Waar werk je en wat is jouw samenwerking met de HZ?

“Ik ben Corrie Keijzer en ik werk als praktijkopleider bij Emergis. We ondersteunen jongeren, volwassenen en ouderen op het gebied van mentale gezondheid, verslaving, wonen, werken en veiligheid. Daarnaast geef ik op de HZ supervisie bij Social Work. Op de HZ zie ik de studenten dus als student en bij Emergis als student-werknemer.”

Wat voor praktijkervaring doet de student op?

“Studenten die de voltijdopleiding Verpleegkunde of Social Work volgen, kunnen bij ons solliciteren vanaf het derde of vierde jaar. In eerdere jaren hebben ze dan al stages gelopen. Emergis zit door heel Zeeland met onder andere beschermde woonvormen, klinische opname en Flexible-ACT-teams. In het sollicitatiegesprek kijken we wie we voor ons hebben en zorgen dan voor de beste match. Als iemand in het derde én vierde jaar bij ons komt werken, wordt diegene op twee verschillende plekken opgeleid. Bijvoorbeeld in een beschermde woonvorm of op een afdeling binnen de kliniek. In de praktijk is het niet alleen boekenwerk: je vóelt het ook. Je leert gedrag beter te interpreteren, je werkt samen met collega’s en met andere disciplines.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Hoe begeleid jij studenten die bij jullie werken?

“Studenten die bij ons solliciteren worden begeleid door werkbegeleiders, dat zijn gediplomeerden op de afdeling. Zelf zorg ik voor het hele proces daaromheen. Ik coach de werkbegeleiders en onderhoud de relatie met de HZ. Ik ken de docenten en de opleidingen Verpleegkunde en Social Work goed. Ik ben onafhankelijk voor de leerling-werknemer: ik werk niet op een afdeling. De supervisie die ik geef is overigens nooit met Emergis-studenten. In een supervisiegroep moeten de studenten alles kunnen zeggen.”

Voor wie is deze combinatie van werk en studie geschikt?

“De combinatie leren-werken is niet voor iedereen geschikt. Wij bespreken dit dan ook tijdens het sollicitatiegesprek. Bij een stage ben je altijd boventallig en heb je tijd om aan je opdrachten te werken. Als je gaat leren-werken, draai je diensten en moet je daarnaast aan je studie werken. Als je hiervoor kiest, gaat het leren wel echt sneller. Bij Emergis worden leerlingen van uiteenlopende leeftijden opgeleid. Door flexibilisering van het onderwijs is het tegenwoordig makkelijker voor mensen om in te stromen - ook het salaris maakt dat mogelijk. Ouderen nemen levenservaring mee, terwijl jongeren elan en onbevangenheid meebrengen. We hebben ze allebei nodig.”

Wat is jouw advies aan iemand die deze combinatie van studeren en werken overweegt?

“Het is een heel mooie tak van sport, maar weet waar je aan begint. Informeer goed wat het inhoudt. Op je werkplek doet de cliënt gewoon een beroep op jou, of je er al lang werkt of niet. Ze zien je als hulpverlener en die houding moet je ook hebben. Je mag leerling zijn, maar het is belangrijk dat je op een verantwoorde manier handelt. Als je meer wilt weten mag je ons altijd benaderen: we staan op open dagen en je kunt ons ook bellen, e-mailen of appen. Neem gerust contact op.”

Lees meer over de opleiding Verpleegkunde (HBO-V) aan de HZ