Hieronder vind je een aantal voorbeelden hoe je digitalisering binnen je onderneming kunt toepassen.

Digitale Middelen: virtuele ervaringen met VR en AR

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) zijn niet langer toekomstmuziek. Ondernemers benutten deze technologieën om reizigers en bezoekers bestemmingen en ervaringen te verkennen voordat ze hun koffers pakken. Deze technologieën kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om virtuele rondleidingen te creëren en reizigers te helpen bij het plannen van hun reizen.

Ondernemers in de vrijetijdssector zijn online aanwezig via websites, sociale media en online advertenties. Deze platforms stellen hen in staat om hun bereik uit te breiden en potentiële klanten over de hele wereld te bereiken. Digitale marketingstrategieën, zoals zoekmachineoptimalisatie (SEO) en social media marketing, helpen om zich te onderscheiden van concurrenten en klanten aan te trekken.

Meer weten? Impuls Zeeland vertelt hier meer over het vergroten van de online zichtbaarheid voor gasten.

Efficiëntie met digitale reserveringssystemen

Digitalisering heeft het boekingsproces voor klanten aanzienlijk vereenvoudigd. Digitale reserveringssystemen en boekingsplatforms maken niet alleen het leven van de klanten makkelijker, maar helpen ook om de operationele efficiëntie te verbeteren. Het realtime bijwerken van beschikbaarheid en prijzen helpt overboekingen verminderen en bedrijfsprocessen optimaliseren. Ook in de horeca biedt dit uitkomst. Bij Eeterij-spelerij Vierlinden wordt een horeca reserveringssysteem succesvol ingezet. Nieky Verlinde legt in deze video uit om welk systeem het gaat.

Data-gedreven besluitvorming: haal meer uit uw gegevens

Data-analyse biedt inzicht in het gedrag en de voorkeuren van klanten. Deze waardevolle informatie kun je als ondernemer gebruiken om op maat gemaakte ervaringen te bieden, van gepersonaliseerde accommodatie aanbevelingen tot speciale aanbiedingen op basis van eerdere boekingen. Verder kan data-analyse trends identificeren en helpt het weloverwogen beslissingen te nemen, zoals het aanpassen van prijzen op basis van vraag en aanbod (dynamic pricing) of het optimaliseren van de bezettingsgraad van accommodaties.

Klantfeedback is van onschatbare waarde voor het verbeteren van een bedrijf. Online reviews en klantfeedback kunnen gebruikt worden om voortdurende verbeteringen door te voeren en de tevredenheid van klanten te vergroten.

Duurzaamheid en digitalisering: een groenere toekomst voor uw onderneming en de planeet

Digitalisering biedt niet alleen kansen voor innovatie in de vrijetijdssector, maar kan ook aanzienlijk bijdragen aan duurzaamheid. Het bewaken en beheren van het energie- en waterverbruik, het implementeren van effectief afvalbeheer en het verminderen van papiergebruik zijn slechts enkele voorbeelden. In dit artikel staat hoe digitalisering bedrijven groener kan maken.

Energie- en watermonitoring: slimme duurzaamheid

Door digitalisering te omarmen krijg je als ondernemer de mogelijkheid om energie- en waterverbruik nauwkeurig te monitoren. Dit stelt je in staat om inzicht te krijgen in waar verspilling plaatsvindt. Zo kun je gerichte maatregelen nemen om deze verspilling te verminderen. Het resultaat? Een groenere, efficiëntere bedrijfsvoering waarmee je kosten bespaart en het milieu ontlast.

Ook bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen of het aanpassen van bestaande constructies kan rekening gehouden worden met maatregelen om optimaal gebruik te maken van zon, water en lucht. Zo heeft het Breeze Hotel in Amsterdam in 2019 de EKZ Energy Award gewonnen met hun innovatieve constructie waarmee ze optimaal gebruikmaken van verschillende bronnen, zonder in te leveren in kwaliteit voor hun gasten. Lees er meer over in dit artikel.

Effectief afvalbeheer: verminder, hergebruik, recycle

Digitalisering kan ook worden ingezet om afvalbeheer te verbeteren. Door het gebruik van sensoren en gegevensanalyse kun je de productie van afval verminderen en recyclageprocessen optimaliseren. Dit leidt tot minder afval naar stortplaatsen en een kleinere ecologische voetafdruk. Een voorbeeld is de website van Samen tegen voedselverspilling, waar een aantal praktische hulpmiddelen en tips te vinden zijn om in diverse branches van de vrijetijdssector een stap in de goede richting te zetten.

Het einde van papier: ga digitaal

Een van de meest voor de hand liggende manieren om duurzaamheid te bevorderen is door papiergebruik te verminderen. Digitalisering biedt de mogelijkheid om bedrijfsprocessen volledig papierloos te maken. Dit betekent niet alleen kostenbesparingen in termen van papier en drukwerk, maar ook een verminderde impact op bossen en lagere energiebehoeften voor de productie en het transport van papier.

Data-innovatie voor duurzaamheid

Naast het monitoren van traditionele duurzaamheidsaspecten kun je digitale gegevens inzetten om innovatieve duurzaamheidsoplossingen te ontwikkelen. Door data-analyse en kunstmatige intelligentie te gebruiken kun je trends en patronen identificeren die helpen om nog duurzamere beslissingen te nemen. Dit varieert van het optimaliseren van het energieverbruik tot het verminderen van de milieu-impact van de logistiek.

Een groenere toekomst voor het bedrijf en de planeet

Digitalisering biedt niet alleen voordelen in termen van efficiëntie en concurrentievermogen, maar kan ook positieve impact hebben op het milieu. Door te investeren in duurzaamheidsinitiatieven door digitalisering kun je bijdragen aan een groenere toekomst. Het verminderen van energie- en waterverbruik, effectief afvalbeheer en het elimineren van papiergebruik zijn slechts een begin van wat mogelijk is.

Aan de slag: digitaal, duurzaam succes in de vrijetijdssector

Investeren in digitalisering en duurzaamheid stelt ondernemers in staat om zich met succes aan te passen aan de snel veranderende wereld en tegelijk actief bij te dragen aan het behoud van hun leefomgeving, die van hun klanten en die van hun buren.

Onderzoeksgroep

Gerelateerde projecten

Circulair onderhoud in de maintenance- en procesindustrie

Via praktijkonderzoek en demonstraties zoeken de projectpartners naar innovatieve oplossingen voor…

Riobase

Een goed werkend riool is van levensbelang, maar hoe zorg je er als kleine gemeente voor dat het…

Met hybride kracht meer aardappel

Onderhoud aan Zeelandbrug

WIndsurfers boven het Zeeuwse strand

Duurzaam ondernemen in de toeristische sector

Duurzaam ondernemen moet ertoe leiden dat Zeeuwse ondernemers niet alleen vandaag, maar ook in de…

Duurzaam ondernemen | Digitalisering

Digitalisering heeft impact op vrijwel elke sector. De vrijetijdssector vormt hierop geen…