Jasper van Houcke is donderdag 2 november geïnaugureerd als lector Aquaculture in Delta Areas.

Ondanks de storm Ciarán, beperkt treinverkeer en lange files op de A58 door de afgesloten Vlaketunnel was het druk in Het Groene Woud in Middelburg.

Bezoekers lieten zich in het eerste deel van de middag bijpraten door onderzoekers van het lectoraat over het onderzoek naar onder meer micro- en macroalgen en schelpdieren. Jouke Heringa, Gabrielle Verbeeke, Lotte Julia Bouman, Pascalle Jacobse en Nathan Hoefnagel lieten samen met studenten zien wat ze doen, hoe ze te werk gaan en vertelden onder meer hoe hun werkzaamheden bijdragen aan de eiwittransitie en duurzame voedselproductie.

Oesterkweker Jean Dhooge, die onder meer in natuurgebied Waterdunen samenwerkt met de onderzoeksgroep, liet bezoekers proeven van het onderzoeksmateriaal.

Lectorale rede

Na de pauze hield Van Houcke zijn rede. Hierin vertelde hij over de toekomst van laagtrofische aquacultuur en de rol van de Nederlandse sector hierin. Zijn rede is hier terug te kijken.

Aquaculture in Delta Areas is één van de oudste lectoraten van de HZ. De onderzoeksgroep werkt samen met nationale en internationale partners, maar zeker ook met (schelpdier)ondernemers en organisaties in de regio.