Hbo leergang

Vakspecialist bewegingsonderwijs (Blok 3)

Vakspecialist Bewegingsonderwijs (Blok 3)

Goed bewegingsonderwijs is van groot belang voor basisschoolleerlingen. Deze leergang leidt je op tot vakspecialist bewegingsonderwijs. Daarmee ben je bevoegd om veilig en betekenisvol bewegingsonderwijs te geven aan alle groepen in het basisonderwijs. Zo draag je met jouw gymlessen bij aan een actieve en gezonde levensstijl van kinderen.

Voor de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van basisschoolleerlingen is goed bewegingsonderwijs enorm belangrijk. Afgestudeerden van de pabo zijn sinds 2001 niet langer bevoegd om bewegingsonderwijs te geven aan de groepen 3 tot en met 8 van de basisschool. Om die reden neemt de vraag naar leerkrachten toe, die vakkundig en pedagogisch goed zijn opgeleid.

Na het succesvol afronden van de cursus (blok 3 van de leergang vakbekwaamheid bewegingsonderwijs via de pabo) heb jij de gymbevoegdheid basisonderwijs op zak. Je kunt dan gymlessen verzorgen voor alle groepen in het basisonderwijs.

Dit leer je tijdens deze opleiding:

 • Jij leert de bewegingslessen zo te verzorgen, dat ieder kind zich optimaal, met plezier en vertrouwen, kan ontwikkelen.
 • Je weet hoe je kunt zorgdragen voor een veilige omgeving om te bewegen.
 • Je hebt oog voor de sportieve talenten van kinderen en helpt ze te groeien en te ontwikkelen.
 • Je leert hoe je als vakspecialist bewegingsonderwijs ervoor kunt zorgen dat het bewegen in en om de school structureel op de agenda staat.
 • Je kunt een beweegaanbod samenstellen, eventueel in samenwerking met externe partijen, zoals plaatselijke sportverenigingen.
Lees meer

Kenmerken

 • Hbo leergang
 • Cursus
 • 5 Maanden
 • Nederlands
 • Nader bekend te maken
 • September
Programma

Programma

Tijdens deze cursus (blok 3) vergroot je je professionaliteit als vakspecialist bewegingsonderwijs. Deze leergang bestaat uit 3 blokken. Om deze cursus blok 3 te volgen heb je reeds deelgenomen aan blok 1 en blok 2.

Blok 1: Aanbieden van activiteiten (Reeds afgerond)

Je maakt kennis met het aanbieden, organiseren en uitvoeren van eenvoudige bewegingssituaties. Je leert deze bewegingsactiviteiten zo in te zetten dat je daarmee zowel de zorg bewegers als de betere bewegers uitdaagt. Zo zorg je ervoor dat elk kind op een veilige manier aan een bewegingsactiviteit kan deelnemen. Je doet de juiste vaktheoretische inzichten op, zodat je weet wat de beste methodische volgordes zijn binnen het bewegingsonderwijs.

Blok 2: Begeleiding en leerhulp (Reeds afgerond)

In dit blok leer je kinderen te begeleiden door het aanbieden van arrangementen, waarmee ze beter leren deelnemen aan bewegingssituaties. Ook leer je verschillende hulpverleningstechnieken om de veiligheid te waarborgen.

Blok 3: Maatwerk en visie

In dit blok is er veel aandacht voor jouw rol binnen de school. Je leert kritisch te kijken naar de bestaande methode en/of vakwerkplan en leert een beweegaanbod op te stellen volgens jouw visie op beweegonderwijs en in samenwerking met externe partijen, zoals plaatselijke sportverenigingen. Je ontwikkelt een visie om de zorgbewegers en de betere bewegers zo goed mogelijk te bedienen.

Je werkt/loopt stage bij een vakbekwame docent en heb contact met verschillende collega’s binnen de organisatie.

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent in het bezit van een Leraar Basisonderwijs diploma, hebt blok 1 en blok 2 van de leergang vakbekwaamheid bewegingsonderwijs via de Leraar Basisonderwijs afgerond en bent werkzaam in het basisonderwijs.

Werkplek

Je maakt als leerkracht deel uit van een onderwijsteam of je bent in het bezit van een stageplaats. Je stagebegeleider heeft bij voorkeur een ALO diploma (Academie Lichamelijke Opvoeding) of een afgeronde ‘leergang vakbekwaamheid bewegingsonderwijs via de pabo’.

Aanmelden & contact

Heb je interesse om deel te nemen aan deze leergang? Meld je dan aan. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Dennis van Antwerpen.

Startmoment

De leergang Vakspecialist Bewegingsonderwijs start op 5 september 2022.

Lesdata vallen tussen week 36 in 2022 en week 5 in 2023.

Lesdata

2022: 05-09 / 12-09 / 19-09 / 26-09 / 03-10 / 10-10 / 17-10 / 31-10 / 07-11 / 14-11 / 21-11 / 28-11 / 05-12 / 12-12 / 19-12

2023: 09-01 / 16-01 / 23-01 / 30-01

Tijden: 15:00 uur – 18:00 uur.

Locatie

De locatie is afhankelijk van de inschrijvingen (gekozen wordt voor een zo centraal mogelijke ligging).

Studiekosten

De studiekosten bedragen €1250,-

Studiebelasting

De omvang van de leergang bedraagt 200 studiebelastingsuren, inclusief 30 stagelessen bewegingsonderwijs en ongeveer 90 uren zelfstudie.

Na de opleiding

Na de opleiding

Certificaat

Na het afronden van blok 3 van de cursus Vakspecialist Bewegingsonderwijs ontvang je een diploma. Daarmee ben je bevoegd om het vak Bewegingsonderwijs in het primair onderwijs te verzorgen voor groep 1 t/m 8. Als vakspecialist bewegingsonderwijs kun je het bewegingsonderwijs binnen een school een kwaliteitsimpuls geven

Beroepen

Na deze leergang opleiding ben jij vakbekwaam in het geven van uitdagende lessen in het bewegingsonderwijs in het basisonderwijs. Jij kunt het bewegingsonderwijs binnen een school een kwaliteitsimpuls geven.

Als favoriet opslaan