Dagelijks produceren we met z’n allen enorme hoeveelheden data. Deze data vormen een schat aan informatie voor bedrijven en organisaties.

Als Data Scientist zet je deze data om naar waardevolle inzichten voor bedrijven en organisaties. Welke wens of vraag jouw klant ook heeft, jij kunt hem omzetten naar een informatiebehoefte. Of het nou gaat om het voorspellen van kansen in de markt. Het besparen of verdienen van geld, het efficiënter maken van een werkproces of het opsporen van fraude. Of het voorspellen van een volgende griepgolf. De mogelijkheden van Data Science zijn eindeloos.

Om de juiste conclusies te trekken zet je verschillende methoden, processen en systemen in, zoals machine learning (ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers van data kunnen leren en daardoor kunnen voorspellen/verbanden ontdekken). Deze technieken (ook wel kunstmatige intelligente of Ai genoemd) gaan razendsnel. We leren je daarom in te schatten of deze verbanden en voorspellingen logisch zijn en waarom. Je hebt daarom niet alleen een goede kennis van IT, maar je bent in staat de informatiebehoefte boven water te krijgen en deze om te zetten naar een goed advies.

Onderdeel van de opleiding
HBO-ICT
Thumbnail van een animatie over de opleiding HBO-ICT aan de HZ

Hoe is de opleiding HBO-ICT opgebouwd?

Bekijk de video!
HBO-ICT studenten vertellen over de opleiding

Is de opleiding HBO-ICT iets voor jou?

Onze studenten vertellen

Zo zit de studieroute Data Scientist in elkaar

De eerste twee jaar ontdek je het brede werkveld van HBO- ICT. Aan het einde van je tweede jaar kies je voor een van de drie studieroutes: Sofware Engineer, Data Science of Business IT Consultant.

Wanneer je kiest voor Data Scientist staat je stage in jaar 3 (in Nederland of daarbuiten) in het teken van je gekozen studieroute. Daarnaast kies je een minor die goed bij je past.

In het vierde jaar staat het eerste semester in het teken van je gekozen studieroute. Zo ga je aan de slag met een project en volg je courses op het gebied van Data Science.

 • Project
  Samen met je team ga je aan de slag met een project bij een opdrachtgever. De projecten waar je aan kunt werken zijn heel divers. Zo hebben studenten gewerkt aan een groot project met gemeentes. Door middel van het analyseren van beelden en slimme algoritmen spoorden studenten digitaal beschadigingen in riolen op. Hierdoor is het onderhoud van de riolen voor de gemeenten een stuk efficiënter en effectiever. Ook hebben ze door middel van beeldherkenning patronen proberen te herkennen bij vissen, waardoor er beter en duurzamer vis gekweekt kan worden.
 • Courses
  Je volgt courses, zoals:
  • Cloud Computing
   Tijdens deze course ontdek je hoe je grote hoeveelheden data verwerkt, die niet (meer) op een computer passen.
  • Data Management
   Bij Data Science moet je rekening houden met veel verschillende factoren. Je leert daarom alles over juridische regels en de privacy- en security kant van Data Science.
 • Afstuderen
  Je studeert af bij een bedrijf naar keuze.
Handen die typen op een laptop met allemaal nullen en eenen die eromheen zweven

Meer weten over de opleiding HBO-ICT?

Wil je alle informatie nog eens rustig nalezen of meer te weten komen over de opleiding HBO-ICT?

Na het volgen van deze studieroute

Als afgestudeerd ICT’er kun je terecht in veel verschillende beroepen. Je bent breed opgeleid, maar bij de studieroute Data Scientist horen ook nog een aantal specifieke beroepen.. Zo kun je aan de slag als:

 • Data Scientist
 • Data Analist

Gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Je mag vanaf nu de titel ‘Bachelor of Science’ achter je naam zetten.