Wil jouw kind na de havo graag verder studeren? Dan wil je hem of haar graag helpen bij het verkennen van de mogelijkheden. Naast het kiezen van een studierichting, heeft jouw dochter of zoon namelijk nog meer keuzes om te maken. Wist je bijvoorbeeld dat er diverse niveaus zijn op het hbo? En je kind ook kunt kiezen voor een internationale studie, volledig in het Engels?

Als toekomstige hbo-student kan jouw dochter of zoon meerdere kanten op. Zo heb je de keuze tussen een Associate degree-opleiding of een bacheloropleiding. Heeft jouw kind internationale ambities? Dan is wellicht een Engelstalige studie iets voor haar of hem!

{{cta('cc330524-18de-4a50-a934-baa4e9eb485c','justifycenter')}}

Bachelor

Op een open dag van een hbo zul je het het meeste horen over de verschillende bachelors. Een bacheloropleiding is eigenlijk gewoon een hbo opleiding van 4 jaar, zoals je misschien nog kent van ‘vroeger’. Een hbo-bachelor leidt jouw kind op tot een onderzoekende en ondernemende professional. Het fijne aan een bachelor aan de HZ is dat jouw zoon of dochter veel leert in de praktijk van experts uit het werkveld en doormiddel van stages en projecten.

Associate degree

Een andere optie is een Associate degree (Ad). Een Ad is een hbo-opleiding van 2 jaar. Na afronding krijg je de internationaal erkende titel 'Associate degree'. Het niveau zit tussen een mbo-4 opleiding en hbo-bachelor 6 in. Na afronding van een Ad kun je eventueel doorstromen naar een gerelateerde bacheloropleiding.

Master

Als laatste is daar de master. Wanneer jouw kind een bachelordiploma behaald heeft, kan hij of zij verder studeren voor een mastergraad. Een masteropleiding duurt gewoonlijk één of twee jaar, waarin jouw kind zich verder verdiept in een bepaald vakgebied. Je vergroot met een master dus je kennis. Goed om te weten is dat je zowel aan de universiteit als aan de hogeschool een master kunt volgen.

Propedeuse

Wil jouw kind eigenlijk graag een studie volgen aan de universiteit? Ook dat is mogelijk met een havo-diploma. Jouw dochter of zoon kan dan eerst een jaar een hbo-studie volgen aan de HZ om haar of zijn propedeuse halen. Met een P - propedeuse in studententaal - op zak kan jouw kind vaak doorstromen naar de universiteit. Kijk wel eerst even of er nog aanvullende eisen zijn voor de betreffende wo-opleiding.

Engelstalige opleidingen

Droomt jouw dochter of zoon van een carrière in het buitenland? Dan is het wellicht interessant om te kiezen voor een Engelstalige opleiding. Zo'n opleiding is goed voor de ontwikkeling van de Engelse taal en geeft haar of hem een streepje voor op de internationale banenmarkt. Wat ook leuk is, dat jouw kind dan les krijgt met studenten van over de hele wereld. Overigens krijgen alle HZ-studenten veel kansen om naar het buitenland te gaan. Hoe leuk is dat?

Meer weten over de studiekeuze van je kind? In dit online magazine voor ouders vind je meer tips en tricks om je kind te ondersteunen.

{{cta('2c1397dd-ab2c-40ef-a11c-ce81b56aad81')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: