Ben je geïnteresseerd in het kweken van mariene organismen? Leer over de meest recente ontwikkelingen van algen, wieren, schelpdieren, kreeft of vis tijdens de cursus aquacultuur!

Je leert wat de belangrijkste aspecten van het kweken van mariene organismen zijn. Experts geven (gast)colleges over aquacultuur en gerelateerde disciplines. Tijdens practica ervaar je hoe en welke factoren het kweekproces beïnvloeden. Daarbij geven excursies naar verschillende bedrijven en veldlocaties je inzicht in de praktijk.

Bedrijfsplan

Het schrijven van een bedrijfsplan is de rode draad van de cursus. Hierin werk je de kweek van een zelfgekozen organisme uit. In het bedrijfsplan pas je de opgedane kennis toe en beschrijf je de omvang en locatie van je (fictieve) kwekerij. Je leert ook hoe je de kosten en baten berekent, hoe je je product in de markt kunt zetten en met welke regelgeving je te maken krijgt.

Opbouw opleiding

Deze vernieuwde cursus bestaat uit (gast)colleges over kweek en kweeksystemen, aangevuld met praktijklessen waarbij cursisten zelf een kleinschalig systeem opstarten en onderhouden. Daarnaast zullen de cursisten een bedrijfsplan uitwerken voor hun (fictieve) kwekerij.

De volgende onderwerpen komen wisselend aan bod: voeding en voedselveiligheid, kweeksystemen, omgaan met afvalstromen, wet- en regelgeving, bedrijfsplannen, innovaties en toekomstperspectieven, ziekten, ethiek en welzijn en certificering.

Daarnaast wordt specifiek ingegaan op de kweek van o.a. schelpdieren, zagers, microalgen, zeewier en vis en de integratie daarvan in bijvoorbeeld ‘geïntegreerde multi-trofische aquacultuur’ ofwel IMTA.

Startdatum

De cursus start in de eerste week van september en loopt tot en met eind januari.

Lesdata

De cursus bestaat uit ongeveer 16 dagdelen van 10:45 tot 17:45 uur en wordt gegeven op donderdag.

Studiebelasting

In totaal staat de cursus voor 10 ECTS, externe cursisten krijgen een bewijs van deelname.

Leslocatie

Alle lessen vinden plaats op HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen en/of aan de locatie Groene Woud 1 in Middelburg.

Studiekosten

De kosten voor de cursus bedragen € 1700,- inclusief cursusmateriaal en excursies.

Voertaal

De voertaal van de cursus is Engels.

Toelating en aanmelden

Deze cursus is interessant voor (startende) ondernemers, beleidsambtenaren, werknemers in de sector en andere belangstellenden voor aquacultuur. Instapniveau is mbo+ of hbo-niveau. Daarbij is kennis van chemie op havo niveau gewenst om een belangrijk deel van de cursus goed te kunnen volgen.

Voor meer informatie over deze cursus kun je contact opnemen met per e-mail met receptiegw@hz.nl. Je wordt in contact gebracht met een van de organisatoren van de cursus. Aanmelden kan via dit formulier. Ingevulde formulieren kunnen worden gemaild naar receptiegw@hz.nl of per post verstuurd naar:

HZ University of Applied Sciences
Het Groene Woud
T.a.v. Receptie
Het Groene Woud 1 – 3
4331 NB Middelburg

Gerelateerde opleidingen

Delta Expert cursisten in het water

Delta Expert

De cursus is voor alle professionals, met mbo+/ hbo werk- en denkniveau, die zijn/haar kennis over…
Portret van een Watermanagement student

Watermanagement

Hoe gaan we om met overstromingen, zeespiegelstijging, droogte, overbevissing, vervuiling en…