Afgelopen week vond de derde editie van de Biobased Battle plaats, een vierdaagse competitie waarin Nederlandse en Finse studenten samenwerken om de beste praktische biobased oplossingen te presenteren voor actuele praktijkuitdagingen. Voor het eerst namen ook niet-technische studenten deel, wat voor nieuwe perspectieven zorgde op duurzame verdienmodellen, communicatie en technologie-integratie binnen circulaire toepassingen.

De Biobased Battle is een jaarlijkse competitie waarin multidisciplinaire teams werken aan biobased en circulaire uitdagingen. Studenten worden ondersteund met workshops en coaching, zoals een pitchworkshop van de Pitch Academy en een Multi Criteria Analysis workshop. Dit jaar stonden drie challenges centraal:

  1. Peatland BIOTUTO – In Finland, waar grote delen van het land uit veengebieden bestaan, werd onderzocht welke gewassen daar duurzaam gekweekt kunnen worden. Studenten ontwikkelden ideeën voor gewassen die én ecologisch geteeld én economisch rendabel kunnen zijn voor lokale boeren, met de nadruk op biogasproductie.
  1. Vertical Garden Billiwild – Voor deze case zochten deelnemers naar een biobased oplossing voor de PVC-foam die momenteel worden gebruikt in verticale tuinbouwsystemen. Ze zochten naar bio-circulaire alternatieven en ontwierpen een circulaire aanpak om de ecologische impact te verlagen zonder de functionaliteit van het product te verminderen.
  2. Biobased Building – In deze uitdaging werd gekeken naar het gebruik van “rammed earth” (stampleem) als alternatief voor traditionele bouwmaterialen. Studenten evalueerden de milieuvoordelen, de economische haalbaarheid en de veiligheid van dit geo-based materiaal voor een vijfverdiepingen tellend gebouw.

Een vakjury beoordeelde de oplossingen op de laatste dag en selecteerde de winnende teams, die zich onderscheidden door hun innovatieve benaderingen van de biobased uitdagingen. De winnende teams presenteerden praktische en toekomstgerichte oplossingen die het potentieel hebben om de circulaire economie verder te bevorderen.

De Biobased Battle 2025 heeft opnieuw laten zien hoe waardevol multidisciplinaire samenwerking is. De mix van technische en niet-technische disciplines zorgde voor verrassende inzichten en creatieve oplossingen. “Dit jaar zagen we nog meer samenwerking tussen verschillende vakgebieden. De inbreng van studenten met een achtergrond in business, communicatie en ICT was een mooie toevoeging,” aldus HZ-docent Ingrid de Vries.

Dit jaar werd het evenement georganiseerd door HZ University of Applied Sciences. 88 studenten van zeven hogescholen namen deel: de Nederlandse hogescholen Avans Hogeschool, HAN, en de Finse hogescholen LAB UoAS, Karelia Ammattikorkeakoulu, Oulun Ammattikorkeakoulu (OAMK).