Je kind staat voor de keuze van een eerste studie. Een nieuwe fase! Voor jou als ouder is dat best spannend. Want behalve een goede opleiding wens je je kind de komende 4 jaar vooral een fijne en veilige omgeving toe. Binnen en buiten de school. Maar hoe kom je daar in korte tijd achter? We spraken erover met ouders tijdens de Open Dag van HZ. {{cta('7ffe5bae-bb82-435a-a4b1-3d8469277ab5','justifycenter')}}

Gebruik je voelsprieten

Voor Ilze, moeder van Florien, is er tijdens een Open Dag niets zo belangrijk als sfeer. “Dan gebruik ik echt al mijn voelsprieten. Natuurlijk kijken we of de opleiding goed aansluit bij Florien, maar bovenal probeer ik de sfeer te proeven. Ik vind het belangrijk dat Florien gelukkig is op haar opleiding en op persoonlijke begeleiding kan rekenen. Anders worden het vier lange jaren. En dat wil je echt ten koste van alles voorkomen.” 

Wil je dat je kind gezien wordt? Kies voor kleinschaligheid

Een tip van Sandra, die de Open Dag bezocht met haar zoon Wouter. “Ik gun Wouter een persoonlijke school waar docenten je bij naam kennen en waar ze je helpen als het even wat minder gaat. Natuurlijk profileert iedere hogeschool zich op deze manier, maar ik voel heel snel aan wanneer het klopt en wanneer niet. De enige manier om studenten niet te laten verzuipen is in mijn ogen kleinschaligheid. Zoiets voel je meteen. Aan het gebouw, aan de manier waarop docenten de tijd voor je nemen, aan de studenten die je spreekt.”

Spreek met studenten

Tijdens open dagen praten Wouter en Sandra veel met de oudere studenten van de opleiding. Sandra: “Zij vertellen heel puur over hun opleiding en het leven als student. Zo’n gesprek gaat niet alleen over studeren, maar ook over wonen of over de activiteiten die er georganiseerd worden. Ze spreken dezelfde taal als mijn zoon. Het is fijn dat hij het verhaal kan horen van mensen met wie hij zich kan identificeren.”

Open Dag achter de rug? Ga nog even de stad in!

Tijdens een Open Dag doen jullie allebei veel indrukken op. Even bijkomen dus! En waar kan je dat beter doen dan op een zonnig terras of (tijdens koudere dagen) in een gezellige lunchroom of koffiebar. Stippel thuis een mooie wandelroute uit, zodat je meteen de sfeer van de stad kunt proeven.

{{cta('fc8d627c-a3ba-4534-8c35-911880fd12c5')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: