Als iemand de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ goed kent, dan is het Carolien Koopman wel. Ze is niet alleen oud-student, maar tegenwoordig ook docent aan de opleiding. Hoe kijkt ze terug op haar studie? En welke veranderingen ziet ze nu als docent?

Hoe kijk je terug op je studententijd aan de HZ?

"Het was echt een toptijd. De opleiding was toen al heel persoonlijk, creatief en praktisch. De kleinschaligheid van de HZ maakte het ontzettend gezellig. Iedereen kende elkaar en er werd fijn samengewerkt. Een aantal vriendinnen uit mijn HZ-tijd zie ik nu nog steeds."

Wat vond en vind je de belangrijkste eigenschap van de opleiding?

“Het persoonlijke karakter van de HZ vind ik nog altijd een groot pluspunt. Als studenten kenden we elkaar door en door. Ook de docenten waren heel benaderbaar en behulpzaam. Je kon altijd binnenlopen met je vraag. Je werkt beter samen wanneer je elkaar kent en begrijpt. Toen ik na de HZ verder ging studeren, merkte ik dat die persoonlijke benadering helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Die prettige en open omgang tussen studenten en docenten heerst hier nog altijd.”

Waarom heb je destijds voor de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ gekozen?

"Het onderwijs speelde in die tijd al door mijn hoofd. Tegelijkertijd was ik op zoek naar iets creatiefs. Ik hield van taal, maar ook van toneel bijvoorbeeld. Tijdens de Open Dag van de HZ ontdekte ik dat er binnen de opleiding Leraar Basisonderwijs heel veel aandacht is voor creatieve vorming. Bijvoorbeeld voor drama, muziek, lezen, poëzie en handenarbeid. Ik was meteen overtuigd!”

Hoe is het om nu zelf les te geven op je oude opleiding?

“Dat vind ik wel heel bijzonder. Ik heb altijd wel met het gevoel rondgelopen dat ik er graag terug wilde keren als docent. Ik had alleen niet gedacht dat het al zo snel zou gebeuren. Naast mijn werk voor de HZ sta ik enkele dagen per week voor de klas op een middelbare school. Voor mij is dit nu de perfecte combinatie. Het lesgeven aan kinderen geeft me veel voldoening. Als docent aan de HZ pluk ik er de vruchten van. Het zorgt ervoor dat ik de feeling behoud met het vak. Dat helpt me bij het begeleiden van de toekomstige juffen en meesters.”

Waarin is de opleiding veranderd sinds je studententijd?

“Vergeleken met mijn studententijd is er nu nóg meer aandacht voor de praktijk. Vanaf de start van de opleiding staan studenten een paar dagen per week voor de klas. In mijn tijd gebeurde dat pas later. Ik vind dat een heel positieve verandering. Er is geen betere plek om jezelf te ontwikkelen dan de schoolklas. De lijntjes tussen theorie en praktijk zijn heel kort, dus je leert razendsnel bij. Ook is het de perfecte manier om zo vroeg mogelijk te weten of het vak van leerkracht bij je past.”

Wat heb je als oud-student meegenomen naar de opleiding?

“Ik denk dat iedere docent wel iets meeneemt wat hij of zij persoonlijk heel belangrijk vindt. Bij mij is dat bijvoorbeeld het bevorderen van lezen onder kinderen. Er zijn heel veel creatieve manieren om op een plezierige manier met taal bezig te zijn. Ik geef dat graag aan de studenten mee. Hopelijk kunnen zij het vonkje weer overbrengen naar de kinderen in hun klas.”

Waarom raad je de opleiding Leraar Basisonderwijs aan?

"Vanuit mijn ervaring als student en docent kan ik zeggen: het is een gezellige, creatieve en praktijkgerichte opleiding. Als je een passie hebt voor lesgeven aan kinderen dan haal je er vanaf dag één ontzettend veel plezier uit. Je hoeft niet te wachten tot je ‘eindelijk’ voor de klas mag staan. Je begint meteen en van daaruit groei je verder. De kinderen op je stageplek zullen je veel onvergetelijke momenten brengen. Maar de omgang met je medestudenten net zo goed!”

Lees meer over de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