Kosten

Hieronder vind je alles over de kosten van een deeltijdstudie.

Wil jij weten wat het collegegeld is voor de opleiding die jij wilt gaan volgen? Maak dan gebruik van de collegegeldmeter. Deze berekent automatisch het collegegeld dat op jouw situatie van toepassing is.

Heb je geen recht meer op studiefinanciering en ben je jonger dan 55? Dan is er het levenlanglerenkrediet. Dit is een lening van de overheid die je binnen 15 jaar terugbetaalt. Voor de lening geldt dezelfde rente die studenten met recht op studiefinanciering hebben. Je komt voor dit krediet in aanmerking als je bijvoorbeeld aan je tweede bachelor begint. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Combineer je je studie met de zorg voor een kind en maak je gebruik van kinderopvang? Check dan op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag of je met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Ga naar de collegegeldmeter

Alles over het betalen van je collegegeld

Wil jij je collegegeld in één keer betalen of liever maandelijks? Bekijk hieronder welke situatie op jou van toepassing is.

Op Studielink kun je een digitale machtiging afgeven om het collegegeld te regelen. Met deze machtiging geef je de HZ toestemming het collegegeld automatisch te incasseren.

De HZ biedt twee mogelijkheden aan om het collegegeld te voldoen:

  • betaling in één keer: het gehele bedrag aan collegegeld wordt dan rond 25 september geïncasseerd.
  • betaling in 10 gelijke termijnen: vanaf eind september wordt maandelijks het termijnbedrag geïncasseerd. De administratiekosten van €24 worden bij de eerste termijn automatisch geïncasseerd.

Met je DigiD log je in op Studielink. Hier kun je je betaalgegevens invoeren en in hoeveel termijnen je wenst te betalen. Nadat je dit hebt gedaan, ontvang je via Studielink een e-mail om de digitale machtiging te bevestigen. Kijk voor meer informatie ook op Studielink.

Als iemand anders je collegegeld betaalt, dan kan je dit in Studielink aangeven. Na het invullen van je betaalgegevens ontvang je een e-mail met een betaallink die je moet doorsturen naar diegene die voor jou het collegegeld gaat betalen.

Via deze betaallink voert de betreffende persoon de eigen betaalgegevens in waarna het collegegeld van de opgegeven bankrekening zal worden geïncasseerd.

De HZ verstrekt geen facturen aan werkgevers. Als je werkgever jouw collegegeld wil betalen, bevestig dan zelf met je eigen bankrekeningnummer de digitale machtiging in Studielink. Om de kosten te kunnen declareren kan je een factuur downloaden via deze link. Tevens kan je een verklaring van inschrijving downloaden in Osiris Student via de widget ‘verklaring van inschrijving’.

Let er wel op dat beide formulieren pas kunnen worden gegenereerd op het moment dat je volledig bent ingeschreven als student.

Voor de betaling van het collegegeld via Studielink heb je een bankrekening nodig in een land behorend tot het SEPA-gebied.
Let op: Aruba, Curacao en Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba behoren niet tot dit SEPA-gebied.

Heb je geen bankrekening binnen het SEPA-gebied en wil je in termijnen betalen, vraag dan zo spoedig mogelijk na aankomst in Nederland een bankrekening aan. Voer de gegevens hiervan vóór 1 september in op Studielink.

Heb je geen bankrekening binnen het SEPA-gebied en kun of wil je deze niet aanvragen, dan moet je het collegegeld in één keer betalen vóór 1 september. Een factuur hiervoor kun je aanvragen via csa@hz.nl

Toelatingseisen

Overweeg je een deeltijd hbo-opleiding? Hier lees je meer over de toelatingseisen van een bachelor of Associate degree (Ad).

Ga je voor een bachelor of Associate degree (Ad)? Dan heb je minimaal een mbo niveau 4, havo- of vwo-diploma nodig. Voor een cursus of hbo-leergang kan dit afwijken. Je vindt de toelatingseisen altijd duidelijk op de opleidingspagina of vraag een adviesgesprekaan.

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de hbo-opleiding van je keuze, maar wil je toch graag starten? Neem dan deel aan het Toelatingsonderzoek 21+. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.

Wanneer je een deeltijdopleiding gaat volgen aan de HZ, heb je een werk- of praktijkplek nodig. Dit kan je werkplek zijn of losse projecten. De leeruitkomsten die je nog moet behalen combineer je met leerkansen in je eigen omgeving. Zoals een project op je werk, deelname aan een onderzoeksgroep, maar ook het lezen van vakliteratuur of het doen van vrijwilligerswerk. Je werkgever of praktijkplek zorgt voor een praktijkbegeleider.

Als je geen baan hebt die aansluit bij je deeltijdstudie ga je op zoek naar een oplossing. Wij adviseren je daarbij. Je kunt je leeromgeving vergroten met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of stages, door aan te sluiten bij een toegepast onderzoeksgroep of door opdrachten en cases voor de HZ te maken

Samen met jou bekijken we over welke competenties en niveaus je al beschikt. Die heb je bijvoorbeeld opgedaan door je werkervaring, cursussen of andere opleidingen. De kennis en vaardigheden die je hebt toon je aan met een portfolio. Als je dit voldoende hebt gedaan kun je vrijstelling(en) aanvragen. Daarna weet je wat je nog moet leren om je opleiding te behalen.

Tijdens je studie

Is je inschrijving rond? Gefeliciteerd! Er zullen wellicht wat woorden voorbijkomen de komende tijd, waarvan je nog niet eerder gehoord hebt. Hieronder lees je de meest belangrijke

Op het studentenplatform HZ learn vind je alle online benodigdheden voor je studie. Je kan hier onder andere je studievooruitgang bekijken, chatten met andere studenten, (enige) groepsbijeenkomsten terugkijken en je vindt hier alle resources die je kan gebruiken voor het behalen van een leeruitkomst.

Bij een deeltijd studie zijn de leeruitkomsten bekend, maar bepaal jij zelf de structuur van je studie. Samen met jou en je werkgever (of projecteigenaar, stagebegeleider of contactpersoon van je vrijwilligerswerk) leggen we in de overeenkomst vast wat je gaat leren, hoe je dat gaat leren en op welke manier je aantoont wat je geleerd hebt. Je weet dus van te voren wat je van ons kunt verwachten, wat je werk of praktijkplek faciliteert en waarvoor je zelf verantwoordelijk bent. Door de korte periode houd jij de flexibiliteit om je studie te combineren met je veranderende privé- en werksituatie.

Een leeruitkomst is een eindniveau van een vak of onderwerp. De leeruitkomsten bepalen wat je moet kunnen en weten om uiteindelijk je diploma te behalen. Per opleiding zijn leeruitkomsten vastgesteld. Je bepaalt (grotendeels) zelf in welke volgorde je de leeruitkomsten behandelt. Er zijn verschillende manieren waarop je kan aantonen in hoeverre je het niveau van een leeruitkomst beheerst. Je kunt een toets of een portfolio maken waarin in je aantoont wat je kennis en kunde van een vak is. Voor de vakken Nederlands en Engels maak je altijd een toets.

Je bepaalt voor een groot deel zelf hoe je de leeruitkomst onder de knie krijgt. Je kiest de manier waarop jij het prettigst leert en wat het best bij jouw werk of project past. Je leerweg, hoe je de kennis of vaardigheden tot je neemt, staat dus niet vast. Wat het eindniveau is van wat je moet weten of kunnen wel.

Tijdens je studie houd je in je portfolio bij wat je hebt geleerd en wat je beheerst. Met dit portfolio toon je aan of je de kennis en vaardigheden van een leeruitkomst bezit. De bewijzen hiervoor kunnen allerlei vormen hebben: foto’s, video’s, mindmaps, certificaten, evaluaties, beoordelingen, cijferlijsten van andere opleidingen, enzovoorts.