Onder grote belangstelling is vrijdag één van de eerste waterstoflabs in Nederland geopend. Het is een initiatief van HZ University of Applied Sciences en Scalda. In de praktijkruimte, die is te vinden in het gebouw van de HZ in Vlissingen, krijgen mbo- en hbo-studenten les over waterstof. Ook professionals kunnen zich in het lab laten bijscholen.

Door haar grote industriële sector heeft Zeeland een grote klimaatopgave. De energietransitie biedt echter ook veel kansen, bijvoorbeeld op het gebied van groene waterstof als schone brandstof en grondstof. Veel van de industriële bedrijven in het North Sea Port-gebied zoals DOW, Yara en Zeeland Refinery gebruiken al jaren waterstof uit aardgas. Veel van deze grijze waterstof moet de komende jaren worden omgezet naar groene waterstof als we willen voldoen aan de doelstelling om in 2050 minder CO2 te produceren.

Groene waterstof wordt geproduceerd uit water door elektrolyse met elektriciteit. Voor deze waterstoftransitie zijn forse investeringen nodig, maar ook veel deskundige professionals, op alle niveaus. Voor het laatste hebben de HZ en Scalda de handen ineengeslagen en het waterstoflab opgezet. De praktijkruimte is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen en GroenvermogenNL.

Professionals van de toekomst

HZ en Scalda gaan in het kader van het Europese Just Transition Fund-project HCA Groene Waterstof de professionals van de toekomst opleiden. Acht (technische) mbo- en acht hbo-opleidingen krijgen nieuwe modules over groene waterstof. Ook komen er cursussen voor professionals. “Als we nu beginnen met het opleiden van professionals zijn we op tijd als de eerste groene waterstoffabrieken openen in Zeeland”, zegt projectleider Gerben Huiszoon.

De studenten krijgen straks les in de praktijkruimte voor waterstof. Hier staan onder meer een fuel cell demoset (die laat zien hoe je waterstof via een brandstofcel kunt omzetten in elektriciteit), sets voor waterstofpracticums, een duurzame simulatiewoning op schaal, brandstofcellen en meerdere typen elektrolysers. Volgens Huiszoon is de ruimte in de HZ een van de eerste in Nederland.

Wethouder Geoffrey Sips van de gemeente Vlissingen, die vrijdag aanwezig was bij de opening, ziet het als opnieuw een mooie toevoeging aan de Kenniswerf, het gebied in Vlissingen waar onder meer de HZ, Scalda, Dockwize en het Delta Climate Center zijn gevestigd. “Het is prachtig om te zien dat dit lab er nu is. We lopen hiermee voorop in Nederland. Daarmee trekken we nog meer studenten naar onze stad en de provincie. Zij zien dat je hier moet zijn als je iets doet in de waterstoftransitie.”