Als favoriet opslaan

Aquacultuur

Ben je geïnteresseerd in het kweken van marine organismen? Ben je werkzaam of heb je zelfs plannen om een bedrijf te starten in deze sector? Leer over de meest recente ontwikkelingen van algen, wieren, schelpdieren, kreeft of vis tijdens de cursus aquacultuur!

Je leert wat de belangrijkste aspecten van het kweken van marine organismen zijn. Experts geven (gast)colleges over aquacultuur en gerelateerde disciplines. Tijdens practica ervaar je hoe en welke factoren het kweekproces beïnvloeden. Daarbij geven excursies naar verschillende bedrijven en veldlocaties je inzicht in de praktijk.

Het schrijven van een bedrijfsplan is de rode draad van de cursus. Hierin werk je de kweek van een zelfgekozen organismen uit. In het bedrijfsplan pas je de opgedane kennis toe en beschrijf je de omvang en locatie van je bedrijf. Je leert ook hoe je de kosten en baten berekent, hoe je je product in de markt kunt zetten en met welke regelgeving je te maken krijgt. 

Lees meer

Opbouw opleiding

Deze vernieuwde cursus bestaat uit (gast)colleges over kweek en kweeksystemen, aangevuld met praktijklessen waarbij cursisten kleinschalige systemen opstarten en onderhouden. Daarnaast zullen de cursisten een bedrijfsplan uitwerken voor een kwekerij.

De volgende onderwerpen komen aan bod: voeding, wet- en regelgeving, kweeksystemen, omgaan met afvalstromen, teeltspecifieke onderwerpen, ziekten, innovaties en toekomstperspectieven, voedselveiligheid, bedrijfsplannen, ethiek en welzijn en certificering. Daarnaast wordt specifiek ingegaan op de kweek van zilte gewassen, microalgen, zeewieren, schelpdieren, kreeft, zagers en vis en de integratie daarvan in bijvoorbeeld aquaponics. 

Praktische informatie

Het is niet meer mogelijk om deel te nemen aan de cursus van 2018/2019. 

De cursus start op 30 augustus en duurt tot en met 24 januari 2019. Alle lessen vinden plaats op HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen. De cursus bestaat uit 16 dagdelen en wordt gegeven op donderdagmiddagen. In totaal staat de cursus voor 7,5 ECTS, externe cursisten krijgen een bewijs van deelname. De voertaal van de cursus is Engels.

De kosten voor de cursus bedragen normaal € 1700,-, inclusief cursusmateriaal en excursies. Echter zijn aan deelname aan de edities van 2017 en 2018 geen kosten verbonden. De cursus wordt namelijk mogelijk gemaakt vanuit het Interreg project AquaVlan 2

Toelating en aanmelden

Deze cursus is interessant voor (startende) ondernemers, beleidsambtenaren,  werknemers in de sector en andere belangstellenden voor aquacultuur. Instapniveau is mbo+ of hbo-niveau. Daarbij is kennis van chemie op havo niveau gewenst om een belangrijk deel van de cursus goed te kunnen volgen. 

Voor meer informatie over deze cursus kun je contact opnemen per e-mail aan deltaacademy@hz.nl. Je wordt in contact gebracht met een van de organisatoren van de cursus. Aanmelden kan via dit formulier. Na dat je het hebt ingevuld kun je het inscannen en mailen naar csa@hz.nl of per post opsturen naar: 

HZ University Of Applied Sciences

t.a.v. Studentenbureau

Edisonweg 4

4382 NW Vlissingen. 

Deze cursus is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu

Als favoriet opslaan
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×