Heeft jouw kind zijn of haar mbo4-opleiding afgerond? Dan is er veel te kiezen! De afweging ligt vaak tussen werken of doorstuderen in het hbo. Wat zijn de voordelen van doorstuderen? En wat kan mijn kind verwachten van een hbo-opleiding?

Voordelen hbo

Doorstromen naar het hbo kan veel voordelen hebben. Sommige studenten zijn er nog niet klaar voor om het werkleven in te gaan, terwijl anderen misschien nog een studieswitch willen maken.

{{cta('f1a68f10-d354-4553-9b41-a9ee7d027f0d','justifycenter')}}

Door te kiezen voor een hbo-opleiding bereidt jouw kind zich nog beter voor op het werkleven. Je zoon of dochter leert meer over het vakgebied door een mooie combinatie van theorie en praktijk. Daarnaast gaat hij of zij op stage om zo nog meer praktijkervaring op te doen. Ook is je kind met zowel een mbo als hbo-diploma breed inzetbaar, waardoor hij of zij extra kansen krijgt op de arbeidsmarkt tegen een beter salaris.

Verschillen tussen het mbo en hbo

Er zijn een paar grote verschillen tussen een mbo- en hbo-opleiding. Deze verschillen zijn belangrijk om in jullie achterhoofd te houden tijdens het oriënteren.

  • Het hbo is zelfstandiger: studenten zijn zelf verantwoordelijk voor hun planning en er zijn minder contacturen.
  • Het tempo ligt hoger: in een korte tijd zal er veel theorie op een hoger niveau worden behandeld.
  • Het is meer gericht op de praktijk: de opdrachten komen vaak direct uit de praktijk, waardoor studenten aan de slag gaan voor echte bedrijven.
  • De vragen op toetsen zijn anders: bij tentamens zijn er meer inzichtsvragen in plaats van toetsen puur op de geleerde stof uit een boek.
  • Kansen om in het buitenland te studeren: Op het hbo zijn er meer kansen om tijdens de minor of stage naar het buitenland te gaan.

Bachelor of Associate degree

Binnen het hbo zijn er twee verschillende opties: een bacheloropleiding of een Associate degree. Met een bacheloropleiding haal je in 4 jaar je diploma. De opleiding is een combinatie tussen praktijk en theorie. Door middel van stages word je goed voorbereid op het werkleven. Een Associate degree duurt twee jaar en de focus ligt nog meer op de praktijk. Je werkt veel in projecten, vaak direct uit het bedrijfsleven.

Praktische zaken

Met een mbo niveau4 diploma kun je in principe toegelaten worden tot de hbo-opleiding van jouw keuze. Wel kunnen opleidingen extra toelatingseisen hebben. Bij aanvullende eisen of eventuele achterstanden kun je een schakelcursus volgen. Daarnaast heb je ook opnieuw recht op studiefinanciering en het studentenreisproduct. Kijk voor meer informatie hierover op de website van DUO.

Wil jouw kind meer weten over de doorstroom van mbo naar hbo en hoe andere studenten dit hebben ervaren? Lees er alles over in het magazine "Van mbo naar hbo"!

{{cta('5cbc6ce9-39d4-4de7-a58b-960563ed19e6')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: