Kriebelt het bij jou om ‘iets’ nieuws te leren? Ben je toe aan meer uitdaging of verandering in je werk? Tijd om je aan te melden voor een deeltijdstudie! Alleen: hoe overtuig jij je manager dat dit een goede keuze is? Met onderstaande tips kun je een goed gesprek met je manager aan gaan!

{{cta('d36ad62e-bf69-4da8-8f3c-985add269c10')}}

1 It's all about the money

Om maar even met de deur in huis te vallen: je baas wil graag weten wat zo'n deeltijdstudie wel niet kost. Als deeltijdstudent betaal je per jaar collegegeld. Maar daarnaast heb je ook tijd nodig voor je studie. Je baas verwacht waarschijnlijk dat hij of zij jou kwijt is de helft van de tijd. En die tijd zal door iemand anders opgevuld moeten worden. Denkt hij...

2 Eigen regie

Als je flexibel onderwijs volgt, dan kun je zelf de regie pakken. Dit houdt in dat je zelf bepaalt hoe en wanneer je leert. Het voordeel daarvan is dat je werk en studeren goed kan combineren. Is er een nieuwe situatie op het werk waar je nog niets vanaf weet? Behandel dit onderwerp met jouw docentcoach. Leer er meer over en maak op basis hiervan een opdracht. Zo voer je je studie-uren uit, terwijl de kennis ook echt nodig is op je werk. Daarnaast besteed je ongeveer 2 dagdelen per week op de HZ, die vooraf bekend zijn. Waar normaal gesproken een deeltijdstudie je ongeveer 20 uur per week kost, kun je met flexibel onderwijs sneller zijn.

3 Je professionaliseert

Al tijdens je studie zal je een verandering doormaken. Je doet namelijk niet alleen nieuwe kennis op, maar je werkt ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Op die manier doe je nieuwe inzichten op en maak je een gedragsverandering door, die ze bij jou op je werk merken. Daarbij profiteren je collega's hier van, want doordat je je werk en je studie combineert draag je ook automatisch kennis aan hen over.

4 Duurzame inzetbaarheid

Je manager wilt niet dat je op een gegeven moment uitgezakt achter je bureau zit of routinematig op de automatische piloot rondloopt. Hij heeft liever dat je met nieuwe energie en verse kennis je werkzaamheden aanpakt. Als jij jezelf verreikt door een deeltijdopleiding te volgen, doe je nieuwe kennis en vaardigheden op. En je maakt een persoonlijke ontwikkeling door. Doordat je jezelf professionaliseert, ben je duurzamer inzetbaar voor je manager.

5 Instroom - doorstroom - uitstroom

Een gezonde organisatie heeft instroom, doorstroom en uitstroom van personeel. Dit kan op een natuurlijke wijze, maar je manager kan ook een handje helpen. Doordat jij je beter schoolt, kun je weer een nieuwe positie bekleden. En dan is er weer ruimte voor nieuwe medewerkers.

Heb jij je manager overtuigt dat je echt een deeltijdstudie moet gaan volgen? Of heb je meer munitie nodig om hem te overtuigen? Bespreek je situatie tijdens een adviesgesprek!

{{cta('32c69ec5-e2cf-45ee-bc95-0b73c2f012db')}}


Laatst aangepast op: 10-07-2024
Delen: