Met welk diploma kun je studeren aan het hbo? En wat heb je nodig om naar de universiteit te gaan? Handig om te weten voordat je begint met het zoeken van een leuke opleiding. We zetten de antwoorden voor je op een rijtje.

{{cta('75eb8cb9-bd2e-417b-8516-fc4668e32677','justifycenter')}}

Met welk diploma kan ik naar het hbo?


Met je havodiploma, vwo-diploma of mbo 4-diploma kun je je aanmelden voor een hbo-opleiding. Voor sommige opleidingen moet het profiel dat je op de middelbare school volgde aansluiten op de studie. Is dit niet het geval, dan kun je dit soms nog oplossen door een schakelcursus te doen. Je spijkert dan bijvoorbeeld je kennis bij over natuurkunde, economie of wiskunde.

Wat kan ik studeren met een vwo-diploma?

Met je vwo-diploma kun je naar de universiteit, maar ook naar het hbo. De universiteit lijkt misschien de meest logische keuze, maar er zijn veel vwo'ers die kiezen voor het hbo. Bijvoorbeeld omdat je bij een hbo-opleiding meer in de praktijk aan de slag gaat. Op de universiteit staat wetenschappelijk onderzoek centraal.

Lees meer over de stap van vwo naar hbo

Van mbo naar hbo

Heb je je mbo-diploma op zak? Daarmee kun je doorstromen naar het hbo. Tijdens een hbo-opleiding ontwikkel je je verder in je vakgebied. Je vergroot je kennis van theorie en praktijk en leert meer onderzoekend te werken. Met een hbo-diploma vergroot je jouw mogelijkheden op de banenmarkt. En dat zul je vaak ook terugzien in het salaris.

Doorstromen van hbo naar universiteit


Vanuit het hbo kun je doorstromen naar de universiteit. Niet alleen na het behalen van je diploma (hbo-bachelor). Ook met je propedeuse (de afronding van je eerste jaar) kun je doorstromen naar de universiteit. De voorwaarden daarvan verschillen per opleiding.

Kan ik naar het hbo of de universiteit zonder diploma?


Heb je niet de juiste vooropleiding, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toets maken. Dit is een toelatingstest waarmee je alsnog toegang kunt krijgen tot het hbo of de universiteit.

Lees meer over de 21+ toets van HZ University of Applied Sciences

Wil je kennismaken met HZ University of Applied Sciences?


Je ervaart het hbo nergens beter dan in de praktijk. Meld je daarom eens aan voor een Open Dag of een meeloopdag. Je proeft de sfeer, spreekt met studenten en docenten en je krijgt een goede indruk van hoe er les wordt gegeven. Zo ervaar je het beste of de hogeschool goed bij je past.

{{cta('b8d7176d-12cc-40ac-851a-63281991db14')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: