Ernst en Jessica bezoeken samen met hun zoon Rick de Open Dag van HZ. Ze maken kennis met de opleiding Bedrijfskunde. Rick koos na de vwo voor een universitaire studie, maar daar was hij niet gelukkig. Ernst: “Vorig jaar heeft Rick alles online moeten uitzoeken. Nu zijn we er alle drie live bij en dat scheelt enorm.”

Nadat Rick zijn opleiding aan de universiteit had gestaakt, zijn Ernst en Jessica met hem aan de slag gegaan. Rick: “We hebben veel samen gepraat. Jessica heeft alles online uitgezocht over universiteit en hbo. En ik heb gezegd: je moet zoveel mogelijk sfeer gaan proeven. Vorig jaar heeft Rick vanwege Covid-19 alles online moeten uitzoeken. Nu zijn we er alle drie live bij en raak je in gesprek met docenten en studenten. Dat werkt veel beter.”

Niet gelukkig aan de universiteit

Aan de universiteit volgde Rick eveneens de opleiding Bedrijfskunde. Het bleek te theoretisch te zijn. “Ik had het vwo gedaan en vond het logisch dat ik daarna naar de universiteit zou gaan. Doordat ik alles online moest uitzoeken heb ik de opleiding misschien minder goed kunnen inschatten. Het praktische van een hbo ligt me toch beter.” Ernst: “Het is goed dat hij de keuze gemaakt heeft om te stoppen. We merkten dat Rick niet gelukkig was op de universiteit.”

Hij is nog altijd maar 18

En toen stond de volgende studiekeuze al voor de deur. Jessica: “Eerst zei ik: ga lekker naar de Open Dag met je vader. Maar ik dacht: ik wil zelf eigenlijk ook mee. Rick is heel zelfstandig, maar nog altijd maar 18 jaar. We zijn ook samen naar Rotterdam geweest. Daarbij zijn we afgegaan op zijn interesse. Wat lastig is: de deadline van inschrijven is vervroegd van september naar mei. Dat vind ik wel vroeg om een keuze te maken.” 

Hoe weet je wat écht past bij je kind?

Jessica en Ernst vinden het niet altijd gemakkelijk om wegwijs te worden in het studieaanbod. Ernst: De interesse van Rick ligt bij economie. Maar dat is een breed begrip. Hoe weet je dan wát er binnen de economie goed bij hem past? Het zou fijn zijn als er studiekeuzetests of persoonlijkheidstests zouden zijn binnen één bepaald vakgebied. Andere types maken andere keuzes.”

Alle drie dezelfde informatie

Jessica en Ernst zijn blij dat ze vandaag met Rick zijn meegegaan naar de Open Dag. Ernst: We hebben nu allemaal dezelfde informatie. Daardoor kun je na afloop veel beter met elkaar in gesprek over de ervaringen.”


Laatst aangepast op: 10-07-2024
Delen: