodwereld verandert razendsnel. Met de hbo-opleiding Food, Business & Innovation zet jij de trend met innovatieve foodconcepten. Ontwikkel jij een horecaconcept waar health, duurzaamheid en beleving samenkomen? Laat je kinderen gezonder eten door slimme campagnes? Of vernieuw je de markt met innovatieve voedingsproducten? Waar jouw talent ook ligt: als foodprofessional bouw jij mee aan de toekomst van food!

Of je nu al werkervaring hebt of de eerste stap in je carrière wil zetten; met de opleiding Food, Business & Innovation groei je door tot een veelzijdige foodprofessional die op veel plekken aan de slag kan. Bijvoorbeeld in de voedingsindustrie, de evenementenbranche of de horeca.

Dit leer je tijdens de opleiding

  • Je ontdekt de kracht van marketing, storytelling en gastvrijheid
  • Je signaleert en onderzoekt ontwikkelingen, innovaties en trends
  • Je leert meer over voeding, gezondheid en gastronomie
  • Je vertaalt nieuwe ontwikkelingen in de voedselindustrie naar je organisatie
  • Je creëert financiële, sociale en ecologische waarde met vernieuwende concepten

Als foodprofessional heb je een onderzoekende houding. Wanneer de behoeften van gasten, klanten of leveranciers veranderen, zie jij dit als eerste. Met jouw gevoel voor innovatie, trends en business adviseer je het management. Ook leer je hoe je collega’s enthousiast maakt om met een verandering aan de slag te gaan.

Werken en leren tegelijk

De opleiding Food, Business & Innovation is een deeltijd Associate degree: een tweejarige hbo-opleiding die je combineert met een baan in de foodsector. Je past je opgedane kennis nog dezelfde week toe op je werkplek. Hierdoor heb je direct toegevoegde waarde voor het bedrijf of de organisatie. De voertaal van de opleiding is Nederlands.

Programma

De opleiding Ad Food, Business & Innovation duurt 2 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 2 semesters. En binnen ieder semester volg je 2 modules. Tijdens het laatste semester studeer je af.

Beroepstaken

Het werk van de Food, Business & Innovation professional bestaat uit drie beroepstaken: conceptontwikkeling, businessontwikkeling en teamontwikkeling. In iedere module ga je hiermee aan de slag.

  • Food & Future

Je duikt in de identiteit van jouw bedrijf of organisatie en je onderzoekt de laatste trends en ontwikkelingen in de wereld van food. Waar liggen kansen om te innoveren? Op basis van jouw bevindingen ontwikkel je een nieuw concept dat perfect past bij de kernwaarden van het bedrijf.

  • Food & Experience

Tijdens deze module staan de zintuigen centraal. Je leert alles op het gebied van smaak en beleving. Waarom bezoeken we graag restaurants of dompelen we ons onder in een foodfestival? En hoe creëer je een beleving die alle zintuigen prikkelt?

  • Food & Healthy Lifestyle

Gezonde voeding is helemaal van nu. Tijdens deze module krijg je meer inzicht in de relatie tussen voeding en een gezonde leefstijl. Ook kijk je kritisch naar de herkomst van producten. Is het noodzakelijk om een bepaald soort superfood van een ander continent te halen, of zijn er lokale alternatieven?

  • Food & Business

Je verdiept je in de wereld van business. Waar liggen kansen? Met welke regelgeving moet je rekening houden? En hoe bepaal je de impact van een investering? Deze vragen beantwoord je onder meer met het Business Model Canvas. Ook leer je hoe je jouw positie in de markt versterkt door samen te werken met andere organisaties.

  • Event Design Management

Evenementen zijn heel geschikt om gasten emotioneel te koppelen aan een merk of organisatie. Tijdens deze module verdiep je je in de belevingseconomie. Je neemt hierbij de rol van conceptontwikkelaar, eventmanager en projectleider op je.

  • Hostmanship & Storytelling

Storytelling en gastvrijheid spelen een cruciale rol in het succes van je concept. Je ontdekt hoe je de identiteit van jouw organisatie vertaalt naar een pakkend verhaal dat je gasten raakt. Ook leer je hoe je de principes van gastvrijheid toepast binnen jouw bedrijf of organisatie.

Tijdens je afstuderen werk je aan een praktijkgericht vraagstuk op je werkplek. Je kiest een rol om dit vraagstuk te onderzoeken.

  • Change Agent: je onderzoekt welke veranderingen nodig zijn om de bestaande bedrijfsprocessen te verbeteren. Je voert deze veranderingen in de praktijk uit en evalueert de resultaten.
  • Ondernemer: je onderzoekt de kansen en mogelijkheden in de markt en stelt een ondernemingsplan op om het nieuwe businessconcept succesvol van de grond te krijgen.

Open Dag 23 november

Kom meer te weten over de Ad Food, Business & Innovation op zaterdag 23 november van 9.30 tot 14.30 uur, locatie Vlissingen.

