Werk jij in de foodsector en wil je inspelen op de groeiende aandacht voor gezonde voeding en duurzaamheid? Met de cursus Food & Healthy Lifestyle leer je hoe je deze thema’s toepast in jouw werk. Je verdiept je in duurzame concepten en onderwerpen zoals diëten, allergenen en Dutch cuisine. Zo inspireer je jouw gasten of klanten met gezondere en duurzame keuzes.

Na de cursus Food & Healthy Lifestyle ben je in staat om gezonde en duurzame concepten te ontwikkelen waarmee je aansluit op de continu veranderende (food)wereld. Je hebt inzicht in onder meer diëten, allergenen, wetgeving en duurzaamheid. Je vergroot je kennis van gezonde leefstijl én versterkt je vaardigheden in conceptontwikkeling, business en hospitality. Dit helpt je niet alleen om kansen te signaleren, maar ook om veranderingen succesvol door te voeren binnen je organisatie.

Opbouw van de cursus

Met deze cursus schuif je aan bij een blok van de hbo-deeltijdopleiding Food, Business & Innovation. Je volgt klassikale lessen, workshops en gastcolleges, waarin je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden opdoet. Tijdens de cursus ga je aan de slag met de volgende thema's

In dit blok leer je hoe je gezonde voeding kunt combineren met een duurzame, korte voedselketen. Je gaat aan de slag met:

  • Het in kaart brengen van de route die een product aflegt: van bron tot bord
  • Manieren om de keten korter, duurzamer en efficiënter te maken
  • Toepassen van de principes van Dutch Cuisine (lokaal, seizoensgebonden en met respect voor mens, dier en natuur)
  • Actuele wet- en regelgeving rondom voeding en duurzaamheid
  • Het verzamelen van relevante informatie uit de praktijk en uit gesprekken met foodprofessionals
  • Onderzoeken waar regionale samenwerking mogelijk is en waar kansen liggen
Culinair magazine

Alles wat je leert verwerk je in een culinair magazine voor jouw bedrijf of organisatie. In dit magazine presenteer je jouw ideeën voor een gezond en duurzaam product of gerecht, op een inspirerende en aantrekkelijke manier.

Je ontwikkelt een Healthy Concept voor jouw bedrijf, met aandacht voor gezonde voeding en duurzaamheid. Je gebruikt de richtlijnen voor een gezonde leefstijl en de principes van Dutch Cuisine. Met creatieve technieken bedenk je ideeën en werkt deze uit met de methode Accountable Conceptdenken.

Je onderzoekt of het concept goed past bij het bedrijf, de doelgroep en de markt. Ook denk je na over prijs, verkoop en waarde: waarom is dit concept nuttig voor het bedrijf én voor de klant? Alles wat je ontdekt en ontwikkelt, verwerk je in een Business Pitch.

Tijdens de cursus werk je ook aan je professionele vaardigheden. Deze helpen je om je ideeën straks écht in de praktijk te brengen binnen je organisatie. Je verdiept je onder meer in:

  • Hostmanship & hospitality
  • Samenwerkend vermogen
  • Communicatief vermogen
  • Leiderschap voor duurzame ontwikkeling
  • Persoonlijk leiderschap
  • Onderzoekend vermogen

Praktische informatie

Aanmelden & contact

Je kunt je aanmelden via dit formulier

Wil je liever eerst in gesprek met een docent? Mail dan naar Judith van Poppel.

Studiekosten

De studiekosten van deze cursus bedragen € 2395,-.

Lesdata

Deze cursus bestaat uit 9 lesdagen, inclusief een afsluitend moment in de vorm van een interview over je portfolio. De lesdagen vinden plaats op dinsdagen van 10.15 tot 17.45 uur.

  • Dinsdag 3 februari 2026
  • Dinsdag 10 februari 2026
  • Dinsdag 17 februari 2026
  • Dinsdag 24 februari 2026
  • Dinsdag 10 maart 2026
  • Dinsdag 17 maart 2026
  • Dinsdag 24 maart 2026
  • Dinsdag 31 maart 2026
  • Dinsdag 7 april 2026

Je schuift aan bij de lessen van de hbo-opleiding Food, Business & Innovation van HZ University of Applied Sciences.

Locatie

HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4, Vlissingen.

Toetsing

Tijdens de cursus werk je aan een portfolio met daarin je beroepsproducten. Je sluit de cursus af met een criteriumgericht interview op basis van jouw portfolio.

Certificaat

Na positieve afronding van de cursus ontvang je een certificaat van HZ University of Applied Sciences.

Groepsgrootte

De cursus start bij minimaal 4 deelnemers. Je sluit met je groep aan bij de lessen van de hbo-opleiding Food, Business & Innovation.

Na de cursus

Met jouw expertise ben je klaar om je organisatie vooruit te helpen met gezondere keuzes en duurzame oplossingen. Zo speel je niet alleen in op de veranderende vraag van je gast of klant, maar draag je ook bij aan een gezonde maatschappij en een betere wereld.