Maartje is docent aan de deeltijdopleiding Pedagogiek aan de HZ. Met deze hbo-opleiding word je opgeleid tot jeugdprofessional. Denk je erover na om Pedagogiek te studeren in deeltijd? In deze video vertelt Maartje hoe de opleiding eruitziet, hoe je wordt begeleid en welke belangrijke vaardigheden je leert.

Wat houdt de deeltijdopleiding Pedagogiek in?

"De deeltijdopleiding Pedagogiek leidt je op tot een jeugdprofessional die zich richt op kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar. Je leert samenwerken met het volledige netwerk rondom het kind of de jongere. Niet alleen met de ouders, maar ook met docenten, een sportvereniging of een hulpverlener. Eigenlijk met iedereen die om hem of haar heen staat."

Waar werken de studenten zoal?

"Als deeltijdstudent kom je samen te werken met studenten uit allerlei verschillende werkvelden. Het varieert van een dagbehandelingslocatie voor kinderen van 0 tot 4 jaar, een ondersteuningsteam op een middelbare school tot een eetstoorniskliniek van een geestelijke gezondheidszorg."

Kun je een paar belangrijke vaardigheden noemen waar je je tijdens deze studie in ontwikkelt?

"Je ontwikkelt belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken, reflecteren, het analyseren van vraagstukken en methodisch handelen. Deze vaardigheden helpen je bij het oplossen van complexe situaties."

Hoe ziet een gemiddelde week eruit voor een deeltijdstudent Pedagogiek?

"Eén dag per week heb je les op de HZ en de rest van de week ben je aan het werk. Op een lesdag rijken we je theorie aan, doe je oefeningen met medestudenten en ga je aan de slag met opdrachten. Na zo'n dag weet je precies waar je je in de komende werkdagen op de praktijkplaats op moet richten. Als je tijdens je lesdag aan de slag bent gegaan met gespreksvaardigheden, dan breng je het daarna direct in de praktijk. Bijvoorbeeld door een gesprek met ouders aan te gaan over de gedragsontwikkeling van hun kind. De ervaringen uit dat gesprek neem je vervolgens weer mee naar school, om er samen op te reflecteren."

Hoe flexibel kan een student zijn of haar opleiding inrichten?

Op de HZ gaan we uit van flexibele deeltijd. Dit betekent dat je als student een grote mate van vrijheid hebt om je studie in te plannen, zodat het aansluit op jouw privé- en werksituatie. Je kunt zelf kiezen welke lessen je bijwoont of dat je een keer vanuit huis studeert. Je kunt versnellen waar het kan, maar ook vertragen wanneer het nodig is. Dit doe je allemaal in samenwerking met de studieloopbaancoach, die je hierin begeleidt.

Wat is de meest voorkomende twijfel die je tegenkomt bij aankomende deeltijdstudenten Pedagogiek?

"Tijdens de Open Dagen van de HZ spreken we vaak met studiekiezers die erg enthousiast zijn, maar ook twijfelen of ze een deeltijdstudie aankunnen. Dat komt vooral voor bij werkenden die al niet meer gestudeerd hebben. In de praktijk zien we juist dat deze groep tijdens hun studie heel veel baat heeft bij de kennis en ervaring die ze in al die jaren al hebben opgedaan."

Waar zit volgens jou de kracht van jullie team van docenten?

"Dat is onze persoonlijke benadering. We zijn een heel hecht en kleinschalig team. We kennen alle studenten heel goed en weten waar de krachten en de valkuilen liggen. Onze deuren staan altijd open voor een vraag of een praatje."

Lees meer over de deeltijdopleiding Pedagogiek aan de HZ