De bewustwording van voeding neemt toe en dat biedt volop kansen voor nieuwe concepten in de gastronomie. Zie jij kansen voor een hip restaurant door een biologisch en streekgebonden menu op te stellen? Of werk je een compleet concept uit voor een supermarkt to go? Ben jij de professional die straks nieuwe voedingsconcepten ontwikkelt en op de markt zet? Kies dan voor de opleiding Food, Business & Innovation!

Food & hospitality sector

Hoe bepaal je de smaak van de toekomst? Hoe bouw je aan een hechte relatie met gasten en medewerkers middels een corporate story? Maar ook: hoe organiseer je een food festival waarbij gasten een optimale beleving ervaren? Als je kiest voor de opleiding Food, Business & Innovation (voorheen Food & Gastronomy) aan de HZ word je opgeleid tot een breed inzetbare professional met een verbindende rol binnen de food en/of hospitality sector. Dit leer je tijdens deze opleiding:

 • Je leert meer over voeding en gastronomie.
 • Je herkent en onderzoekt ontwikkelingen, innovaties en trends op het gebied van voeding en gezondheid.
 • Je creëert waarde op bedrijfseconomisch, sociaal en ecologisch gebied, middels vernieuwde concepten in voedselketens.
 • Je leert ontwikkelingen in de voedselindustrie te vertalen naar toepassingen voor het bedrijfsleven.

Met jouw onderzoekende houding adviseer jij het management en motiveer je collega’s op de werkvloer. Jij onderhoudt het contact met leveranciers en gasten, en signaleert hoe je in alle behoeften kunt voorzien.

De opleiding Food, Business & Innovation wordt als Associate degree in deeltijd aangeboden. Dit betekent dat het gaat om een tweejarige hbo-opleiding, die je combineert met een baan in een sector gerelateerd aan voeding en/of gastronomie. Het mooie daarvan is dat je meteen in staat bent om een toegevoegde waarde binnen jouw organisatie te leveren. De voertaal van deze opleiding is Nederlands.

Wij leiden jou op tot een toekomstbestendige Food, Business & Innovation professional: jij kunt straks onder andere aan de slag als teamontwikkelaar, operationeel verandermanager, adviseur in de voedingsindustrie of horeca, of als food experience manager. Dankzij de deeltijdopleiding en de brede kennis die je opdoet, kun jij jouw specialistische expertise gelijk in de praktijk toepassen!

Programma

De opleiding Ad Food, Business & Innovation duurt 2 jaar. Ieder jaar is verdeeld in 2 semesters. En binnen ieder semester volg je 2 modules. Tijdens het laatste semester studeer je af.

Beroepstaken

Het werk van de Food, Business & Innovation professional bestaat uit drie beroepstaken, namelijk conceptontwikkeling, businessontwikkeling en teamontwikkeling. In iedere module ga je hiermee aan de slag.

 • Food & Future
  Onderzoek tijdens deze module ontwikkelingen, innovaties en trends op het gebied van food en gezondheid. Met de kennis die je hebt opgedaan in of binnen jouw organisatie, de omgeving en de stakeholders, leer je deze kennis te vertalen naar de praktijk.
 • Food & Experience
  Waarom bezoeken we graag een restaurant? Of laten we ons onderdompelen in een food festival? Mensen zijn voortdurend op zoek naar unieke ervaringen. Naar een beleving die al je zintuigen doet prikkelen. Daarmee roep je emoties op en kun je een memorabele beleving creëren. Tijdens deze module leer je alles op het gebied van smaak en beleving, waarbij zintuigen een belangrijke rol spelen.
 • Healthy Lifestyle & the Food Production Chain
  Een gezonde levensstijl is belangrijker dan ooit. Tijdens deze module leer je om dit veranderproces binnen jouw organisatie aan te jagen. Ga mee op de ontdekkingsreis van grond naar mond: van de pompoen die op het land wordt geoogst tot de pompoensoep die aan tafel wordt geserveerd.
 • Food as Business
  Tijdens deze module leer je hoe je een gezonde business kunt ontwikkelen en runnen. Neem een kijkje in de wereld van wet- en regelgeving, het opstellen van een marketingplan en maak kennis met het maken van een investeringsanalyse.
 • Hostmanship & Storytelling
  Gastvrijheid is een trendy topic. Gasten zijn op zoek naar authenticiteit, naar het verhaal achter een organisatie of product. Tijdens deze module leer je middels storytelling een uniek verhaal te vertellen voor zowel intern als extern gebruik.
 • Project & Event Management
  Als Food & Gastronomy professional ben jij de schakel tussen het management en de werkvloer. Tijdens deze module krijg je tips en tricks om leiding te geven op de werkvloer en collega’s te motiveren. Zoek de samenwerking met andere disciplines binnen de HZ op en creëer een netwerk binnen het werkveld.
 • Professionele vaardigheden
  Als Food, Business & Innovation professional leer je zelfstandig en op eigen initiatief te kunnen functioneren binnen een organisatie. Tijdens de opleiding ontwikkel je je professionele vaardigheden op het gebied van: hostmanship & hospitality, samenwerkend vermogen, communicatief vermogen, onderzoekend vermogen, leiderschap voor duurzame ontwikkeling en persoonlijk leiderschap. Dit doe je aan de hand van een persoonlijk ontwikkelingsplan en met begeleiding van jouw studieloopbaancoach.

