Als favoriet opslaan

De Maatschappelijk Ondernemer

Masterclass waarin je leert te ondernemen tussen markt en overheid in.

Lees meer

De masterclass

Wil jij optimaal presteren, op het scherpst van de snede tussen overheid en markt? Op het spanningsveld waar overheid en markt elkaar ontmoeten, opereert de maatschappelijke onderneming. Het werken voor of opzetten van een organisatie in dit dynamische werkveld vraagt een helikopterview, fingerspitzengefühl, gerichte (praktijk)training en up to date kennis van de laatste ontwikkelingen. Op die vraag sluit de ‘Masterclass: de maatschappelijk ondernemer’ perfect aan met een cursus waarbij je profiteert van de praktijkervaring van experts uit het vakgebied en tegelijk aan de slag gaat met actuele vraagstukken toegepast op de eigen situatie en organisatie. Ideaal om bestaande professionele skills aan te scherpen, maar ook om nieuwe kennis op te doen.

Voor wie?

De masterclass is er voor iedereen die het verschil wil maken binnen een maatschappelijke onderneming en daarom gedegen kennis wil opdoen over ondernemen in het maatschappelijk domein. Een snel veranderend werkgebied waar veel verschillende belangen spelen, de ontwikkelingen van nieuwe bedrijfsvormen hard gaan en waar kennis, kunde en training essentieel zijn om te slagen. Een werkveld waar je bovenop moet zitten. En die kans krijg je hier. 

Inhoud

In de masterclass de maatschappelijk ondernemer krijg je, door middel van kennis uit verschillende vakgebieden, een diepgaand begrip van de maatschappelijke onderneming. Hierbij worden je methoden en vernieuwende oplossingen aangereikt om effectief te kunnen reageren op de uitdagingen van de hedendaagse maatschappelijke onderneming.

Tijdens de masterclasses wordt gewerkt met real-life casuïstiek waarbij experts tijdens een dinerspeech hun ervaring delen en je kennis laten maken met recente ontwikkelingen op het terrein van de maatschappelijke onderneming. In elke sessie ga je aan de slag met een praktijkopdracht, waar je telkens verder op doorbouwt. Zo leer je de benodigde vaardigheden om effectief en ondernemend te organiseren. Het doel: het behalen van een optimaal maatschappelijk rendement binnen een reeds bestaande organisatie of een nieuw op te zetten initiatief.

Na afloop van de masterclass 

 • heb je uitgebreidere en diepgaandere kennis over het maatschappelijke domein en de daaraan gekoppelde theorieën;
 • beschik je over praktische handvatten om te ondernemen in de maatschappelijke sector
 • ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het veld;
 • kun je effectief, innovatief en ondernemend organiseren binnen een maatschappelijke onderneming;
 • ken je legio aspecten die bepalend zijn bij het maatschappelijk ondernemen;
 • heb je achtergrondkennis én praktijkervaring.

Opzet

Door het beperkte aantal deelnemers, is er ruimte voor veel interactie en discussie met de docent en met medecursisten. De sessies zijn allemaal inclusief een voedzame en smakelijke maaltijd. De masterclasses worden afgerond met een presentatie door de deelnemers ten overstaan van medestudenten en een examencommissie van de HZ.

De masterclass wordt aangeboden in 4 sessies:

 • Sessie 1: Het domein van de maatschappelijk onderneming; het Public Value Model (incl. 'dinerspeech' door vakexpert)
 • Sessie 2: Maatschappelijk rendement versus maatschappelijk verantwoord ondernemen (incl. 'dinerspeech' door vakexpert)
 • Sessie 3: Organiseren binnen de maatschappelijke onderneming (incl. workshop: samenwerken met vertrouwen)
 • Sessie 4: Toezicht en governance en eindpresentaties

Docenten

Peter Bevers: directeur-bestuurder R&B Wonen

Peter Bevers heeft een achtergrond als organisatiewetenschapper en manager director/bestuurder in de publieke sector. Na een carrière binnen de rechterlijke organisatie maakte hij in 2004 de overstap naar Rijkswaterstaat. Als directeur bedrijfsvoering was hij medeverantwoordelijk voor een grootschalige reorganisatie binnen een van de grootste overheidsorganisaties van Nederland. In 2008 stapte hij over naar de wereld van de woningcorporaties. Op dit moment is hij directeur/bestuurder van R&B Wonen.  Aan de TIAS business school werd hij opgeleid tot master in public management waarna hij in 2004 aan de Universiteit van Tilburg promoveerde op het onderwerp: samenwerken binnen de rechterlijke organisatie. De afgelopen jaren volgde hij de opleiding Strategie, Innovatie en Governance aan TIAS business school. Naast zijn dagelijkse werkzaamheden vervulde en vervult hij diverse bestuurlijke en toezichthoudende functies in zorginstellingen; organisaties voor welzijn en ouderen; een poppodium en een beheersstichting. Ook heeft hij regelmatig opgetreden als gastdocent aan de universiteit van Tilburg; TIAS business school, de KMA en sinds enkele jaren als vaste docent van deze opleiding aan de HZ. Peter is getrouwd en heeft een dochter en een zoon. 

Ingrid de Vries: docentonderzoeker bij HZ University of Applied Sciences

Ingrid de Vries heeft een bedrijfskundige achtergrond, gespecialiseerd op het vakgebied van controlling. Na 5 jaar in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt als productie controller, ging zij in 2001 aan de slag als docent voor de Rotterdam School of Management. Vanuit de vakgroep Finance & Accounting ging zij zich verdiepen in de relatie tussen milieu- en sociale prestaties enerzijds en financiele prestaties anderszijds. In 2006 richte zij het Greening the Campus initiatief op, waarmee de Erasmus Universiteit Rotterdam als eerste universiteit in Nederland serieus aan de slag ging met de integratie van duurzaamheid binnen onderwijs, onderzoek en de ondersteunende processen. Op dit moment is Ingrid werkzaam als docent, onderzoeker en adviseur op het gebied van duurzame ontwikkeling bij de HZ en de Rotterdam School of Management.

De dinerspeeches worden verzorgd door ervaren experts uit de sector. 

Praktische informatie

Cursusdata en tijd
De 4 sessies vinden plaats van 16.00 uur tot 21.00 uur. Nieuwe reeks masterclasses starten in 2018:

 • Donderdag 15 februari
 • Donderdag 1 maart
 • Donderdag 15 maart
 • Donderdag 29 maart

Locatie
De masterclass wordt gegeven bij de HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 te Vlissingen.

Aanmelden
Aanmelden voor deze HZ Masterclass kan bij HZ Smart Services Boulevard via ssb@hz.nl of 0118 - 489 732. 

HZ Masterclasses:

 • HBO niveau
 • Voor deelnemers met minimaal mbo-diploma en hbo werk- en denkniveau
 • Vier bijeenkomsten van een dagdeel
 • Kosten: € 895,- excl. btw (incl. cursusmateriaal en maaltijd)
 • Voor professionals uit maatschappelijke organisaties, ambtenaren, experts en studenten
 • Interactieve sessies over actuele vraagstukken en specifieke topics
 • Intensieve kennisoverdracht, real-life context en praktijkopdrachten (totale studiebelasting van 70 uur)
 • Erkend HBO-certificaat (2,5 ECTs)
Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×