Vader Pieter en zoon Yannick zijn in alle vroegte uit Limburg vertrokken voor de Open Dag van HZ. Yannick was niet gelukkig met zijn keuze voor de universitaire opleiding Technische Natuurkunde en denkt nu na over hbo Engineering.  Pieter: “De studententijd zie ik als een mooie basis, waarna Yannick nog alle kanten op kan.”

Bij de keuze voor zijn vorige opleiding liet Pieter Yannick helemaal zijn eigen gang gaan. “Het is helaas niet geworden wat hij ervan verwachtte. Nu hebben we allebei de behoefte om meer samen op te trekken. Ik help Yannick door veel met hem te praten en de voor- en nadelen af te wegen. Maar voor mij blijft overeind: de keuze is aan hem.” 

Benut je momenten in de auto

Pieter en Yannick maken vanuit Limburg aardig wat kilometers voor het bezoeken van open dagen. Waardevolle momenten voor een goed gesprek, vindt Pieter. “Ik raad elke ouder aan om die automomenten te benutten om met je kind te praten over studiekeuzes en het leven in het algemeen. In de auto komen goede gesprekken op gang. Heel anders dan thuis aan de keukentafel. Maak er gebruik van!” 

Geen eindpunt, maar een goede basis

Zenuwachtig over de studiekeuze van Yannick is Pieter niet. Ook niet nadat de eerste keuze niet goed uitpakte. “Natuurlijk hoop ik dat Yannick zich straks beter op zijn plek voelt en dat hij een goede basis legt voor zijn toekomst. Ik heb niet het gevoel dat de rest van zijn leven in beton is gegoten zodra hij een opleiding kiest. Het leven bestaat uit zoveel fases en dit is er maar eentje van. Hoeveel mensen werken nou hun hele leven op dezelfde plek? De studententijd zie ik als een mooie basis, waarna Yannick nog alle kanten op kan.” 

Benader een bedrijf voor een dagje meelopen

Pieter vindt het belangrijk dat Yannick een kloppend beeld heeft van het werkende leven dat achter Engineering schuilgaat. “Ik merkte dat hij de opleiding nog niet zo goed kon vertalen naar de praktijk. Toen heb ik een bedrijf uit de regio gevraagd of hij twee dagen mee mocht lopen. Dat gaf hem een heel duidelijk beeld van de wereld waarin hij later terecht kan komen. Zo kunnen we tijdens de Open Dag wat meer naar de opleiding zelf kijken.” 

Bekijk alle studiekeuzeactiviteiten


Laatst aangepast op: 21-08-2024
Delen:

Gerelateerde blogs

Voor ouders/verzorgers

Zo helpen deze ouders hun kind bij hun profielkeuze

4 min. Hugo Massar
Naar het hbo Voor ouders/verzorgers

Aanmelden voor het hbo: hoe werkt dat?

3 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Je kind helpen met studiekeuze volgens een expert

5 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Kind op kamers of thuis blijven wonen? De belangrijkste overwegingen op een rij

4 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

7 tips voor wanneer je kind op kamers gaat

4 min. Hugo Massar
Voor ouders/verzorgers

Een toekomstige student in huis? Deze begrippen moet je kennen

1 min. Hugo Massar