Tijdens het afstudeertraject aan de opleiding Food, Business & Innovation ga je aan de slag met een vraagstuk uit de praktijk. Je kiest een rol om dit vraagstuk te onderzoeken en je leert de bevindingen ervan te implementeren binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Daarnaast doe je meer verdieping op in de modules die je tijdens je studie volgt.

 • Change Agent: tijdens deze laatste module van je studie stel je jezelf de vraag welke veranderingen nodig zijn om de bestaande bedrijfsprocessen te optimaliseren. Je gaat deze veranderingen in de praktijk uitvoeren en evalueren.
 • Ondernemer: tijdens deze laatste module van je studie stel je jezelf de vraag wat het gat in de markt is. Je onderzoekt de mogelijkheden in de markt en stelt een ondernemingsplan op om het nieuwe business concept te implementeren.
 • Onderzoeker: tijdens deze laatste module van je studie ga je een onderzoek voorbereiden, uitvoeren en analyseren. Vervolgens implementeer je één of meerdere aanbevelingen.

Introductie studeren in deeltijd

Ben je van plan om in september te starten met Food, Business & Innovation? Kom dinsdagavond 11 juni naar de introductie studeren in deeltijd.

Meld je aan

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Bij het vinden van een juiste werkplek die aansluit bij de Associate degree Food, Business & Innovation is het belangrijk dat je aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

• Je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in een relevante sector gerelateerd aan voeding en/of gastronomie. Dit mag ook een stageplaats zijn.
• Je bent werkzaam in een organisatie met minimaal vier werknemers in dienst.
• De werkplekbegeleider heeft minimaal bachelor niveau of vergelijkbaar werkniveau en relevante werkervaring.

Heb je nog geen werkplek? Vraag een adviesgesprek aan en geef aan dat dit het geval is. De HZ heeft veel contact met bedrijven uit de branche. We helpen je bij het vinden van een geschikte werkplek.

Food, Business & Innovation

Kom meer te weten over de opleiding Food, Business & Innovation via deze korte animatievideo
Eva, deeltijd student Associate degree Food, Business & Innovation, ruikt aan verschillende kruiden

Video Food, Business & Innovation

Bekijk deze video
Portret Eva, deeltijdstudent Associate degree Food, Business & Innovation
Animatie over een Associate degree

Wat is een Associate degree?

Bekijk de video

Flexibel studeren in deeltijd

Lees hier alles over de opbouw van je opleiding.

Studeren in deeltijd betekent dat je flexibel onderwijs krijgt. Om je diploma te halen, toon je aan dat je leeruitkomsten beheerst. Een leeruitkomst is een bepaald eindniveau van een vak of onderwerp in jouw studie. De volgorde van onderwerpen is ingedeeld in semesters. Je leert online, klassikaal en met studenten. Dat doe je in overleg met je werkplekbegeleider.

Er zijn verschillende manieren om te leren. Bijvoorbeeld online, face-to-face, klassikaal en in groepsbijeenkomsten. Jij kiest welke vormen bij jou en jouw situatie passen. Door samen te leren met studenten met verschillende beroepen leer je een onderwerp vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Meer weten over deze manier van leren? Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Je studieloopbaancoach (SLC) houdt samen met jou je studievoortgang in de gaten en adviseert en coacht. Hij of zij bespreekt met jou hoe je leeruitkomsten handig kunt plannen in combinatie met je werk en privéleven. En hoe je leeruitkomsten kunt integreren in je werk. Bij docenten kun je terecht met inhoudelijke vragen. Zij helpen je de juiste kennis te vinden.

