Aquacultuur

Ben je geïnteresseerd in het kweken van mariene organismen? Ben je werkzaam binnen, of heb je zelfs plannen om een bedrijf te starten in deze sector? Leer over de meest recente ontwikkelingen van algen, wieren, schelpdieren, kreeft of vis tijdens de cursus aquacultuur!

Je leert wat de belangrijkste aspecten van het kweken van mariene organismen zijn. Experts geven (gast)colleges over aquacultuur en gerelateerde disciplines. Tijdens practica ervaar je hoe en welke factoren het kweekproces beïnvloeden. Daarbij geven excursies naar verschillende bedrijven en veldlocaties je inzicht in de praktijk.

Het schrijven van een bedrijfsplan is de rode draad van de cursus. Hierin werk je de kweek van een zelfgekozen organisme uit. In het bedrijfsplan pas je de opgedane kennis toe en beschrijf je de omvang en locatie van je bedrijf. Je leert ook hoe je de kosten en baten berekent, hoe je je product in de markt kunt zetten en met welke regelgeving je te maken krijgt. 

Lees meer

Opbouw opleiding

Deze vernieuwde cursus bestaat uit (gast)colleges over kweek en kweeksystemen, aangevuld met praktijklessen waarbij cursisten kleinschalige systemen opstarten en onderhouden. Daarnaast zullen de cursisten een bedrijfsplan uitwerken voor een kwekerij.

De volgende onderwerpen komen aan bod: voeding, wet- en regelgeving, kweeksystemen, omgaan met afvalstromen, teeltspecifieke onderwerpen, ziekten, innovaties en toekomstperspectieven, voedselveiligheid, bedrijfsplannen, ethiek en welzijn en certificering. Daarnaast wordt specifiek ingegaan op de kweek van zilte gewassen, microalgen, zeewieren, schelpdieren, kreeft, zagers en vis en de integratie daarvan in bijvoorbeeld aquaponics. 

Praktische informatie

De cursus start op 2 september 2021 en duurt tot en met eind januari 2022. Alle lessen vinden plaats op HZ University of Applied Sciences, Edisonweg 4 in Vlissingen en/of aan de locatie Groene Woud 1 in Middelburg. De cursus bestaat uit ongeveer 16 dagdelen van 10:45 tot 17:45 uur en wordt gegeven op donderdag. In totaal staat de cursus voor 10 ECTS, externe cursisten krijgen een bewijs van deelname. De voertaal van de cursus is Engels.

De kosten voor de cursus bedragen € 1700,- inclusief cursusmateriaal en excursies.

Toelating en aanmelden

Deze cursus is interessant voor (startende) ondernemers, beleidsambtenaren,  werknemers in de sector en andere belangstellenden voor aquacultuur. Instapniveau is mbo+ of hbo-niveau. Daarbij is kennis van chemie op havo niveau gewenst om een belangrijk deel van de cursus goed te kunnen volgen. 

Voor meer informatie over deze cursus kun je contact opnemen met per e-mail met receptiegw@hz.nl. Je wordt in contact gebracht met een van de organisatoren van de cursus. Aanmelden kan via dit formulier. Ingevulde formulieren kunnen worden gemaild naar receptiegw@hz.nl of per post verstuurd naar:

HZ University of Applied Sciences
Het Groene Woud
T.a.v. Receptie
Het Groene Woud 1 – 3
4331 NB Middelburg

Als favoriet opslaan
Als favoriet opslaan