Onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas gaat onderzoeken hoe je de start van de kweek van platte oesters in de Grevelingen kunt verbeteren door op een alternatieve manier baby-oesters in te vangen.

Regieorgaan SIA is enthousiast over het project en heeft het voorstel hoog gewaardeerd. Van de zeventien ingediende voorstellen in het programma SIA RAAK-MKB eindigde het voorstel ‘Rendabiliteit platte oesterbroed-invang Grevelingen’ als tweede.

De onderzoeksgroep werkt in het project samen met negen oesterkwekers (waarvan er twee in Frankrijk zijn gevestigd), de Nederlandse Oestervereniging, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en onderwijsinstelling Scalda. Samen onderzoeken ze hoe je de invang van oesterbroed kunt verhogen.

Verdwijnen

De kweek van platte oesters dreigt te verdwijnen uit het Grevelingenmeer. De belangrijkste oorzaak is dat er nauwelijks platte oesterlarven worden ingevangen op de invangmaterialen (lege mosselschelpen) op de bodempercelen. Oesterlarven zijn het startmateriaal dat nodig is om oesters tot consumptieformaat te kweken. In 2020 zijn kwekers begonnen met een methode waarbij oesterlarven worden ingevangen op invangmaterialen aan frames die op de bodem staan. “Dit is een veelbelovende methode, maar erg arbeidsintensief voor de kwekers. Ze weten ook niet precies hoe ze moeten timen wanneer ze hun invangmaterialen uit moeten zetten”, zegt Pascalle Jacobs, onderzoeker en coördinator van Aquaculture in Delta Areas.

Inzicht

De onderzoekers willen een methode ontwikkelen waarmee de kwekers in het Grevelingenmeer zelf inzicht krijgen waar en wanneer er oesterlarven aanwezig zijn in het water. Ze kunnen hun invangmaterialen dan effectiever inzetten. “We werken samen met twee Franse oesterkwekers, omdat ze daar al veel ervaring hebben met off bottom invangen. We onderzoeken ook of biologisch afbreekbare invangmaterialen geschikt zijn voor het invangen van oesterbroed. Hierin zijn de Fransen erg geïnteresseerd.”

Het project heeft een looptijd van twee jaar en is begonnen in april 2023.