Lesdag

Lesbijeenkomsten op de HZ zijn op dinsdag.

Tussen 10.15 - 20.30 uur kunnen de lessen aangeboden worden. Het verschilt per week hoeveel les er wordt gegeven.

Je volgt lessen en je werkt samen met andere studenten aan opdrachten. Tijdens schoolvakanties zijn er geen bijeenkomsten.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen.

Startmoment

We starten met de opleiding in september 2023.

Studiekosten

Naast het bepaalde collegegeld zijn er kosten verbonden aan je studie, bijvoorbeeld voor je boeken. Kosten voor je laptop, reis en verblijf zijn hierbij niet meegerekend.

Urenbelasting

Gemiddeld kun je rekening houden met 12 to 16 uur (zelf)studie per week. Hoeveel tijd je aan je studie besteed hangt mede af van de werkervaring en kennis die je al hebt en het aantal leeruitkomsten dat je per semester inplant.

Contact

Op de hoogte blijven van deze opleiding? Vul dit formulier in.
Of heb je algemene vragen? Stuur een mail naar info@hz.nl of bel 0118-489890.

Eva, deeltijdstudent Associate degree Food, Business & Innovation, maakt een cocktail

Download brochure

Is de opleiding Food, Business & Innovation iets voor jou? Download onze brochure met alle informatie.

Projecten

Bekijk aan welk project je gaat werken tijdens de opleiding.

Ontwikkel je eigen project of event

De gast van tegenwoordig is op zoek naar unieke ervaringen. Evenementen zijn uitermate geschikt om…

Aankomend student en docent aan het woord

Ad Food, Business & Innovation is nog niet van start, maar Xanthe vertelt graag waarom zij de opleiding zou willen volgen. Docent Judith vertelt ook waarom deze opleiding zo relevant is.

Xanthe, over de nieuwe Associate degree Food, Business & Innovation

De opleiding Food, Business & Innovation lijkt mij een mooie verdieping op mijn eerdere horeca-opleiding.

Lees het verhaal van Xanthe
Docent Judith, over de nieuwe Associate degree Food, Business & Innovation

We gaan in op maatschappelijke thema’s als gezondheid en duurzame productie.

Lees het verhaal van Docent Judith

Na de opleiding

Na het behalen van de Associate degree Food, Business & Innovation, mag je de titel ‘Ad’ achter je naam zetten.

Mogelijke functies na het afronden van de opleiding zijn:

 • Teamontwikkelaar
 • Operationeel verandermanager
 • Projectmanager
 • Specialist en innovator in food
 • Adviseur in de voedingsindustrie of horeca
 • Ondernemer
 • Conceptontwikkelaar
 • Productontwikkelingsmanager
 • Food marketeer

Doorstromen naar een bachelor opleiding is mogelijk denk aan:

 • Tourism Management aan de HZ University of Applied Sciences (instroom in 3e studiejaar)
 • Lerarenopleiding consumptieve techniek
 • Hotelmanagement
 • Food & Business
 • Food & Innovation etc.

Studiekeuzehulp

Heb jij de ambities om weer te gaan studeren, maar twijfel je nog of dit wel bij jou past? Tijdens een adviesgesprek krijg je meer informatie over de inhoud van de opleiding, de studievorm en de werk- en privébalans die een belangrijke rol speelt.

Check of een deeltijd-opleiding iets voor jou is!

Studeren naast je baan iets voor jou? Doe de quiz!

Ga in gesprek met onze deeltijd adviseur

Vragen over de opleiding, de HZ of flexibel studeren? Stel je vraag aan onze deeltijd adviseur!

Toon alle studiekeuzeactiviteiten

Deel jouw HZ verhaal met @hzuniversityofappliedsciences

Gerelateerde opleidingen

Tourism Management

Ontdek je graag nieuwe bestemmingen en culturen en spreken vrije tijd, een gezonde levensstijl,…
Portret Commerciële Economie student

Commerciële Economie

Met Commerciële Economie ben je voortdurend bezig om producten en diensten beter te maken. Je…
Portret van een Tourism Management student

Tourism Management

Ontdek je graag nieuwe bestemmingen en culturen en spreken vrije tijd, reizen en gastvrijheid je…