Het kan je als ouder een onmachtig gevoel geven: na maanden van oriënteren weet je kind nog altijd niet wat hij of zij wil studeren. Ondanks open dagen, proefstuderen, studiekeuzetests en gesprekken aan de keukentafel. Wat nu? Het begint met ontdekken waarom je kind het moeilijk vindt om te kiezen. En met het besef dat het vaak geen onwil is.

Online voorlichting: helpen kiezen voor ouders

Bekijk de webinar van onze studiekeuzeadviseur

Situatie 1: Je kind is er nog niet klaar voor om te kiezen

Het maken van de studiekeuze kan voor een kind best lastig zijn. Sommige pubers zijn gewoonweg nog niet klaar voor het maken van dit soort keuzes. Welkom in de wereld van het puberbrein! Een weloverwogen studiekeuze begint bij zelfonderzoek: weten wie je (niet) bent, wat je (niet) wil en wat je (niet) kan. Niet iedere puber beschikt al over het vermogen om zichzelf van een afstandje te bekijken en zichzelf in de grotemensenwereld te plaatsen.

Voel je dat je kind wel wil kiezen, maar het gewoon niet kan? Geef hem of haar dan de tijd. Het heeft geen zin om te vragen of je kind wat harder wil nadenken. Kies ook niet lukraak een studie omdat de deadline er nu eenmaal aankomt. Een tussenjaar nemen is een mogelijkheid, maar maak dan wel samen een plan. Hoe gaat je kind in die periode tot nieuwe inzichten komen? Als je zorgt voor de juiste ingrediënten, dan kan een kind er een stuk wijzer uitkomen.

Situatie 2: Je kind lijkt het niet belangrijk te vinden

Zie je je kind vooral schouderophalen bij het onderwerp studiekeuze? Dit kan frustrerend zijn, maar ook hier schuilt vaak meer achter dan je zoon of dochter laat blijken. Misschien vindt je kind het juist zo'n belangrijke keuze dat hij of zij dichtklapt of ziet hij of zij door de bomen het bos niet meer. Te veel pushen of boos worden werkt in dit soort situaties averechts. Aan de andere kant is het wel belangrijk dat je kind gaat beseffen dat zij zelf de verantwoordelijkheid hebben om actie te ondernemen. Als ouder weet jij hoe je die balans het beste kunt bewaken. Jouw rol is je kind te helpen door te praten en te adviseren, maar niet om het werk uit handen te nemen.

Situatie 3: Je kind vindt álles leuk

Keuzestress! Misschien klinkt het als een luxeprobleem, maar ook te veel interesses kunnen zorgen voor een blokkade bij je kind. Want wat hij of zij ook kiest: de rest zal afvallen. En levert dat achteraf geen spijt op? Het is hartstikke fijn dat je kind veel uiteenlopende interesses en talenten heeft. Benadruk dat. Probeer daarnaast de factor ‘spijt’ uit te sluiten. Niemand heeft een glazen bol, dus kijk naar het nu.

Blijven de opleidingen vechten om voorrang? Stimuleer je kind dan om het in de praktijk te gaan ervaren. Er zijn heel veel mogelijkheden voor een dagje meelopen of proefstuderen. Vaak geeft praktijkervaring de meeste antwoorden op vragen. Een kennismaking met een bedrijf of organisatie uit het werkveld kan ook veel inzicht geven. Blijft de twijfel? Kijk dan ook goed naar de bredere opleidingen. Met een brede opleiding (zoals Bedrijfskunde of Commerciële Economie) kan je kind later meer kanten op dan met een heel specialistische opleiding (zoals Leraar Basisonderwijs of Verpleegkunde).

Situatie 4: Je kind is toe aan de blik van een buitenstaander

Heb je het gevoel dat je tijdens gesprekken met je kind niet tot de kern komt? En dat het je niet lukt om dat met je vraagstelling te doorbreken? Zie dat niet als falen. Niet van je kind, maar ook zeker niet van jou. Misschien ligt het in de som van jullie karakters, of praat je kind niet zo makkelijk met zijn of haar ouders. Vreemde ogen kunnen dan voor een verrassende doorbraak zorgen. Zeker de ogen van een professional, zoals een studiekeuzecoach of decaan. Zij kunnen dankzij gesprekstechnieken tot nieuwe inzichten komen. Maar ook een praatje met een familielid of sportcoach kan voor nieuwe inzichten zorgen.

HZ Shop locatie Edisonweg Vlissingen

Jouw kind helpen kiezen?

Tips van onze studiekeuzeadviseur

Kijk hier de webinar

Laatst aangepast op: 23-08-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

4 min. Hugo Massar
Naar het hbo Voor ouders/verzorgers

Aanmelden voor het hbo: hoe werkt dat?

3 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Je kind helpen met studiekeuze volgens een expert

5 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Kind op kamers of thuis blijven wonen? De belangrijkste overwegingen op een rij

4 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

7 tips voor wanneer je kind op kamers gaat

4 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Een toekomstige student in huis? Deze begrippen moet je kennen

1 min. Hugo Massar