De onderzoeksgroep Water Technology is partner in het Horizon 2020-programma van de Europese Unie voor het onderzoeksproject AquaSPICE. Het project richt zich op het bevorderen van de duurzaamheid van procesindustrieën door middel van digitale en circulaire innovaties op het gebied van watergebruik.
In de meeste industrieën wordt water gebruikt tijdens de productieprocessen. Naar schatting wordt 20% van alle zoetwaterverbruik wereldwijd door de industrie gebruikt. Innovatie in waterbehandeling kan voor belangrijke industriële watergebruikers gesloten kringlopen tot bijna 100% efficiëntie brengen door terugwinning en hergebruik van hulpbronnen.
Waterschaarste is een werkelijkheid voor sommige locaties van Dow in Europa. Dow zoekt naar mogelijkheden om de zoetwaterinname in de verschillende productielocaties te verminderen door waterstromen te hergebruiken. De waterstromen worden behandeld met technologieën om ze opnieuw in te kunnen gebruiken. Daarom wordt een proef uitgevoerd met containers met verschillende waterbehandelingstechnologieën.
Intelligent waterbeheer
De pilot wordt uitgevoerd bij Dow Terneuzen, Dow Böhlen en BASF Antwerpen. Op elke locatie zullen verschillende waterstromen met verschillende behandelingen worden getest. Deze case study is een samenwerking tussen Dow (Terneuzen en Böhlen), Universiteit Gent, Evides Industriewater, RWTH Aachen University en HZ University of Applied Sciences.
Daarnaast ligt de nadruk op intelligent waterbeheer. Er wordt een cyberfysisch watersysteem gecreëerd met een meetnetwerk van real-time sensoren. Ook komt er een model waarin beslissingen kunnen worden genomen.
Hans Cappon en Emma McAteer werken mee aan het AquaSPICE-project. Zij zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van het operationele werk van de pilots bij Dow Terneuzen en Dow Böhlen en nemen deel aan de gegevensanalyses en de evaluatie van de resultaten.
Meer informatie staat op deze website.