Meld je aan

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

De Associate degree Food, Business & Innovation combineer je met een werkplek in de foodsector. Bijvoorbeeld in de horeca, agrarische sector, retail of de voedingsmiddelenindustrie. Je werkplek moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je werkt minimaal 16 uur per week op je werkplek. Dit mag ook als zelfstandig ondernemer of in de vorm van een stageplaats.

  • Het bedrijf of de organisatie heeft minimaal vier werknemers in dienst.

  • De werkplekbegeleider heeft minimaal hbo-niveau of vergelijkbaar werkniveau en beschikt over relevante werkervaring.

    Heb je nog geen werkplek? Vraag een adviesgesprek aan. De HZ staat in nauw contact met bedrijven in de sector. We helpen je graag bij het vinden van een geschikte werkplek.

    Heb je interesse, maar twijfel je of je kunt voldoen aan de voorwaarden? Neem contact op met de opleiding, zodat we samen kunnen kijken naar een oplossing.
Thumbnail van de animatievideo over de hbo-opleiding Food, Business & Innovation

Food, Business & Innovation

Kom meer te weten over de opleiding Food, Business & Innovation via deze korte animatievideo
Eva, deeltijd student Associate degree Food, Business & Innovation, ruikt aan verschillende kruiden
Thumbnail van een video over de opleiding Food, Business & Innovation

Video Food, Business & Innovation

Bekijk deze video
Portret Eva, deeltijdstudent Associate degree Food, Business & Innovation
Animatie over een Associate degree

Wat is een Associate degree?

Bekijk de video

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs krijgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een vak of onderwerp in jouw studie. De volgorde van onderwerpen is ingedeeld in semesters. Je leert online, klassikaal en met studenten. Dat doe je in overleg met je werkplekbegeleider.

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face to face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op dinsdag.

De lessen worden aangeboden tussen 10.15 en 17.45 uur. Het verschilt per week hoeveel les er wordt gegeven.

Tijdens een lesdag volg je lessen en werk je samen met andere studenten aan opdrachten. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten. Een aantal keren per jaar zijn er workshops en masterclasses in de avond.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

Op dinsdag 3 september starten we met collegejaar 2024-2025.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 16 tot 20 uur (zelf)studie per week. Dit is inclusief de lesbijeenkomsten op de HZ. Hoeveel tijd je daadwerkelijk aan je studie besteedt, hangt onder andere af van de werkervaring en kennis die je al hebt.

Contact

Op de hoogte blijven van deze opleiding? Vul dit formulier in.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Eva, deeltijdstudent Associate degree Food, Business & Innovation, maakt een cocktail

Download brochure

Is de opleiding Food, Business & Innovation iets voor jou? Download onze brochure met alle informatie.

Student aan het woord

Wil je weten wat onze studenten van de opleiding Food, Business & Innovation vinden? Lees het verhaal van freelance-kok Joey!

HZ-student Joey in het restaurant waar hij werkt
Over de opleiding
Joey, Student Food, Business & Innovation

De horeca is toe aan foodprofessionals die durven te vernieuwen.

Lees het verhaal van Joey

Na de opleiding

Na de opleiding kun je op veel plaatsen en in veel sectoren aan de slag.

Bijvoorbeeld als:

  • Foodmarketeer of brandspecialist bij een voedingsproducent
  • Trendwatcher bij een advies- of marketingbureau
  • Conceptontwikkelaar bij een horecabedrijf
  • Project- of eventmanager bij een eventbureau in de foodsector
  • Productontwikkelaar bij een multinational
  • Voorlichter food & lifestyle bij een voorlichtingsbureau
  • Food innovator bij een voedingsproducent
  • Verandermanager bij een groothandel
  • Business developer in de retail
  • Specialist in gastvrijheid en klantervaring bij een restaurantketen

Ook zijn er studenten die een eigen onderneming beginnen. Tijdens de opleiding Food, Business & Innovation doe je hier veel inspiratie voor op!

Mogelijke functies na het afronden van de opleiding zijn:

  • Teamontwikkelaar
  • Operationeel verandermanager
  • Projectmanager
  • Specialist en innovator in food
  • Adviseur in de voedingsindustrie of horeca
  • Ondernemer
  • Conceptontwikkelaar
  • Productontwikkelingsmanager
  • Food marketeer

Doorstromen naar een bachelor opleiding is mogelijk. Denk aan opleidingen als:

  • Tourism Management aan de HZ University of Applied Sciences (instroom in 3e studiejaar)
  • Lerarenopleiding consumptieve techniek
  • Hotelmanagement
  • Food & Business
  • Food & Innovation

Studiekeuzehulp

Heb je de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Quiz deeltijd

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

Portret van Tourism Management student

Tourism Management

Ontdek je graag nieuwe bestemmingen en culturen en spreken vrije tijd, een gezonde levensstijl,…
Portret Commerciële Economie student

Commerciële Economie

Met Commerciële Economie ben je voortdurend bezig om producten en diensten beter te maken. Je…
Portret van een Tourism Management student

Tourism Management

Ontdek je graag nieuwe bestemmingen en culturen en spreken vrije tijd, reizen en gastvrijheid je…