Gaat jouw kind een opleiding kiezen? Als ouder wil je daar graag zo goed mogelijk bij helpen. Dan is het fijn om te weten welke 5 stappen essentieel zijn om een goede studiekeuze te maken. Zo weet je in welke fase je zoon of dochter zich bevindt en welke acties op dat moment nuttig zijn.

1. Zelfonderzoek

De zoektocht van je kind naar een leuke opleiding begint met zelfkennis. Wat vind ik interessant? Waar ben ik goed in? En wat zijn mijn dromen? Als ouder weet je als geen ander welke vragen je kunt stellen om hier antwoord op te vinden. Blik ook eens terug naar de kindertijd. Waarmee speelde je kind het liefst? Speelde hij of zij graag samen of liever alleen? Welke rol in een groep pakt je kind? Wijs je puber ook op het maken van een online interessetest. De vragen stimuleren je kind om over zichzelf na te denken. En de uitkomst? Daar kunnen jullie samen weer verder over praten.

2. Online oriënteren

Heeft je zoon of dochter een beeld van zijn of haar talenten en interesses? Dan is het tijd om uit te zoeken welke opleidingen hier goed bij passen. Het aanbod aan opleidingen is ontzettend groot. Gelukkig zijn er goede onafhankelijke studiekeuzetests die helpen bij het maken van een schifting. Bijvoorbeeld op studiekeuze123.nl. Op deze website kan je kind ook filteren op interessegebieden, locatie, beoordelingen van studenten en nog veel meer andere kenmerken. Dit helpt hem of haar bij het maken van een favorietenlijst.

3. Open dagen, meeloopdagen en proefstuderen

Om een opleiding écht te leren kennen is een kennismaking in de praktijk onmisbaar. Een open dag of een meeloopdag bijvoorbeeld. Je kind proeft de sfeer, ontdekt de faciliteiten en spreekt met docenten én studenten. Bij sommige hogescholen kan je kind ook een dagje proefstuderen. Hij of zij draait dan een normale lesdag mee. Dit soort praktische activiteiten geven het meest realistische beeld van een opleiding. Onderzoek wijst uit dat dit heel erg helpt bij het maken van een goede studiekeuze.

4. Vergelijken van opleidingen

Heeft je kind kennisgemaakt met verschillende opleidingen of hogescholen? Het kiezen van de ‘winnende’ opleiding kan best lastig zijn. Gelukkig is er een handig hulpmiddel bij dit soort lastige keuzes: pen en papier! Het opschrijven van voors en tegens zorgt voor inzicht, overzicht en een opgeruimd hoofd. Per eigenschap kan je kind aangeven hoe zwaar deze meeweegt. Misschien is die iets langere reistijd wel een nadeel, maar ook weer niet erg genoeg om die toffe buitenlandse stage te missen.

5. Aanmelden en voorbereiden

Keuze gemaakt? Je zoon of dochter kan zich aanmelden en voorbereiden op een mooie studententijd. Met dank aan jou natuurlijk! Nu begint de fase van de voorbereiding. Ga ik op kamers of blijf ik thuis? Wat moet ik allemaal regelen voordat ik kan starten?

Benieuwd hoe je jouw kind nog meer kan helpen bij het maken van een studiekeuze? Lees via de afbeelding hieronder het online magazine voor ouders.

{{cta('2c1397dd-ab2c-40ef-a11c-ce81b56aad81')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: