Voor het ene kind is het maandenlang wikken, wegen en uitzoeken. De ander weet al supersnel welke opleiding hij of zij wil volgen. In beide gevallen is het verstandig om te checken of de belangrijkste stappen in het keuzeproces worden doorlopen. Want hoe vollediger het studiekeuzeproces, hoe groter de kans dat je kind de opleiding kiest waar hij of zij gelukkig van wordt.

Laten we beginnen met een belangrijk gegeven: ‘de juiste opleiding’ bestaat niet. Het is aannemelijker dat meerdere studies goed bij jouw kind passen. Daarbij hebben alle opleidingen voor- en nadelen. Het is dan ook beter om jezelf af te vragen: maakt mijn zoon of dochter een goede en weldoordachte studiekeuze?

Waarom het belangrijk is om alle stappen te doorlopen

Studiekiezers zijn vaker tevreden met hun keuze wanneer zij het gehele studiekeuzeproces hebben doorlopen. De keuze is goed doordacht en de dagelijkse praktijk sluit aan op de verwachtingen die ze van hun opleiding hadden. Daar is goed onderzoek voor nodig: van zichzelf en van het aanbod. Ook praktijkervaring is doorslaggevend. Hierdoor heeft je kind een realistisch beeld van wat hij of zij kan verwachten. Niet alleen van de leuke, maar ook van de minder leuke kanten.

Een studiekiezer maakt een goede studiekeuze wanneer hij of zij …

  • Ruim op tijd is begonnen met het studiekeuzeproces.
  • Zelfonderzoek heeft gedaan (talenten, interesses, sterke en zwakke punten).
  • Over meerdere opleidingen en hogescholen informatie heeft verzameld (online) en met elkaar heeft vergeleken.
  • Onderzoek heeft gedaan naar de grote inhoudelijke verschillen tussen 'dezelfde' opleiding op verschillende locaties.
  • Meerdere keren op een open dag is geweest en een voorlichting heeft bekeken.
  • Praktijkervaring heeft opgedaan door een meeloopdag of proefstuderen.
  • Niet overhaast een keuze heeft gemaakt of alleen heeft gekeken naar het ‘bekende’.

Heeft je kind een opleiding op het oog? Gebruik dit lijstje dan vooral even als final check. Staan alle seinen op groen? Dan kun je ervan uitgaan dat jouw kind het studiekeuzeproces goed doorlopen heeft.

Is dat een garantie voor succes?

Een garantie voor de perfecte match heb je natuurlijk nooit. Maar de kans is wel aannemelijker dat je kind op de voor hem of haar juiste plek terecht zal komen. Het gaat er nu vooral om dat jouw zoon of dochter een weloverwogen keuze heeft gemaakt. En daar enthousiast over is. Een glazen bol hebben jullie niet, dus meer kunnen jullie op dit moment niet doen!

Benieuwd wat je verder nog kunt doen om je kind te helpen bij het maken van een studiekeuze? In dit online magazine voor ouders vind je meer tips en tricks om je kind te ondersteunen.

{{cta('2c1397dd-ab2c-40ef-a11c-ce81b56aad81')}}


Laatst aangepast op: 03-07-2024
Delen: