Nederland en Duitsland investeren samen vijftien miljoen euro in onderzoek naar de Waddenzee. Het geld gaat naar vijf onderzoeksprojecten. Sedway is er één van. Lector Future Shores Wietse van de Lageweg van de onderzoeksgroep Building with Nature van HZ University of Applied Sciences is medeaanvrager van dit project.
De partners ontwikkelen een systeem waarmee beslissers bedreigingen en kansen voor natuurherstel in de Waddenzee sneller kunnen identificeren. Sediment is hierbij een belangrijke bouwsteen, omdat het de basis vormt voor het gebruik van het gebied (in de vorm van natuur, recreatie, scheepvaart of waterveiligheid). “Ons onderzoek richt zicht op de ruimtelijke kwaliteit die eerdere ingrepen hebben opgeleverd voor de Waddenzee”, zegt Wietse. “Wat is de gebruikswaarde, belevingswaarde en toekomstwaarde van deze ingrepen? Op basis van deze socio-ecologische benadering krijgen we informatie om het beschikbare sediment zo slim en duurzaam mogelijk in te zetten in de toekomst. Deze systematiek en kennis zijn uitermate relevant voor de Zuidwestelijke Delta, omdat ook in deze regio een slimme inzet van sediment van grote waarde is voor de waterveiligheid en natuur van bijvoorbeeld de Westerschelde en Oosterschelde.”
Werelderfgoedlijst
Net als de vier andere projecten moet Sedway bijdragen aan een strategie voor effectieve bescherming en beheer van de Waddenzee, die op de werelderfgoedlijst staat van Unesco. Het is een uniek systeem van levende organismen, getijden en sedimenten, maar het staat flink onder druk door menselijke verstoringen, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. De Waddenzee moet dan ook worden beschermd, zodat de bijzondere waarden behouden blijven. De investeringen maken deel uit van een programma van de Nederlandse en Duitse overheid en de NWO in het kader van de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA).