Met je vwo-diploma kun je uit 2 verschillende bacheloropleidingen kiezen: een hbo-bachelor aan de hogeschool en een wo-bachelor aan de universiteit. Laat je keuze hierbij vooral niet leiden door termen als hoog, laag, goed of fout. Welke vorm bij jou past, heeft vooral te maken met wát je het liefste leert en hoe je het liefste leert.
Bij hbo en wo denken veel mensen dat het ene makkelijker is en het ander moeilijker. Maar de moeilijkheid hangt maar net af van wat voor type student jij bent en met welke benadering jij het meest in je element bent. Ben je een denker of een doener? Werk je liever samen aan een project of onderzoek je graag zelfstandig? Ben je later liever de onderzoeker die baanbrekende oplossingen vindt voor de vragen van morgen? Of ben jij juist degene die in de praktijk het verschil gaat maken?
Verschillen tussen hbo en wo
Op een hogeschool leer je meteen toe te passen wat je leert. Het onderwijs is beroepsgericht en je zit dus niet alleen maar met je neus in de studieboeken. Je gaat veel aan de slag in de praktijk. Theorielessen en werkcolleges worden afgewisseld met oefeningen, simulaties, stages en projecten in opdracht van bedrijven. Je bent dus eigenlijk al tijdens je opleiding in contact met het werkveld. Je krijgt hierdoor ook direct zicht op waar jij met je opleiding aan de slag kunt.
Op de universiteit is een opleiding wetenschappelijk gericht en gaat het vooral om een antwoord op de vraag 'waarom'. Je leert onderzoeken, kritisch kijken naar bestaande theorieën en nieuwe ideeën onderbouwen. Je leest veel en doet veel zelfstandig onderzoek. Je hebt minder contacturen en vakken als op het hbo. Daar staan meer hoorcolleges tegenover. Stages zijn optioneel. Het gaat meer om het verkrijgen van kennis over een bepaald thema dan wat je ermee kunt doen na je afstuderen.
Natuurlijk krijg je bij beide vormen een goede theoretische basis. Bij die theorie stel je op het hbo dan vooral de vraag: “wat kan ik ermee?” En op het wo eerder: “waarom is dat?”
Hou je van persoonlijk contact of werk je graag zelfstandig?
Op een hogeschool heb je meer persoonlijk contact met je docenten. Ook werk je meer samen in groepen met andere studenten. Je krijgt les in kleinere klassen en hebt meer ondersteuning tijdens je studie. Er is altijd ruimte voor vragen en feedback. En heb je een black-out tijdens je tentamenweek, dan kun je jouw studieresultaten sneller ophalen, omdat er meer toetsmomenten zijn.
Natuurlijk is een universiteit net zo goed een sociale omgeving, waar je fijne mensen leert kennen. Maar in de praktijk ben je als student meer zelfstandig aan het onderzoeken. Je bezoekt vaker hoorcolleges en besteedt meer tijd aan het lezen van theorie dan aan het samenwerken aan een project.
Ook hier geldt: er is geen goed of fout. Er zijn studenten die het heerlijk vinden om vaker zelfstandig te onderzoeken en de boeken in te duiken. En er zijn studenten die juist niet zonder het samenwerken kunnen. Het is maar net waar jij je thuis voelt.
Het een sluit het ander niet uit
Een keuze voor het hbo of de universiteit betekent natuurlijk niet dat je daarna nooit meer iets anders kan doen. Na het hbo kun je altijd nog een wo-master halen. En andersom kan het natuurlijk ook.
Twijfel je nog wat beter bij je past?
Niets werkt beter dan een kennismaking in de praktijk. Bezoek verschillende Open Dagen van hogescholen en universiteiten en ervaar zelf wat beter bij jouw persoonlijkheid past.