Overweeg je om een studie in deeltijd te volgen? Bij de HZ hebben we een ruim aanbod van hbo-deeltijdopleidingen. Dit onderwijsaanbod kan je goed combineren met je werk- en privéleven. Maar welke soorten hbo-opleidingen zijn er allemaal? We leggen het hier voor je uit.

Alles weten over studeren in deeltijd?

Keuze soort hbo-opleiding

Er zijn verschillende soorten hbo-opleidingen waaruit je kan kiezen én die je in deeltijd kan volgen. De volgende soorten hbo-studies bieden we aan:

1. Associate degree

De Associate degree (Ad) is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5. Na afronding ontvang je een diploma. Het niveau zit tussen een mbo-4 opleiding en hbo-bachelor 6 in. Je leert beleid vertalen naar uitvoerende werkzaamheden en andersom. Mocht je na deze studie willen doorstuderen, kan je kiezen voor een bacheloropleiding. Omdat je doorstroomt duurt die studie vaak nog maar 2 jaar.

Cara koos voor een Ad omdat:
Als je in de 40 bent en moeder, dan weet je dat er binnen 2 jaar dingen weer anders kan zijn. Ik wil hierna ook graag verder studeren. En deze Ad Pedagogisch Educatief Professional is een mooie opstap naar bijvoorbeeld de bachelor Leraar Basisonderwijs of Pedagogiek. Bij beide kan je instromen in het derde jaar.

2. Bachelor

Een bachelor is een hbo-opleiding op niveau 6 die gemiddeld 4 jaar duurt. Na afronding behaal je het bachelorsdiploma. Je leert aan de hand van praktijkonderzoek beleid te schrijven, processen te optimaliseren of een strategie te schrijven.

In de praktijk staan werkgevers om jou te springen. Je hebt tijdens je studie al werkervaring opgedaan, dus je weet hoe deze wereld in elkaar steekt.

Kim koos na de Ad-opleiding om door te stromen naar de bachelor, omdat:
Na het afronden van de Associate degree merkte ik dat ik in een goede flow zat. Ik was voor mijn gevoel nog niet klaar met studeren en had zin om verder te gaan. Voor mij telt daarnaast ook dat ik op mijn 40e begonnen ben met die opleiding. De keuze om door te studeren voelde voor mij een beetje als nu of nooit.

Marvin koos voor de bacheloropleiding, omdat:
Een bachelordiploma Technische Bedrijfskunde was een voorwaarde om deze functie te kunnen uitoefenen. En ik wilde hier heel graag werken, dus 1 en 1 is 2.

3. Post-hbo

Een post-hbo-opleiding volg je na het behalen van je bachelordiploma. Je gaat je verder verdiepen of specialiseren op een bepaald onderwerp. De post-hbo duurt circa 1 jaar. Je ontvangt nadien een certificaat of diploma.

Lahcen vertelt waarom hij voor een post-hbo-opleiding koos:
Ik wilde specialiseren in 'jeugd en hulp' en met dit certificaat ben ik bevoegd om bepaalde handelingen uit te voeren.

4. Master

Als je een bachelor hebt behaald, kun je verder studeren voor je mastergraad. Aan de HZ bieden we hbo-masters. Die zijn praktijkgericht. Door middel van praktijkonderzoek werk je aan innovatievraagstukken. Na afronding behaal je het masterdiploma.

5. Cursus op hbo-niveau

Een cursus is van kortere duur dan een opleiding. Er wordt vaak een bepaald onderwerp of methodiek behandelt. Je krijgt nadien een certificaat of een bewijs van deelname.
Foto van een gesprek tussen mensen

Ontdek of deeltijd iets voor jou is

Overweeg je een studie in deeltijd te volgen naast je baan? Maar heb je toch nog twijfels en wil je jouw situatie bespreken? Tijdens dit gesprek kun je al je vragen en overwegingen bespreken.

Vraag een adviesgesprek aan

Laatst aangepast op: 17-07-2024
Delen: