Het is tijd voor je studiekeuze! En plots is daar vraag: wat vind ik eigenlijk leuk? In een woud van opleidingen kan dat nog best lastig zijn. Begin daarom bij het begin: het ontdekken van je interesses.

{{cta('19984f53-5167-4326-8b1c-714c738e2487','justifycenter')}}

Zelfs als je je interesses al denkt te kennen, is het goed om jezelf eens goed te ondervragen: wie ben ik eigenlijk en waar word ik blij van? Het maakt de rest van je zoektocht een stuk overzichtelijker.

Je dagelijks leven zegt al veel over je interesses

Om te ontdekken waar je interesses liggen kun je natuurlijk kijken naar je hobby’s. En dat je favoriete vak op de middelbare school geschiedenis was, zegt natuurlijk ook wel iets. Maar er kleven ongemerkt veel meer dingen aan jou die iets zeggen over wat jij interessant vindt (en wat niet).

Je feed op je social media bijvoorbeeld! Maar ook de games die je speelt of de films en series die je kijkt. En wat is eigenlijk jouw rol in de groep wanneer je met je vrienden op vakantie gaat? Misschien vind je het wel leuk om de hotels uit te zoeken of ben jij altijd diegene die de foto’s maakt. Bekijk jezelf van een afstandje en je komt veel leuks over jezelf te weten.

Doe ook eens een interessetest

Op Studiekeuze123 vind je enkele goede tests om je interesses en je karaktereigenschappen beter te leren kennen. Aan de hand van de interesses die uit de bus komen, kun je filteren op passende opleidingen. Voor alle studiekeuzetests en interessetests geldt: gebruik de resultaten om er verder over door te denken of met anderen over te praten. Wees er ook kritisch op: herken ik mijzelf hier wel in? En zo nee, waarom niet? Een interessetest brengt je niet per se de absolute waarheid, maar het kan een goede richtingaanwijzer zijn.

Vraag het eens aan een ander

Soms is het nog best lastig om je eigen karakter te analyseren. Gelukkig zijn er mensen die jou dagelijks van een afstandje bekijken. Je vader of moeder bijvoorbeeld, maar ook je vrienden of die ene toffe docent. Wie weet zien zij wel interesses die jij zelf nog helemaal niet gezien had.

Vind je jouw interessegebied terug bij de HZ?

Binnen de HZ vind je opleidingen op het gebied van Economie, Mens & Gedrag en Techniek, water & omgeving. Door middel van de HZ Studiekeuzequiz kom je erachter welke van deze interessegebieden het beste bij jou aansluit. Wil je meer weten over de HZ-opleidingen achter deze gebieden? Lees dan de pagina Wat past bij jou?

{{cta('cd935285-5a2f-4079-9b91-dd01d1859def')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: