Inna zit in haar eerste jaar van haar opleiding Technische Bedrijfskunde aan de HZ. Ze maakte na haar mbo-opleiding Werktuigbouwkunde de stap naar het hbo. In dit artikel vertelt ze over haar ervaringen.

Waarom heb je voor Technische Bedrijfskunde aan de HZ gekozen?

“Al tijdens mijn middelbareschooltijd aan het vmbo vond ik de technische wereld heel interessant. Ik volgde daar de Techniek Accentklas. Na mijn mbo-diploma Werktuigbouwkunde verhuisde ik van Dordrecht naar Middelburg om Technische Bedrijfskunde aan de HZ te studeren. Met deze opleiding kan ik veel kanten op. Je kunt werken in de sales, maar ook projectleider, engineer of manager worden. Ik vind het leuk om op zoek te gaan naar manieren om iets te verbeteren. Om onderzoek te doen en de puzzel te leggen. De mix tussen techniek en organisatie maakt het voor mij het perfecte plaatje.”

Hoe zou je Technische Bedrijfskunde omschrijven aan je vrienden?

“Het is een technische opleiding, maar wel met een grote nadruk op management en organisatie. Je leert bijvoorbeeld hoe je technische processen binnen een bedrijf efficiënter, duurzamer of goedkoper kunt inrichten. Kennis van de techniek is heel belangrijk om goede afwegingen te kunnen maken. Als je de opleiding vergelijkt met bijvoorbeeld Engineering, dan ben je bij Engineering meer zelf aan het ontwerpen en aan het bouwen. Bij Technische Bedrijfskunde houd je je meer bezig met organisatie, financiën, strategie en het verbeteren van processen.”

Hoe verliep de overgang van mbo naar hbo?

“Het was zeker even wennen. Het hbo vraagt meer structuur en zelfstandigheid. In het eerste semester heb ik daar even mee geworsteld. Inmiddels heb ik mijn draai gevonden. Ik plan mijn werk beter, zodat ik zo min mogelijk last minute aan de slag moet. Goed plannen en tijdig om hulp vragen scheelt je veel stress. Qua lesstof kan ik de overstap goed aan. Ik had wel een achterstand in wiskunde. Ik heb me daar goed in bij kunnen spijkeren. Binnen de HZ, maar ook met hulp van mijn moeder, die lerares is. Dat was even doorbijten, maar ik heb er nu veel profijt van."

Technische Bedrijfskunde is een Engelstalige opleiding. Hoe was dat voor jou in het begin?

“Ook dit was even schakelen, maar voor je het weet heb je het niet meer in de gaten. Door veel Engels met elkaar te spreken word je er heel snel beter in. Het zijn vooral de Engelse vaktermen die je in het begin even onder de knie moet krijgen. De kans is niet zo groot dat je die eerder in je leven ergens oppikt. De docenten begrijpen dat heel goed. Steek dus gewoon je hand op wanneer je iets niet weet.”

Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk binnen de opleiding?

“Ik heb mede voor de HZ gekozen omdat je vanaf het begin 2 dagen per week projecten draait bij een bedrijf. Ieder semester word je met een kleine groep studenten gekoppeld aan een bedrijf. Telkens in een wisselende sector. Zo doe je veel verschillende ervaringen op en leer je jezelf goed kennen. In het eerste semester was ik gekoppeld aan een bedrijf in de voedselindustrie. Daar hebben we projecten gedraaid rondom health, safety en maintenance. In het semester daarna hebben we een kwaliteitsonderzoek uitgevoerd bij een bedrijf in schakelkasten en panelen. We onderzochten de kwaliteit van de producten, maar ook van de service, de klachtenafhandeling of de interne communicatie. Ik vind het leuk dat je met dit soort projecten echt iets kunt betekenen voor een bedrijf."

Hoe is de samenwerking met docenten?

“De onderlinge sfeer is heel positief. De docenten stellen zich heel open en menselijk op. Je kunt me ze lachen. Soms lunchen we als groep ook gezamenlijk. Ik denk dat je dat op weinig hogescholen tegenkomt. Ook vind ik de duidelijkheid van de docenten heel fijn. Als je bijvoorbeeld uitstel vraagt voor een opdracht, dan krijg je het eerlijke antwoord snel en op een prettige manier. Of het antwoord nu ja of nee is. Verder vind ik dat ze goed rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van studenten.”

Welke droom zou je met deze opleiding willen bereiken?

"Ook al weet ik dat het heel moeilijk is om er terecht te komen, is het mijn grote droom om te werken in de Formule 1. Of anders de autosport in het algemeen. Bijvoorbeeld als projectmanager. Ik hoop dat ik via mijn stages verder kennis kan maken met de autosport of de auto-industrie. En wie weet rol ik er dan verder in. Het is helaas een beetje te laat om nog coureur te worden, maar dit lijkt me ook erg mooi!"

Heb je een goede tip voor toekomstige studenten Technische Bedrijfskunde?

“Een goede planning en voorbereiding helpt je enorm. Laat het werk niet tot het laatste moment liggen. Dat geeft alleen maar stress. Mijn tweede tip: onderneem leuke dingen met je klas! Wij gaan regelmatig met een groepje poolen, ergens eten, of gezellig de stad in. Het versterkt je band en levert mooie vriendschappen op.”

Lees meer over de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de HZ