Dave volgt de deeltijdopleiding Pedagogiek. Hij combineert zijn studie met zijn werk op een basisschool voor nieuwkomers. "Niet alleen op professioneel gebied, maar ook in mijn privéleven ben ik heel erg gegroeid."

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Wat leer je tijdens de deeltijdopleiding Pedagogiek?

"Je leert om te kijken naar de ontwikkeling van het kind op een heel brede manier. Door te observeren, maar ook door in gesprek te gaan met collega's, ouders, zorginstanties, opa's, oma's, juffen, meesters ... Je kijkt echt naar het hele netwerk."

Kun je iets vertellen over het werk waar je je studie mee combineert?

"Ik werk bij een nieuwkomerslocatie in Bergen op Zoom. Ik ben vooral bezig met kleine groepjes. Die begeleid ik met lezen, rekenen, spelling, noem het maar op. Daarnaast geef ik Team Up. Dat is een soort traumasensitieve gymles. Dat is hartstikke leuk om te doen."

Je maakte de overstap van mbo naar hbo. Hoe ging dat?

"De overstap van mbo naar hbo was in het begin best wel lastig. Je moet wennen aan het systeem van de school en aan de toetsen die je krijgt. Je moet alles proberen in te plannen. Maar naarmate je dat allemaal weet, ben je minder tijd kwijt. Ik heb ook gewoon nog tijd voor leuke dingen. Om een drankje te doen met vrienden bijvoorbeeld. School en vrije tijd blijft wel goed in evenwicht."

Je bent één dag per week op de HZ. Hoe ziet jouw gemiddelde lesdag eruit?

"Op een lesdag heb je veel theorielessen. Daarnaast werk je samen met je leerteam aan opdrachten. Je krijgt aan het eind van de les meteen te horen wat je deze week op je werk kunt doen. Je werk is hiervan op de hoogte. Je hebt een praktijkbegeleider die je daar goed mee kan helpen."

Waar ben je in gegroeid sinds je de deeltijdopleiding Pedagogiek volgt?

"Sinds ik de opleiding doe, merk ik veel verschil in mijn vaardigheden. Ik signaleer eerder bij een kind wanneer er wel of niet iets aan de hand is. En mijn kennis helpt me te achterhalen wat dat dan precies is en hoe je kunt handelen. Daarnaast probeer ik collega's verder te helpen door mijn mening te geven over een casus of een situatie."

Groei je daarnaast ook als persoon?

"Absoluut. De opleiding is voor mij echt een verrijking. Niet alleen op professioneel gebied, maar ook in mijn privéleven ben ik erg gegroeid. Ik ben zelfverzekerder geworden en denk beter na bij dingen die ik doe. Ik help graag anderen om me heen. Dat hoeft niet per se om opvoedvragen te gaan. Naast dat je in de praktijk heel erg groeit, ben je tijdens deze opleiding ook erg met een persoonlijke groei bezig."

Lees meer over de deeltijdopleiding Pedagogiek in deeltijd aan de HZ