Waarom koos je voor de Engelstalige opleiding Technische Bedrijfskunde aan de HZ?

"Nadat ik Mechanical Engineering in Duitsland had afgerond, ging ik op zoek naar een internationale opleiding met een grote focus op praktijkervaring. Mijn eerdere studie was voor mij te theoretisch. Ik ontdekte dat ik meer geïnteresseerd was in het leren over procesverbetering en management. Het was best moeilijk om een brede internationale opleiding te vinden die aansloot bij mijn zoektocht. Toen viel mijn oog op de Engelstalige opleiding Technische Bedrijfskunde. Door de mogelijkheid om met echte bedrijven te werken, voelde het precies als de opleiding die ik zocht."

Technische Bedrijfskunde wordt gezien als een brede opleiding. Maakte dat het interessant voor jou?

"Ja. Technische Bedrijfskunde sluit goed aan bij mijn brede blik. Veel van wat je leert over optimalisatie en efficiëntie is toepasbaar in allerlei sectoren. Van de gezondheidszorg tot de scheepvaart of de voedingsindustrie. Ik ben nog aan het ontdekken welk werkveld ik het meest interessant vind. Op dit moment ben ik geïnteresseerd in energie en vastgoedontwikkeling, maar ik denk dat ik altijd nieuwe interesses zal ontdekken. Ik ben nog jong en wil af en toe van pad kunnen veranderen."

Hoe helpt HZ je in je ontwikkeling?

"Het leuke van de HZ is dat het precies de praktijkervaring biedt die ik zocht. Het is heel erg gericht op het oplossen van problemen met een team. Met medestudenten, maar ook veel binnen echte bedrijven. In deze opleiding loop je elk jaar stage. Daardoor studeer je af met veel praktijkervaring. Dit geeft mij de kans om goed te onderzoeken wat ik wil."

Hoe heb je de stages tot nu toe ervaren?

"Ik heb nu vijf stages achter de rug. Allemaal even waardevol! Ik heb bijvoorbeeld stage gelopen bij een groot voedselverwerkend bedrijf en een scheepswerf in Vlissingen. In alle stages heb ik nauw samengewerkt met een team, waardoor ik veel heb geleerd over communicatie, leidinggeven en plannen. Wat me opviel aan alle stages tot nu toe: de collega's behandelen stagiaires echt als een gelijke. Ze waren allemaal oprecht geïnteresseerd in mijn mening en mijn adviezen. Dat maakt het samenwerken zo veel leuker."

Kon je echt impact maken tijdens de stages?

"Ja. Tijdens de stages heb ik kunnen werken aan echte vraagstukken van het bedrijf. Het voedselverwerkingsbedrijf had bijvoorbeeld problemen met de sluitingen van hun diepvrieszakken. Te veel sluitingen plakten na productie niet goed, waardoor een deel van de zakken onbruikbaar werd. Het was een structureel probleem in het technische proces. Het was mijn taak om oplossingen te zoeken om dit te optimaliseren. En dat is gelukt."

Wat voegt het werken met internationale studenten voor jou toe?

"Voor mijzelf is het heel normaal, omdat ik altijd op internationale scholen heb gezeten. Maar ik weet zeker dat het voor elke student waardevol is. Je leert mensen uit de hele wereld kennen. En je leert optimaal samenwerken met een internationale groep. Daarnaast houd je leuke contacten over. Middelburg is een vrij rustige stad. De plekken om te socializen zijn niet op elke hoek, maar in het centrum zijn wel leuke plekken om mensen te ontmoeten, als je daarnaar op zoek bent."

Heb je nog een advies voor toekomstige studenten?

"Mijn belangrijkste advies: wees proactief en maak gebruik van de kansen die je krijgt. Er zijn echt niet veel plekken waar je zoveel kunt werken binnen echte bedrijven. Als je dit soort stages alleen doorloopt voor een voldoende op je cijferlijst, haal je er niet het maximale uit. Het is veel leuker om voor het beste te gaan. Het maakt de samenwerking leuker, en je houdt er leuke contacten aan over. Zorg er dus voor dat ze je niet vergeten nadat je het bedrijf hebt verlaten!"

Hoe blij ben je dat je de overstap naar Middelburg hebt gemaakt?

"Het is zonder overdrijven een van de beste beslissingen geweest die ik tot nu toe heb genomen. De opleiding biedt precies de veelzijdigheid die ik in mijn vorige opleiding niet vond. Het is heel breed, maar als je je op een specifiek thema wilt richten, kan dat ook. Daardoor heb ik mezelf echt beter leren kennen als professional en als persoon. Ik weet steeds beter waar ik energie van krijg en waar ik goed in ben."

Lees meer over de Engelstalige opleiding Technische Bedrijfskunde