Maxime volgt de hbo-opleiding Pedagogiek in deeltijd. Ze stroomde door via de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional. "Ik wil mezelf verder ontwikkelen binnen de kinderopvang waar ik werkzaam ben. Hierdoor krijg ik de kans om een andere rol binnen mijn werk te vervullen."

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Pedagogiek in deeltijd?

“Na mijn vmbo-opleiding Gespecialiseerd Medewerker Kinderopvang heb ik de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional behaald. Na deze opleiding was er de mogelijkheid om door te stromen naar de opleiding Pedagogiek in deeltijd. Deze uitdaging ben ik aangegaan om zo meer kennis op te doen over de ontwikkeling van kind tot jongvolwassene. Je kunt écht wat betekenen voor die doelgroep. Ook vervul je bij Pedagogiek een coachende rol naar zowel ouders als kinderen. En je werkt veel samen met collega’s: daar leer je veel van.”

Waarom ben je in deeltijd gaan studeren?

“Ik wil mezelf verder ontwikkelen binnen de kinderopvang waar ik werkzaam ben. Een deeltijdopleiding is goed te combineren met mijn huidige werk. Bovendien krijg ik hierdoor de kans om een andere rol binnen mijn werk te vervullen. In mijn nieuwe rol als beleidsmedewerker ben ik het aanspreekpunt bij veranderingen. Als bijvoorbeeld de sfeer binnen de kinderopvang niet goed is, dan bekijk ik samen met een collega of we een nieuw beleid kunnen maken en hoe we dit kunnen vertalen naar de praktijk.”

Waar sta je op dit moment in je studie?

“Ik studeer in het laatste jaar. Mijn belangrijkste focus nu is het behalen van mijn diploma. Ik heb al veel ervaring opgedaan en diverse onderzoeken uitgevoerd die ik terugzie in de dagelijkse praktijk van de kinderopvang. Zo heb ik bijvoorbeeld sportactiviteiten bedacht voor kinderen met overgewicht. Het is waardevol om te zien dat ze deze sportactiviteiten blijven toepassen.”

Waarom heb je voor de HZ gekozen?

“Ik woon en werk in de buurt van Middelburg, dus dat is qua reistijd goed te combineren met mijn studie aan de HZ. Soms kan ik zelfs na mijn studiedag nog een middag werken in de kinderopvang, dat is ideaal. Bovendien had ik in mijn omgeving positieve verhalen gehoord over de HZ.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Wat vind je het leukste aan de opleiding?

“De verdieping met betrekking tot de ontwikkeling van jongvolwassenen. Het vak ‘Gezond gedrag stimuleren bij individuen en groepen jongeren’ spreekt mij erg aan. Ik ben van mening dat je positief wenselijk gedrag moet belonen. Zo heb ik thuis een bingokaart gemaakt om het huiswerk te belonen. Bij een volle bingokaart, mogen de kinderen kiezen welke film we gaan kijken. De blijdschap van jongvolwassene werkt aanstekelijk. Maar wat ook erg leuk is: je leert hoe je met andere professionals kunt samenwerken, bijvoorbeeld met medewerkers van een revalidatiecentrum, en wat daarbij belangrijk is. Het mooie aan de combinatie werken en studeren is dat je het in de praktijk kunt toepassen.”

Welk vak is je het meest bijgebleven?

“Beroepsinnovatie. Dit vak staat in het teken van verbeteringen op de werkvloer. Voor de kinderopvang bood dit vak een mooie kans om ‘dagritmekaarten’ voor de kinderen te gaan gebruiken. Op deze kaarten staat aangegeven welke activiteiten er op een dag gedaan worden en dragen zo bij aan meer structuur voor kinderen, medewerkers en ouders.”

Hoe combineer je de studie met je werk- en privéleven?

“Door een goede tijdsplanning te maken. Ik werk 33 uur en soms nog extra invaluren. Aan mijn studie besteed ik per week gemiddeld 16 tot 20 uur. Als ik een ochtend of in het weekend vrij ben, dan werk ik aan de opleiding. Soms moet je dingen laten, maar je krijgt er zoveel mooie dingen voor terug. Je bent écht blij als je iets afgerond hebt.”

Hoe word je vanuit je werkplek begeleid?

Op mijn werk word ik begeleid door een collega. Zij helpt mij waar nodig en samen bespreken we de opdrachten en maken we een plan van aanpak. Doordat ik op de HZ ook goed begeleid word, weet ik wat er van mij verwacht wordt en wat ik moet doen tijdens een praktijkopdracht.”

Heb je tips voor mensen die ook deeltijd willen studeren?

“Gewoon doen! Het is echt heel leuk. Werk en school is goed te combineren. Wees wel gefocust op wat je wil doen. Maak een planning en probeer je daaraan te houden. Wat fijn is? De theorie die je krijgt, kun je gelijk toepassen in de praktijk. Heb vertrouwen in jezelf en ga vooral door, ook als het even tegenzit. Met doorzettingsvermogen kom je een heel eind.”

Lees meer over de opleiding Pedagogiek in deeltijd aan de HZ