Een hbo-opleiding Chemie én een topsportcarrière: Quinty krijgt op de HZ de mogelijkheid om haar beide dromen na te jagen. "Via het topsportprogramma van de HZ is er de flexibiliteit om te kunnen trainen. Tegelijkertijd ontwikkel ik me tot onderzoeker op het gebied van Life Sciences."

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Chemie?

“Op de middelbare school had ik een technisch profiel. Chemie trok mij toen al heel erg aan en ik wil later onderzoeker worden. Dus ik ben naar een open dag van de opleiding gegaan, die mij erg goed beviel. In het tweede jaar wordt de opleiding Engelstalig. Dat heeft mij nog wel een beetje doen twijfelen, maar ik heb mij er niet door laten tegenhouden. De begeleiding tijdens het eerste jaar is heel goed, waardoor de overstap naar het Engels voor mij geen probleem was.”

Waarom heb je voor de HZ gekozen?

“De keuze voor de HZ lag voor mij voor de hand. Ik kom uit Zeeland en doe aan wielrennen als topsport. Het sporten is voor mij makkelijker te combineren met de studie als ik thuis blijf wonen. Bovendien staat de HZ goed aangeschreven. Dat maakt de keuze natuurlijk ook makkelijker.”

Waarom heb je gekozen voor de studierichting Life Sciences?

“Ik heb biologie altijd heel leuk gevonden. Life Sciences is de studierichting die daar goed bij past. Tijdens het eerste en tweede jaar van de opleiding krijg je een sterke basis als onderzoeker waarin je allebei de studierichtingen terugvindt. Ook daaruit werd mij snel duidelijk dat ik de Life Sciences kant op wilde. Vooral de practica van deze richting spraken mij erg aan. De theorie bespreken we eerst in de les, en daarna gaan we er in het lab mee aan de slag. Bij het practicum dat mij het meest is bijgebleven hebben we ons eigen DNA afgenomen, verdubbeld en geanalyseerd. Met je eigen DNA werken is echt heel gaaf.”

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Wat zou na de opleiding willen doen?

“Ik zou later graag onderzoek willen doen naar plagen bij planten of dieren. Dat kan bijvoorbeeld bij een onderzoeksinstituut. Daarom heb ik gekozen voor een minor binnen de onderzoeksgroep van de opleiding. Ik werk daarbij aan een stappenplan voor tweedejaars studenten waarin staat hoe je pigmenten uit roodalgen kunt halen, om die vervolgens te analyseren. Veel van mijn studiegenoten kiezen voor de medische kant. Zij lopen nu vaak stage bij het Erasmus UMC, maar ook in ziekenhuizen in andere steden.”

Hoe is de sfeer op de opleiding?

“De sfeer op de opleiding is goed. Vanaf het tweede jaar ga je samenwerken met internationale studenten. Dat levert veel contacten op met mensen uit culturen van over de hele wereld. Dat is misschien niet iets waar veel mensen aan denken als je het over Zeeland hebt, maar het voegt veel toe.”

Is je leven als topsporter goed te combineren met je studie?

“Tot nu toe gaat dat goed. In overleg met de school kan er een heleboel. Als er bijvoorbeeld overlap is met een wedstrijd en een practicum, is er altijd wel een oplossing te vinden. Bovendien kan ik op een lange schooldag op de fiets komen. Dan maak ik gelijk mijn kilometers en hoef ik dat ‘s avonds niet meer te doen.”

Wat voor advies zou je geven aan mensen die de opleiding willen gaan doen?

“Als je twijfelt, moet je doorpakken. Dan kom je er altijd achter wat je echt leuk vindt. Je kunt ook altijd contact opnemen met de HZ om een dagje met een student mee te lopen of om vragen te stellen.”

Is er nog iets wat je kwijt wil als afsluiter?

“Dat de opleiding vooral gewoon heel leuk is!”

Lees meer over de opleiding Chemie aan de HZ